Tusea cu expectorație

©

Autor:

Tusea cu expectorație reprezintă o tuse productivă, care ajută la eliminarea mucusului și altor secreții din căile respiratorii, apărută în general în cazul unor afecțiuni infecțioase ale căilor respiratorii. Tusea cu expectorație poate fi deranjantă și inconfortabilă, dar este de obicei un semn că organismul luptă împotriva unei infecții sau a altor afecțiuni respiratorii. În cazul în care tusea cu expectorație durează mai mult de câteva săptămâni, este important să se consulte medicul. (1, 2, 3)

Ce este tusea productivă?

Tusea reprezintă un mecanism de apărare a organismului împotriva infecțiilor și iritanților. În funcție de factorii care duc la apariția sa, tusea poate fi acută sau cronică, seacă sau productivă (cu expectorație). În general, tusea acută apare ca o reacție imediată a organismului la o infecție virală sau bacteriană a căilor respiratorii, iar în majoritatea cazurilor se vindecă în câteva săptămâni. Tusea cronică, pe de altă parte, poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi BPOC, astmul, fibroza pulmonară sau cancerul pulmonar.

Tusea productivă (cu expectorație) este o formă de tuse care apare atunci când mucusul și alte secreții din căile respiratorii sunt evacuate prin tuse. Pe de altă parte, tusea seacă este o formă de tuse care nu produce mucus sau alte secreții și care poate fi foarte iritantă și deranjantă. O formă distinctă de tuse o reprezintă tusea psihogenă, apărută ca urmare a unor factori psihologici, cum ar fi stresul, anxietatea sau depresia, care în general este o tuse seacă, fără expectorație. (3, 6)

Ce cauzează tusea cu expectorație?

Tusea productivă poate fi întâlnită într-o varietate de afecțiuni ale sistemului respirator, inclusiv în răceala comună, gripă, bronșită, pneumonie, tuberculoză sau sinuzită. Cantitatea și caracteristicile expectorațiilor pot fi un indicator important în stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat. Câteva exemple de cauze ale tusei cu expectorație includ:

  • infecții ale tractului respirator superior (cum ar fi răceala comună, COVID-19 sau gripa);
  • infecții ale tractului respirator inferior (precum bronșita, pneumonie sau tuberculoza);
  • boli pulmonare cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, fibroza pulmonară sau bronșiectazia;
  • alergii respiratorii;
  • expunerea la factori iritanți;
  • refluxul gastroesofagian (GERD);
  • insuficiența cardiacă congestivă. (1, 2)


Semne și simptome

Tusea cu expectorație poate fi însoțită de o serie de semne și simptome, care pot varia în funcție de cauză. Printre cele mai comune simptome se numără:

  • durere în piept sau disconfort toracic;
  • febră sau frisoane, care pot indica o infecție respiratorie;
  • respirație dificilă sau șuierătoare;
  • senzația de sufocare sau de lipsă de aer;
  • oboseală sau slăbiciune generală.


În cazul în care tusea cu expectorație este cauzată de o infecție respiratorie, pot să apară țo aște simptome, cum ar fi congestia nazală, durerile de gât, durerile de cap, durerile musculare sau oboseala generală. În cazurile mai grave, cum ar fi tuberculoza sau cancerul pulmonar, simptomele pot fi mai severe și pot include pierderea în greutate, pierderea apetitului, dureri de oase sau sânge în spută. (1, 2, 4)

Diagnostic

Diagnosticul tusei cu expectorație începe printr-o evaluare fizică, scopul său fiind acela de verifica starea generală a pacientului. Medicul poate asculta plămânii cu un stetoscop pentru a detecta sunete anormale, care pot indica prezența unei infecții respiratorii sau a altor afecțiuni. În plus, testele paraclinice pot fi folosite pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului și pentru a identifica cauza tusei cu expectorație. (1, 2)

Testele paraclinice pot include analize de sânge sau de mucus (pentru a identifica agenții patogeni sau a evalua prezența unei infecții) sau teste de imagistică, cum ar fi radiografiile toracice sau tomografiile computerizate (pentru a evalua prezența unor afecțiuni pulmonare). (1, 2, 3)

Diagnosticul cancerului pulmonar poate necesita, pe lângă testele de imagistică și de sânge, efectuarea unei biopsii. Procedura implică extragerea unei mostre de țesut din plămân, care este analizată de un patolog pentru a determina prezența celulelor canceroase. Biopsia poate fi realizată prin intermediul unei bronhoscopii, a unei biopsii prin ac sau prin intervenție chirurgicală. (5, 7)

Tratament

Tratamentul tusei cu expectorație depinde de cauza și durata tusei, însă scopul său nu este acela de a suprima tusea, ci de a trata cauza specifică și de a ajuta la eliminarea mucusului din plămâni. În cazul în care tusea cu expectorație este cauzată de o infecție respiratorie virală, tratamentul poate include:

  • administrarea de medicamente antitusive sau expectorante, care pot ajuta la reducerea tusei sau la eliminarea mucusului;
  • odihnă și hidratare adecvată;
  • consumul de lichide calde, cum ar fi ceaiul sau supa, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. (2, 4)


În cazul unor infecții bacteriene, cum ar fi bronșita sau pneumonia bacteriană, tratamentul poate implica administrarea de antibiotice și/sau medicamente bronhodilatatoare pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Trebuie reținut faptul că antibioticele sunt folosite doar în cazul unei infecții bacteriene, nu și în cazul afecțiunilor virale, precum gripa, răceala comună sau COVID-19. (3, 4)

Pentru cazurile mai severe, cum ar fi tuberculoza sau cancerul pulmonar, tratamentul poate fi mai complex și poate include chimioterapie, radioterapie sau intervenții chirurgicale. În cazul în care tusea este cauzată de expunerea la un alergen, tratamentul poate presupune administrarea de antihistaminice sau corticosteroizi. (4, 5)

Care e diferența între tusea productivă acută și cea cronică?

Tusea productivă acută este o tuse care apare brusc și durează în mod obișnuit între câteva zile și maximum trei săptămâni. Adesea asociată cu o infecție respiratorie acută, cum ar fi o răceală, o gripă sau o bronșită acută, tusea productivă acută este, în general, autolimitată și se remite de la sine odată cu vindecarea infecției care a cauzat-o. (1, 2, 9)

Pe de altă parte, tusea productivă cronică este o tuse care persistă timp de cel puțin opt săptămâni sau mai mult. Cauzată de o serie de afecțiuni pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), bronșita cronică, astmul bronșic sau fibroza pulmonară, tusea productivă cronică poate fi însoțită de alte simptome respiratorii, cum ar fi dispneea sau respirația șuierătoare. (2, 8)

Există diferențe semnificative între modul de abordare al celor două tipuri de tuse, tratamentul tusei acute fiind în principal simptomatic, în timp ce, în cazul tusei productive cronice, tratamentul depinde de cauza specifică. (8, 9)

Prevenție

Pentru a reduce riscul de a dezvolta o tuse cu expectorație, se recomandă evitarea contactului cu persoane bolnave, spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, cât și vaccinarea împotriva anumitor infecții respiratorii, cum ar fi gripa, COVID-19 sau pneumonia. De asemenea, este importantă evitarea expunerii la factori iritanți, cum ar fi fumul de țigară sau poluanții din aer și menținerea unui stil de viață sănătos. (1, 2, 3)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum