Nanocipul care vindecă țesutul afectat printr-un simplu contact

©

Autor:

Nanocipul care vindecă țesutul afectat printr-un simplu contact
Un nanosistem tehnologic numit Tissue Nanotransfection (TNT) ar putea reprograma automat celulele să înlocuiască un țesut sau chiar un organ afectat.

Prototipul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din cadrul Universității de Stat din Ohio, și se amplasează pe piele, acționând pe baza unor impulsului electrice intense pentru a transmite anumite gene specifice la țesutul adiacent. Aceste gene creează noi tipuri de celule ce pot fi folosite la locul afectat sau în alte zone din organism.

Dispozitivul a fost testat pe animale, fiind utilizat pentru a reprograma celulele pielii din exteriorul unei leziuni la picior, astfel încât acele celule să se transforme în celule ale țesutului vascular, cheia reglării unui curs sangvin normal în organism. În mai puțin de o săptămână, au apărut la locul leziunii inițiale vase sangvine active, și din a doua săptămână rana s-a vindecat și piciorul a putut fi salvat. Mai mult decât atât, același dispozitiv a fost utilizat pentru a genera celule nervoase utilizate cu succes pentru a ajuta la recuperarea leziunilor cerebrale la cobai din urma unui AVC.

Tehnologia TNT este realizată din două componente: un cip nanotehnologic ce se plasează pe piele, de dimensiunea unui nasture, și o încărcătură biologică ce conține genele specifice ce acționează la locul leziunii.

Cipul este fixat cu ajutorul unui curent electric inofensiv pentru a elibera încărcătura în membranele celulare, iar ulterior cipul este îndepărtat. Procesul este neinvaziv, și deoarece celulele reprogramate sunt deja în organism, supresia sistemului imunitar nu este necesară pentru a se asigura că țesutul va fi acceptat de către organism.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Nanotechnology.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 05-05-2019 | creare: 10-08-2017 | Vizite: 1499
Bibliografie
This insane nanochip device can heal tissue just by touching the skin once, link: https://www.sciencealert.com/new-nanochip-devices-could-heal-organs-with-a-single-touch
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Top 10 investigații și tratamente medicale care nu sunt mereu necesare, conform cercetărilor
  • Șosetele electronice pentru monitorizarea piciorului diabetic
  • Nano-tehnologia - utilitate în vindecarea leziunii acute de rinichi
  •