Un bebelus nu poate trai numai cu vegetale

Data publicării: 22-05-2007

In momentul in care Crown Shakur a decedat din cauza infometarii, avea varsta de sase luni si cantarea doar 1.600 de grame. Parintii sai vegetarieni, care l-au hranit in principal cu lapte de soia si suc de mere, au fost condamnati recent in Atlanta pentru crima, omor din imprudenta si cruzime, noteaza Nina Planck, autoare a cartii ”Mancare adevarata: Ce sa mancam si de ce”, in editia de luni, 21 mai, a cotidianului The International Herald Tribune.
   
    Aceasta tragedie speciala - cel putin a treia condamnare a unor parinti vegetarieni in ultimii patru ani - este posibil sa se fi datorat in mare masura ignorantei. Dar ar trebui sa atraga dupa sine discutii deschise despre nutritie.
    Autoarea articolului povesteste ca a avut o perioada in viata ei in care a fost vegetariana si nu a consumat deloc produse care proveneau de la animale. Dar cu mult inainte sa ramana insarcinata, a constientizat ca o sarcina cu o dieta vegetariana ar fi fost ceva iresponsabil. Nu poti concepe si da nastere unui copil sanatos pe baza unei diete numai pe baza de vegetale.
    Bucatarii indigene ofera informatii despre ce au nevoie oamenii, in mod natural omnivori, pentru a supravietui, a se reproduce si a evolua: diete traditionale vegetariene, precum cele din India, includ invariabil produse lactate si oua pentru un aport complet de proteine, grasimi esentiale si vitamine.
    Nu exista societati vegetariene pentru simplul motiv ca o dieta vegetariana nu este potrivita pe termen lung.
    Carentele de proteine reprezinta unul dintre pericolele dietei vegetariene pentru bebelusi. Nutritionistii obisnuiau sa vorbeasca despre proteine de ”prima clasa” (care se gasesc in carne, peste, oua, lapte) si proteine de ”clasa a II-a” (din vegetale), dar in zilele noastre nu se mai folosesc acesti termeni, fiind considerati denigratori la adresa vegetarienilor.
    Adevarul este ca oamenii prefera proteinele si grasimile animale in locul cerealelor si cartofilor, deoarece acestea contin toti aminoacizii esentiali pentru viata, in proportia necesara. Ceea ce nu se poate spune despre proteinele vegetale, care sunt inferioare din punct de vedere cantitativ si calitativ - chiar si soia.
    O dieta vegetariana poate fi lipsita de vitamina B12, care se gaseste numai in produsele provenind de la animale; vitaminele A si D se gasesc numai in carne, peste, oua si unt precum si mineralele necesare calciu si zinc. Cand bebelusilor nu li administreaza acesti nutrimenti, ei vor suferi de crestere intarziata, rahitism si afectiuni la nivelul sistemului nervos.
    Parintii vegetarieni responsabili stiu ca laptele de la san este ideal. Acesta contine multe din componentele necesare organismului, inclusiv colesterol (pe care bebelusii il folosesc pentru crearea celulelor nervoase) precum si nenumarati factori de imunitate si crestere. Atunci cand alaptarea nu este posibila, laptele de soia si sucul de mere, chiar si in cantitati suficiente, nu reprezinta un substitut suficient pentru o formula de calitate in ceea ce ii priveste pe sugari.
    Cu toate acestea, pana si un copil care a fost alaptat este expus riscului. Studiile arata ca laptele unei mame vegetariene nu contine suficient acid docosahexanoic /DHA/, grasimea omega 3 care se gaseste in pestele gras. Este dificil de apreciat importanta DHA, vitala pentru dezvoltarea ochilor si a creierului.
    O dieta vegetariana este la fel de periculoasa si pentru bebelusii intarcati si cei de peste un an, care au nevoie de multe proteine si calciu. Mult prea des, vegetarienii recurg la soia, care, de fapt inhiba cresterea si reduce absorbtia de proteine si minerale.
    Acesta este si motivul pentru care oficiali din domeniul sanatatii din Marea Britanie, Canada si alte tari sunt precauti in ceea ce priveste consumul de soia de catre bebelusi. (Dar nu este si cazul SUA, probabil din cauza faptului ca politica farmaceutica recurge in mare masura la soia).
    Din punct de vedere istoric, dieta recunoaste traditia: noi mancam alimentele pe care mamele noastre si mamele lor le-au mancat. in prezent, s-ar putea ca vecinii sau rudele de gradul unu sa consume carne sau sa fie vegetarieni, s-ar putea sa isi fermenteze hrana sau sa o manance cruda.
    Aceasta fragmentare a meniului reflecta o diversitate admirabila si o toleranta, dar hrana este mai importanta decat moda. si, desi nu este corect din punct de vedere politic sa afirmam acest lucru, dietele nu sunt create pentru a fi egale.
    Un adult care a fost bine hranit in viata intrauterina si in primii ani de viata ar putea alege la un moment dat sa fie vegetarian, dar bebelusii sunt construiti din proteine, calciu, colesterol si ulei de peste. Copiii hraniti numai cu vegetale nu vor primi nutrimentii valorosi de care au nevoie, pentru a trai si a se dezvolta.
Sursa: Rompres, 22-05-2007, Vizualizari 1951
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.