Un nanocip aplicat pe piele ar putea stimula vindecarea ţesuturilor

©

Autor:

Un nanocip aplicat pe piele ar putea stimula vindecarea ţesuturilor
O echipă de cercetători din cadrul Universităţii de Stat din Ohio a dezvoltat un nanocip inovator, ale cărui rezultate promiţătoare obţinute în testele pe animale sugerează că în curând ar putea deveni un instrument de tratament valabil şi pentru pacienţii umani.

Autorii numesc acest tratament Nanotransfecţia ţesutului şi constă în plasarea nanocipului pe porţiunea de piele sub care se află un ţesut vătămat. Prin intermediul unui câmp electric, dispozitivul transmite gene specifice către ţesutul  respectiv, genele creând noi tipuri de celule ce vor fi folosite în acea zonă a corpului sau în altele, în funcţie de necesităţi.

Aplicarea nanocipului pe piele nu durează mai mult de o secundă, iar tehnica este neinvazivă.

Cercetătorii consideră că pielea oferă un teren propice pentru dezvoltarea elementelor de care un organ aflat în declin are nevoie pentru a se recupera. De altfel, în testele pe animale aceştia au putut reprograma celulele pielii de la nivelul picioarelor cu leziuni să se transforme în celule musculare netede vasculare, esenţiale în reglarea fluxului sanguin din organism. Într-o săptămână s-au dezvoltat noi vase de sânge la nivelul picioarelor afectate, iar până în săptămâna a doua picioarele animalelor au fost salvate. În cazul şoarecilor de laborator, utilizarea nanocipului a ajutat la generarea de celule nervoase şi la recuperarea acestora în urma atacului cerebral suferit.

Reprogramarea celulelor în vederea vindecării ţesuturilor şi organelor nu este un subiect nou de cercetare, oamenii de ştiinţă se axează în prezent  pe găsirea de soluţii în acest sens.

Acest dispozitiv  necesită îmbunătăţiri şi teste suplimentare înainte de a putea fi folosit în cazul oamenilor. Echipa de cercetători speră ca până anul viitor să poată realiza teste clinice pe subiecţi umani.

Studiul lor a fost publicat în jurnalul Nature Nanotechnology.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 03-10-2021 | creare: 22-08-2017 | Vizite: 1113
Bibliografie
This Insane Nanochip Device Can Heal Tissue Just by Touching The Skin Once, link: https://www.sciencealert.com/new-nanochip-devices-could-heal-organs-with-a-single-touch
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanocipul care vindecă țesutul afectat printr-un simplu contact
  •