Somnul este esențial în tratamentul durerilor cronice

©

Autor:

Somnul este esențial în tratamentul durerilor cronice
Cercetătorii de la Universitatea Warwick au arătat că afecțiuni ca durerile de spate, fibromialgia si artrita sunt direct legate de gândurile negative privind insomnia și durerea, lucru ce ar putea fi remediat prin terapie cognitiv-comportamentală specifică. Potrivit cercetătorilor, pacienții cu dureri care cred că nu vor putea dormi din cauza durerilor sunt mai predispuși să sufere de insomnie, ceea ce le va intensifica durerea.

Autorii studiului au creat o scală - PBAS - pentru a măsura convingerile privind somnul și durerea la pacienții cu dureri cronice, totodată măsurând și calitatea somnului. Această scală este prima de acest tip, ajutând la analizarea cercului vicios alcătuit de somn și problemele legate de durere. Scala a fost testată pe patru grupe de pacienți cu dureri cronice și tipare de somn dezorganizate. Rezultatele au indicat că persoanele care cred că nu vor putea dormi din cauza durerilor au cele mai multe șanse să sufere de insomnii și, prin urmare, de dureri mai mari.

Scala PBAS s-a dovedit a fi un instrument esenția în prezicerea nivelului de insomnie și de suferință a fiecărui pacient, util și în monitorizarea progresului pe parcursul terapiei. După câteva ședințe de terapie cognitiv-comportamentală pentru durere și insomnie, somnul a fost mai bun și durerea s-a redus semnificativ.

„Gândurile au un impact direct sau indirect asupra emoțiilor noastre. Felul în care gândim despre somn și interacțiunea sa cu durerea poate influența modul în care facem față durerii și insomniei. Din experiență clinică, unele credințe pot fi sănătoase și utile, însă altele sunt rigide și prost informate. Scala PBAS poate identifica aceste credințe care pot agrava durerile și insomnia.”, a declarat Dr. Nicole K.Y. Tang, coautoare al studiului.

Studiul „Development of the Pain-Related Beliefs and Attitudes about Sleep (PBAS) Scale for the Assessment and Treatment of Insomnia Comorbid with Chronic Pain” a fost publicat în revista Journal of Clinical Sleep Medicine.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-08-2021 | creare: 27-09-2016 | Vizite: 1228
Bibliografie
Sleep is key to curing chronic pain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160921084808.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Tratamentul durerii cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum