O aplicaţie pe telefon pentru reducerea riscului de suicid

©

Autor:

O aplicaţie pe telefon pentru reducerea riscului de suicid
Cercetătorii de la Universitatea Harvard lucrează la dezvoltarea de metode tehnologizate pentru a preveni sinuciderile, iar la Congresul Internaţional al Psihiatrilor de la Royal College au prezentat o aplicaţie pentru smartphone şi un test pe computer care ar putea identifica persoane cu un risc suicidar ridicat.

Metodele convenţionale de evaluare a riscului de sinucidere se bazează pe relatările propriilor experienţe de către pacienţi, la care se adaugă istoricul clinic şi examinarea stării mentale realizată de un psihiatru. Un dezavantaj al acestor metode este că nu întotdeauna persoanele spun ceea ce gândesc sau trăiesc, ceea ce duce la distorsionarea informațiilor relatate.

Aplicaţia dezvoltată de cercetătorii de la Harvard ar putea înlătura acest neajuns şi identifica mai exact persoane cu un real risc de a se sinucide.

Aplicaţia presupune solicitarea de informaţii despre gândurile suicidare ale pacientului şi comportamentele pe care le desfăşoară într-o zi, în anumite momente şi intervaluri alese la întâmplare. Apoi aceste informaţii sunt centralizate într-o bază de date şi analizate ulterior pentru a fi evidenţiate anumite tendinţe. Prin această metodă se doreşte colectarea de informaţii în timp real despre gândurile suicidare şi comportamente, spre deosebire de relatările pacienţilor care presupun amintirea unor aspecte din trecut.

În plus, cercetătorii consideră că vor descoperi noi informaţii despre potenţialii factori care declanşează aceste gânduri şi comportamente legate de sinucidere, precum şi modalităţi de a prezice cu o mai mare exactitate încercările de suicid.

Scopul cercetătorilor este ca pe baza noilor date pe care le vor afla despre asocierile suicidare pe care le fac pacienţii, să poată fi create teste mult mai dificil de falsificat şi mult mai uşor de aplicat de către psihiatri, astfel încât, în final, să poată fi prevenite mai multe sinucideri.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 30-06-2016 | creare: 30-06-2016 | Vizite: 1498
Bibliografie
Could a smartphone app be key to preventing future suicide attempts?, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/311283.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul suicidar, evaluat mai precis cu un model computațional
  • Predicția riscului de suicid este ineficientă deocamdată (meta-analiză)
  • Perfecționismul - asociat cu riscul de suicid
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum