Utilizarea regulată a aspirinei este asociată cu activarea supravegherii imune în cancerul colorectal

©

Autor:

Utilizarea regulată a aspirinei este asociată cu activarea supravegherii imune în cancerul colorectal
Un studiu recent publicat în CANCER, o revistă a American Cancer Society, dezvăluie că utilizarea pe termen lung a aspirinei poate preveni dezvoltarea și progresia cancerului colorectal prin amplificarea răspunsului imunitar al organismului împotriva celulelor canceroase.
Cercetarea, realizată în Italia la University Hospital of Padova și finanțată de Associazione Italiana per la Ricerca sul Cancro, a implicat analiza probelor de țesut de la 238 de pacienți operați pentru cancer colorectal între anii 2015 și 2019, dintre care 12% foloseau aspirina.

Rezultatele au arătat că țesuturile de la utilizatorii de aspirină prezentau o răspândire mai redusă a cancerului la ganglionii limfatici și o infiltrare mai mare a celulelor imune în tumori. Mai mult, expunerea celulelor canceroase colorectale la aspirină în laborator a crescut expresia unei proteine numite CD80 pe anumite celule imune, ceea ce a îmbunătățit capacitatea acestor celule de a alerta alte celule imune despre prezența proteinelor asociate tumorii. În plus, s-a observat că utilizatorii de aspirină cu cancer rectal aveau o expresie mai mare a CD80 în țesutul rectal sănătos, sugerând un efect de supraveghere imună promovat de aspirină.

Studiul evidențiază un mecanism complementar de prevenire sau tratament al cancerului cu aspirina, în afară de mecanismul clasic antiinflamator. De asemenea, subliniază importanța asigurării unei doze adecvate de aspirină în tractul colorectal pentru a maximiza eficacitatea acesteia împotriva cancerului colorectal.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-04-2024 | creare: 23-04-2024 | Vizite: 136
Bibliografie
Study uncovers aspirin's role in colorectal cancer development and progression, link: https://www.news-medical.net/news/20240422/Study-uncovers-aspirins-role-in-colorectal-cancer-development-and-progression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea crește șansele unei concepții
  • Aspirina ar putea scădea riscul general de cancer
  • Localizarea tumorii primare poate prezice supraviețuirea în cazul cancerului de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum