Varicele la tineri

©

Autor:

Varicele la tineri

Varicele, denumite și vene varicoase, reprezintă venele dilatate și proeminente, vizibile la nivelul pielii și cu localizare pe suprafața gambei sau a coapsei. Varicele apar din cauza unei funcționării improprii a valvelor venoase. Rolul valvelor este acela de a permite transferul sângelui într-o singură direcție, către cord. În situația în care valvele nu funcționează corect, din cauza gravitației sângele va crea o presiune mult prea mare asupra venelor, ducând astfel la apariția varicelor.

În multe dintre cazuri, varicele nu reprezintă o problemă medicală gravă, cu excepția situațiilor în care se ajunge la complicații, în stadiile avansate. Cu toate acestea, varicele sunt extrem de inestetice, motiv pentru care pot să creeze un disconfort de ordin psihic.

Majoritatea factorilor de risc pentru apariția varicelor nu sunt în mod direct asociați cu vârsta, motiv pentru care venele varicoase pot să apară nu doar la persoanele în vârstă, ci și la persoanele tinere. Conform rapoartelor, incidența varicelor la persoanele tinere a crescut în ultimii ani. Deși îmbătrânirea este responsabilă de agravarea varicelor, cât și a altor probleme medicale, acest lucru nu înseamnă că afecțiunea apare în mod obligatoriu după o anumită vârstă. (1) (2) (3) (4)

Care sunt cauzele pentru care apar varicele la persoanele tinere?

Sarcina reprezintă o cauză frecventă de apariție a varicelor, dar și unul dintre motivele pentru care varicele sunt mai întâlnite la femei. Modificări hormonale produse la începutul sarcinii pot să determine o slăbire a pereților venelor, sarcina valvelor venoase, aceea de a preveni refluxul sângelui, fiind mult îngreunată. Activitatea valvelor poate să fie îngreunată și din cauza creșterii în greutate asociată cu sarcina. Conform unor studii, aproape jumătate dintre femeile gravide ajung să dezvolte varice în urma sarcinii. (2) (5) (6)

Surplusul de greutate (obezitatea) afectează nu doar organele interne, ci și circulația venoasă. Din cauza kilogramelor în plus, presiunea exercitată asupra venelor crește, circulația fiind astfel îngreunată. Riscul de a dezvolta vene varicoase este unul extrem de mare la persoanele obeze. Obezitatea reprezintă o problemă majoră la nivel global, în special din cauza creșterii marcante a numărului de tineri care ajung să se confrunte cu această problemă. Incidența obezității la adolescenți s-a triplat în ultimele trei decenii, în timp ce la copii aceasta s-a dublat. (1) (2) (3) (6) (7)

Ereditatea este considerată cauza principală pentru care apar venele varicoase, indiferent de vârstă. Aproximativ 8 din 10 persoane cu varice au membrii ai familiei care deja suferă de această afecțiune. Se consideră că șansa de a dezvolta vene varicoase este de aproape 50%-70% în cazul celor care au un părinte cu varice și de aproape 100% dacă ambii părinți au varice. (2) (3) (5) (7)

Lipsa activității fizice (sedentarismul) are un efect grav asupra sănătății, sistemul circulator fiind unul dintre cele mai afectate. Din cauza unui stil de viață sedentar se poate ajunge la obezitate, dar și la deteriorarea venelor superficiale. Persoanele sedentare și ale căror mișcări sunt limitate au un risc foarte mare de a dezvolta vene varicoase. Pentru o circulație corectă și pentru a putea fi scăzut riscul de stagnare a sângelui, este necesar ca musculatura membrelor inferioare să fie contractată constant. (3) (5) (6) (7)

Cum pot fi prevenite varicele de către tineri?

Deși riscurile de a dezvolta varice sunt unele foarte mari la persoanele care au membri ai familiei cu varice, prin abordarea unui stil de viață sănătos chiar și cei cu factori de risc ereditar ar putea preveni varicele. Menținerea greutății în limitele normale, evitarea sedentarismului, evitarea purtării de tocuri pentru perioade lungi de timp, a șederii în aceeași poziție pe termen lung cât și schimbarea poziției picioarelor la anumite perioade de timp sunt principalele modalități de prevenție. Persoanele deja supraponderale sau cele care au un stil de viață sedentar trebuie să ia în considerare schimbarea obiceiurilor. (3)

Femeile gravide sunt sfătuite să doarmă pe partea stângă, studiile confirmând beneficiile acestei poziții pentru sănătatea copilului, dar și a mamei. Presiunea exercitată de către uter asupra venei cave este scăzută, dacă se optează pentru această poziție. Astfel, circulația este normală și riscurile de apariție al varicelor este scăzut. (8)

Cum pot fi tratate venele varicoase?

În prezent, există multiple modalități de a trata varicele, majoritatea acestor modalități de tratament fiind minim-invazive, dar și extrem de rapide și de eficiente. Ciorapii speciali de compresie sunt folosiți într-o primă etapă, atunci când venele varicoase nu sunt foarte evidențiate. Terapia cu laser, scleroterapia, flebectomia sau ablația prin radiofrecvență sunt celelalte modalități cu care se poate rezolva această problemă de ordin medical. (1) (5)

Indiferent de gravitatea lor, atunci când sunt evidențiate vene proeminente și dilatate este necesară o evaluare completă la un medic specialist. Persoanele tinere ar trebui să solicite asistență medicală pentru tratarea varicelor deja existente și pentru a primi informațiile necesare în vederea prevenirii apariției unor alte varice. Prezența la medic devine obligatorie în situația în care apar și alte simptome, precum crampele severe, umflarea picioarelor, senzația de greutate în picioare, durerea, îngroșarea sau decolorarea pielii, formarea ulcerelor, etc. (4) (6)


Data actualizare: 03-02-2020 | creare: 11-02-2019 | Vizite: 48052
Bibliografie
(1) Varicose veins: Overview, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279247
(2) How Young Adults Get Varicose and Spider Veins Too, link: https://www.veinclinics.com/blog/how-young-adults-get-varicose-and-spider-veins
(3) Varicose veins, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
(4) 10 Varicose Veins Myths, link: https://www.everydayhealth.com/heart-health/myths-and-misconceptions-about-varicose-veins
(5) Believe It or Not, Young Adults Can Also Get Varicose Veins, link: https://www.centerforvein.com/young-adults-can-also-get-varicose-veins
(6) Varicose Veins in Your 20s: The rise of venous disease in young people, link: https://www.veinspecialists.com/blog/varicose-veins-in-your-20s
(7) Too Young for Varicose Veins? Jacksonville Specialist Says Maybe No, link: https://www.stjohnsvein.com/too-young-for-varicose-veins-jacksonville-specialist-says-maybe-not
(8) Sleeping During Pregnancy, link: https://kidshealth.org/en/parents/sleep-during-pregnancy.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Operatii de indepartare a varicelor
  • Varicele
  • Cum te protejezi de varice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum