Un plasture inteligent detectează sunetele din corp
Autor: Costin Oana

Dispozitivul se aplică pe piele ca un plasture, este foarte subțire, are o lungime de 20 mm, iar senzorii cu care este prevăzut sunt foarte ușori, fiind încastrați într-un înveliș flexibil de silicon, flancați de fiecare parte de electrozi.
Plasturele se aplică pe piele ca un tatuaj temporar, în aproape orice zonă a corpului, și captează sunetele și vibrațiile de la nivelul pielii cu frecvențe cuprinse în intervalul 0,5-550 Hz (de la bătăile inimii până la limbaj).
Dezvoltatorii consideră că acest plasture ar putea avea numeroase aplicații:
- ar putea fi folosit în monitorizarea medicală (detectând bătăile neregulate ale inimii sau monitorizând diferite implanturi);
- ar putea facilita comunicarea cu protezele sau dronele prin comenzi vocale;
- ar putea juca rolul unei interfețe între om și computer în jocurile video.
Dispozitivul detectează limbajul uman chiar și atunci când zgomotul din mediu este foarte ridicat și nu se aude, pentru că identifică vibrațiile de la nivelul gâtului.
Dezvoltatorii consideră că identificarea acestor semnale din organism deschide o nouă dimensiune a informației și că miniaturizarea electronicelor și dezvoltarea de materiale biocompatibile fac posibilă crearea acestor dispozitive.
Sursa: New Scientist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni