Un microdispozitiv implantabil ar putea „livra” medicamentele în zona afectată

©

Autor:

Un microdispozitiv implantabil ar putea „livra” medicamentele în zona afectată
Acest dispozitiv lung de 15 mm și biocompatibil (numit iMEMS - „implantable microelectromechanical systems”) ar putea fi folosit ca un mecanism medical wireless prin care medicamentele administrate ar ajunge direct la zonele unde este necesar.

Spre deosebire de alte dispozitive implantabile tradiționale, realizate din metal sau silicon, acesta este confecționat din hidrogel, un material compus din lanțuri de polimeri cu un conținut ridicat de apă (peste 90%), ceea ce îi conferă flexibilitate, o greutate mică și o compatibilitate crescută cu țesuturile. Chiar dacă există și alte dispozitive din hidrogeluri, acelea sunt pasive, în timp ce noul dispozitiv este activ și răspunde la comenzi.

După ce este implantat, aparatul este stimulat de un magnet extern, care rotește motorul mic al implantului și fiecare rotație completă a acestuia rotește cu 60 de grade un motor mai mare, care eliberează din rezervor un medicament din șase posibile.

Micro-dispozitivul nu este în totalitate independent, însă își poate face treaba fără să fie manipulat din afară decât printr-un magnet.

IMEMS a fost testat pe șoareci de laborator care aveau osteosarcom. Timp de 10 zile, aceștia au primit medicația prin intermediul micro-dispozitivului. Rezultatele au arătat că administrarea a doar 10% din doza necesară de tratament prin intermediul iMEMs a fost mai eficientă în a opri dezvoltarea tumorilor și distrugerea celulelor canceroase decât a reușit chimioterapia tradițională – o reducere de 56% a celulelor canceroase realizată de iMEMS, comparativ cu 39% și 19% prin chimioterapie (doza mare, respectiv doza mică).

Totodată, per total, microdispozitivul a fost mai puțin toxic decât tratamentul convențional, datorită cantității mai mici de medicamente administrate.

Deși a fost testat doar pe animale, dezvoltatorii consideră că acesta reprezintă un pas înainte în crearea de roboți în miniatură care să interacționeze în siguranță cu organismul uman.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 26-12-2020 | creare: 18-01-2017 | Vizite: 893
Bibliografie
This implantable micro-machine can deliver medications from inside the body, link: https://www.sciencealert.com/this-implantable-micro-machine-can-deliver-medications-from-inside-the-body
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: