Tuse plină (cu expectorații / tuse care „rupe”)

©

Autor:

Tuse plină (cu expectorații / tuse care „rupe”)

Tusea este un simptom pentru multe afecțiuni mai ușoare sau mai complicate. Este felul prin care organismul răspunde unei substanțe care irită sistemul respirator. Atunci când substanțe precum praful, poluarea, fumul sau alți alergeni intră pe căile respiratorii un fel de senzori trimit un semnal creierului iar acesta te alertează de prezența lor prin tuse. Uneori tusea devine problematică pe timpul nopții din cauza mucusului colectat pe gât atunci când stai întins și care declanșează o nouă tuse. (1)

Tusea plină
numită și tuse cu expectorații sau tuse care „rupe” este orice fel de tuse care produce mucus (flegmă). Creierul trimite un semnal care îți „spune” că ai ceva prins în piept sau la baza gâtului. Tusea plină este primul semn că organismul produce mai mult mucus decât este normal. (2)

Cauze

Tusea plină apare în general ca urmare a unei infecții bacteriene sau virale, cele mai comune fiind răceala și gripa. În mod normal mucusul este produs tot timpul de organism pentru a asigura căile respiratorii umede și pentru a proteja plămânii de substanțe iritante. Însă atunci când există o infecție, de exemplu atunci când ai gripă, organismul produce mai mult mucus în încercarea de a bloca microorganismele care cauzează infecția și eliminarea lor prin tusea plină. Mai jos sunt principalele cauze ale apariției tusei cu expectorații: (3)

  • Bronșită – afecțiunea constă în inflamația tubilor bronhiali, căile care duc aerul în plămâni. Bronșita acută apare ca urmare a infecției cu un virus iar bronșita cronică este cauzată mai ales de fumat
  • Pneumonia – o infecție a plămânilor care poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci (fungi). În funcție de gravitate, pneumonia poate varia de la ușoară la sever, când poate pune viața în pericol
  • Boala pulmonară obstructivă cronică – reprezintă un grup de afecțiuni respiratorii care contribuie la degradarea plămânilor și a tubilor bronhiali. Principala cauză este fumatul (4)
  • Fibroză chistică – o boală genetică a sistemului respirator care începe să se manifeste în copilărie. Duce la o producție anormal de mare de mucus în plămâni
  • Astm – deși persoanele astmatice au un risc mai mare de tuse seacă, există un procent din bolnavi care se confruntă cu tuse plină (5)


Uneori tusea care „rupe” este însoțită și de alte simptome precum dificultăți respiratorii, respirație șuierătoare, respirație care seamănă cu sforăitul, flegmă în nuanțe de roz. Aceste simptome îi pot oferi doctorului indicii cu privire la cauza care a dus la apariția tusei. (3)

Tusea plină la copii mici și bebeluși

În general, tusea plină la copii apare ca urmare a unei infecții virale. Următoarea cauză posibilă este astmul. Alte cauze comune la adulți apar foarte rar în rândul celor mici. Atunci când apar, tusea plină la copii apare ca urmare a inhalării fumului de țigară sau a altor factori de mediu (de exemplu, poluarea). Cazurile de pneumonie la cei mici sunt foarte periculoase. Pe lângă tuse, pneumonia la copii se remarcă și prin respirație rapidă, febră, frisoane, vărsături, dureri în piept, dureri de burtă, lipsa poftei de mâncare. (6, 7)

Diagnostic

Pentru a putea diagnostica tusea plină, doctorul trebuie să afle detalii legate de durata tusei precum și dacă există și alte simptome. Majoritatea cazurilor de tuse pot fi diagnosticate în urma examenului fizic. Totuși, dacă tusea este severă și mai ales dacă este însoțită de simptome precum febră, oboseală și pierderea în greutate fără un motiv aparent, doctorul va recomanda realizarea unor teste: (8, 9)

  • radiografia pieptului
  • testarea funcțiilor plămânilor
  • teste de sânge
  • analiza expectorației


Tratament

Tratamentul pentru tusea plină depinde de cauză. Pentru majoritatea cazurilor în care tusea apare ca un simptom al unei infecții virale nu este nevoie de tratament. Dacă infecția are cauze bacteriene sunt recomandate antibioticele. Alte posibile tratamente pentru tusea cu expectorații includ: (10, 11, 12)


  • acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen dacă există durere sau disconfort la nivelul pieptului
  • medicamente antitusive – de exemplu, cele pe bază de pseudoefedrină, dextrometorfan
  • expectorante – pentru a elimina mucusul sau pentru subțierea sa (mai ales medicamentele pe bază de guaifenesină)
  • medicamente eliberate cu rețetă – codeină, benzonatat, hidrocodonă, prometazină,
  • bronhodilatatoare
  • corticosteroizi în cazurile de astm
  • medicație pentru alergie, dacă este cazul


Când să mergi la doctor?

Dacă tusea plină ține mai mult de două săptămâni este recomandat să mergi la doctor. În special dacă ai dificultăți respiratorii, tușești sânge sau pielea a căpătat o nuanță albăstruie este bine să vorbești cu doctorul. De asemenea, mucusul cu un miros neplăcut poate fi un simptom al unei infecții complexe. (13)

De cele mai multe ori o tuse cu expectorații este doar o tuse și nimic mai mult. Dacă totuși apar și alte simptome sau tusea persistă mai mult de câteva zile este bine să mergi la doctor.


Data actualizare: 25-02-2020 | creare: 25-02-2020 | Vizite: 23063
Bibliografie
1. Management of Children With Chronic Wet Cough and Protracted Bacterial Bronchitis. https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(17)30075-2/pdf
2. Recommendations for the management of cough in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2080754/
3. Causes of chronic productive cough: An approach to management. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0954611115300019
4. COPD. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/copd
5. Cough and Asthma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3182093/
6. Acute cough in children. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056681/
7. Pneumonia in children. https://www.blf.org.uk/support-for-you/pneumonia-in-children
8. Clinical Practice Guidelines for Diagnosis and Management of Cough—Chinese Thoracic Society (CTS) Asthma Consortium. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6297434/
9. Wet coughs: What to know . https://www.medicalnewstoday.com/articles/327442.php
10. Over-the-counter (OTC) medications for acute cough in children and adults in community settings. https://www.cochrane.org/CD001831/ARI_over-the-counter-otc-medications-for-acute-cough-in-children-and-adults-in-community-settings
11. Rococo study: a real-world evaluation of an over-the-counter medicine in acute cough (a multicentre, randomised, controlled study) . https://bmjopen.bmj.com/content/7/1/e014112
12. Cough management: a practical approach. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205006/
13. When to see a doctor. https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/when-to-see-doctor/sym-20050846
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum