Vaccin împotriva gripei porcine care oferă perspective pentru dezvoltarea unui vaccin universal pentru oameni

©

Autor:

Vaccin împotriva gripei porcine care oferă perspective pentru dezvoltarea unui vaccin universal pentru oameni
Un vaccin experimental conceput pentru a combate gripa porcină a arătat rezultate promițătoare în cadrul testelor de laborator, împotriva mai multor tulpini de gripă porcină. Cercetătorii sugerează că proiectarea vaccinului ar putea, de asemenea, să susțină eforturile oamenilor de știință de a dezvolta un vaccin care să protejeze oamenii împotriva mai multor tulpini comune de gripă.
Într-un nou studiu, realizat de către cercetători de la Universitatea din Nebraska-Lincoln, un vaccin experimental demonstrează semne promițătoare de protecție împotriva a mai mult de zece tulpini diferite de gripă porcină. „Acestea sunt cele mai bune date pe care le-am văzut vreodată în literatura de cercetare”, a declarat autorul studiului, Eric Weaver, despre descoperirile echipei, publicate recent în revista Nature Communications.

„H” și „N” din H1N1 se referă la două proteine cruciale, hemaglutinina și neuraminidaza, care se află pe suprafața virusurilor gripale și le permit să intre și să iasă din celule. Dar subtipul H3 al gripei H3N2 a reprezentat peste 90% din infecțiile porcine la om din Statele Unite din 2010. În eforturile sale de a combate mai multe tulpini de gripă porcină de tipul H3N2, Weaver a folosit un program de calcul, Epigraph, dezvoltat împreună cu Bette Korber de la Laboratorul Național Los Alamos.

„Epi”, prescurtare de la epitop (n. r partea unui antigen care este recunoscut de sistemul imunitar), poate stimula un răspuns imun împotriva unui număr limitat de tulpini virale strâns legate, dacă este administrat ca vaccin. Weaver a pus Epigraph la lucru analizând date despre fiecare variantă mutațională cunoscută și disponibilă a hemaglutininei, pe care apoi a folosit-o pentru a prezice ce colecție de epitopi ar acorda imunitate împotriva celei mai largi și mai diverse game de tulpini.

Cercetătorii au testat un vaccin conceput din trei epitopi (totalitatea mutațiilor cunoscute și disponibile ale hemaglutininei) pe șoareci și porci și au constatat semne de răspuns imun și protecție fiziologică împotriva unei varietăți mult mai largi de tulpini decât FluSure, un vaccin comercial pentru gripa porcină.

Vaccinul a generat concentrații relevante din punct de vedere clinic de anticorpi împotriva a 14 din cele 20 de tulpini de gripă H3 derivată din gripa porcină studiate. La porci, o singură doză de vaccin Epigraph a produs anticorpi substanțiali ca răspuns la 13 din 20 de tulpini H3. O doză unică de FluSure, între timp, nu a generat anticorpi semnificativi împotriva niciunei tulpini.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-03-2021 | creare: 08-03-2021 | Vizite: 569
Bibliografie
Universal vaccine for humans? link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210303090414.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Substanțele toxice din compoziția unui vaccin și riscul intoxicării post-vaccinare
  • Tipuri de vaccin (în funcție de mecanismul de acțiune)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum