Tratamentul cu hormonul creșterii la copii ar putea intensifica simptomele depresiei

©

Autor: Redacția ROmedic

Tratamentul cu hormonul creșterii la copii ar putea intensifica simptomele depresiei
Un studiu publicat în 2014 a arătat că unele probleme cognitive care apar la adulți în urma tratamentului cu hormonul creșterii ar putea apărea și la copii. Terapia de substituție cu hormonul de creștere este utilizată în cazul tulburărilor de creștere la copii și numai la recomandarea unui medic specialist.

Studiul a vizat 41 de copii, cu o vârstă medie de 11 ani, care prezentau o talie mică idiopatică și o deficiență a hormonului de creștere. În afară de aceste aspecte, copiii nu prezentau probleme de sănătate. Aceștia au rezolvat câteva teste care măsurau anumite abilități cognitive, iar părinții lor au răspuns la chestionare care vizau nivelul emoțional și comportamenul copiilor.

Hormonul de creștere stimulează creșterea și dezvoltarea la copii, în timp ce la adulți este implicat în metabolism. Hormonul de creștere sintetizat este utilizat pentru deficiențele de creștere la copii, terapia având însă o serie de efecte secundare.

Copiii au fost împărțiți apoi în două grupuri: primul a urmat un tratament cu hormonul de creștere, iar al doilea nu a primit niciun tratament. După o perioadă de 9-12 luni, a urmat retestarea. În momentul publicării studiului, 28 din cei 41 de copii testați inițial au fost retestați. Dacă în ceea ce privește funcționarea cognitivă nu s-au identificat diferențe semnificative între cele două grupuri, semnele depresiei au înregistrat modificări: la copiii care nu au primit tratament hormonal părinții au observat o îmbunătățire a dispoziției, comparativ cu copiii tratați cu hormonul de creștere, în privința cărora părinții au declarat o accentuare a semnelor de depresie și a tendinței de retragere.

Rezultatele acestui studiu atrag atenția asupra implicațiilor la nivel psihologic pe care un astfel de tratament le poate avea asupra copiilor, chiar dacă sunt obținute efecte benefice asupra creșterii în înălțime.

Sursa: Newswise

Data actualizare: 30-10-2019 | creare: 03-09-2014 | Vizite: 1855
Bibliografie
Growth Hormone Treatment for Children May Exacerbate Feelings of Depression, link: https://www.newswise.com/articles/growth-hormone-treatment-for-children-may-exacerbate-feelings-of-depression
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semne de depresie ale copilului
  • Un număr tot mai mare de adolescenți sunt diagnosticați cu depresie
  • Depresia la persoanele tinere
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum