Cologuard - un nou test neinvaziv de screening pentru cancerul colorectal

©

Autor: Redacția ROmedic

Un nou test ADN din materii fecale - Cologuard - a fost aprobat de Food and Drug Administration din SUA pentru screening-ul cancerului colorectal. Acest test neinvaziv se alătură celorlalte opțiuni pe care medicii le au pentru persoanele aflate la risc.

Cancerul colorectal apare predominant la persoanele de sex masculin, după vârsta de 50 de ani. Factori de risc sunt și ereditatea, bolile inflamatorii intestinale cronice și anumiți factori de alimentație și mediu (carne roșie, prăjeli, fumat, etc.).

Cologuard s-a dovedit a avea o precizie mult mai mare decât testul hemocult (analiza sângelui ascuns în scaun) în detectarea cancerului colorectal (92% vs. 74%) și a leziunilor precanceroase avansate (42% vs. 24%). Dezavantajul este că Cologuard s-a situat mai prost decât testul hemocult în identificarea pacienților cu rezultat negativ pentru cancer colorectal și leziuni precanceroase avansate (87% vs. 95%).

Prin urmare, Cologuard este mai eficient în detectarea cancerului decât în detectarea adenoamelor și a polipilor, ceea ce reprezintă un neajuns în cazul în care se dorește prevenția cancerului.

Cologuard este un test de screening pentru cancerul colorectal, constând într-un test ADN neinvaziv din materiile fecale. Testul analizează celulele care căptușesc colonul. Acestea sunt „agățate” de materiile fecale în trecere.

Cologuard Collection Kit poate fi achiziționat de pe site-ul Exactsciences.com. Acesta include recipientul pentru proba de scaun ce va fi trimisă la laboratoarele Exact Sciences Laboratories într-un ambalaj preplătit și preadresat. Apoi, laboratorul va transmite rezultatul.

Cologuard se dorește să fie o alternativă pentru pacienții care evită screening-ul de cancer colorectal tocmai din cauza disconfortului produs de o colonoscopie.

Până în prezent medicii nu pot spune cu siguranță ce metodă de screening este mai buna sau mai eficientă. Cert este că pacienții cu un rezultat pozitiv la testul Cologuard trebuie să facă și o colonoscopie.

Data actualizare: 22-04-2022 | creare: 25-08-2014 | Vizite: 5318
Bibliografie
Where Will Cologuard Fit Into CRC Screening?, link: https://www.medscape.com/viewarticle/829994
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •