Care sunt opțiunile de tratament ale varicelor

©

Autor:

Care sunt opțiunile de tratament ale varicelor

Cum se manifestă varicele?

Frecvența varicelor este destul de mare la ambele sexe, dar predomină la femei. Venele sunt conducte prin care sângele se întoarce la inimă, însă rolul lor este cu mult mai larg decât simple vase de retur. Ele participă la reglarea volumului de sânge, a frecvenței cardiace și a debitului cardiac. Venele sunt astfel construite încât permit curgerea sângelui într-un singur sens, spre inimă, contrar gravitației.
Acest lucru se datorează prezenței a numeroase valve în interiorul venelor care asigură circulația unilaterală contracției mușchilor, contracția peretelui venos și aspirația toracică din timpul inspirării. Întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare are două componente principale: sistemul venos superficial și sistemul venos profund.
Sistemul venos superficial implicat, în special, în patologia venoasă, cel care dezvoltă varice, drenează aproximativ 10% din sângele membrului inferior, iar restul de 90% este drenat de sistemul venos profund. Între cele două sisteme există comunicări importante, așa numitele ,,venele perforante”, care au rol important în apariția bolii varicoase  și în boala posttrombotică. Insuficiența venoasă, principala cauză a varicelor, înseamnă o întoarcere venoasă deficitară.
Pentru a afla care sunt cauzele apariției varicelor, simptomele dar și tratamentele de ultimă generație a acestora am discutat cu dr. Nicoleta Rebrișorean, medic primar chirurgie generală și dr. Vitalii Mironescu, medic specialist chirurgie generală.


Cauzele apariției varicelor

Varicele pot apărea în următoarele condiții: în caz de incompetență a valvelor care duc la suprasolicitări a pereților venoși, care ulterior se dilată în tromboză venoasă profundă, sindrom post thrombotic, lipsa prelungită a activității musculare sau ortostatismul prelungit, adică statul în picioare și fistulele arteriovenoase. Este necesară o operație de varice dacă suferim de boala varicoasă? Răspunsul îți veți afla în acest articol.

 

Care sunt simptomele și semnele clinice ale bolii varicoase?

Simptomele și semnele clinice ale bolii varicoase sunt senzația de greutate în picioare, durerea care devine tot mai puternică după o perioadă îndelungată de stat în picioare, crampele musculare, edemele, așa numitele ,,umflături ale picioarelor”, pruritul, adică mâncărimile din jurul venelor afectate, lipodermatoscleroza, adică modificări de culoare și îngroșare a pielii, ulcerele cutanate care au o vindecare lentă și dificilă. Însă, în multe cazuri, singurul disconfort al varicelor este de ordin estetic, iar tratamentul în acest caz este cosmetic.

Varicele pot deveni foarte dureroase în cazurile în care un cheag de sânge se formează în interiorul lor, patologie denumită "tromboflebită varicoasă". Toate aceste semne și simptome impun prezentarea la medicul specialist în vederea începerii unui tratament adecvat.


Cum se pune diagnosticul bolii varicoase?

Diagnosticul bolii varicoase se bazează în primul rând pe examenul clinic. Starea venelor superficiale profunde și comunicante a valvelor și prezența refluxului venos pot fi evaluate cu o simplă ecografie Doppler, care pe lângă că aduce multe informații despre venele piciorului,  este neinvazivă, nedureroasă și decisivă în alegerea celui mai bun plan de tratament.


Cum se tratează boala varicoasă?

Obiectivul tratamentului boli varicoase este reducerea simptomatologiei și prevenirea complicațiilor de genul tromboflebite, hemoragii, ulcere varicose. Pentru unii pacienți, scopul poate fi acela de a îmbunătăți aspectul piciorului. În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi conservator, medicamentos, minim invaziv, de chirurgie plastică și mixt. Tratamentul conservator profilactic urmărește evitarea sedentarismului, a ortostatismului prelungit și a factorilor care predispun la apariția boli (obezitatea, fumatul, traumatismele locale).

Băile fierbinți, sauna, utilizarea ciorapilor medicinali ca mijloace de contenție externă permanentă sunt recomandate tuturor pacienților cu boala varicoasă, având rezultate favorabile. Tratamentul medicamentos cuprinde preparate flebotonice, care să susțină și să îmbunătățească funcția venoasă valvulară, cu reducerea edemului local.

Tratamentele minim invazive, cum sunt cele de tipul scleroterapiei, terapia cu abur, ablație laser sau cu radiofrecvență, sunt cele mai utilizate în ultimul timp. Tratamentul chirurgical clasic de îndepărtare a vasului dilatat, este reprezentat de flebectomii și stripping vascular. Scopul acestui material este de a vă informa și familiariza cu tratamentul varicelor prin scleroterapie și intervenția cu laser.


Scleroterapia în tratamentul varicelor

Scleroterapia este o procedură minim invazivă care și-a dovedit eficacitatea. Este rapidă, nedureroasă, cu rezultate bune și vizibile imediat. Se efectuează de către un medic chirurg cu experiență în tratamentul varicelor. În general și în particular în utilizarea scleroterapiei, în cabinet fără spitalizare, fără anestezie și implică injectarea unei substanțe sclerozante direct în interiorul venei.

Aceasta va irita peretele intern al vasului determinând o reacție inflamatorie, care va închide vasul. În timp, vena se va scleroza și se va resorbi, obținându-se aspectul cosmetic mult dorit. Scleroterapia este folosită pentru a elimina venele superficiale, vizibile, venele în pânză de păianjen(spider veins) sau telangiectaziile, venele reticulare. Scleroterapia poate fi recomandată în cazuri selecționate și pentru anumite tipuri de varice. Varicele denumite și ,,vene varicoase”, sunt vene mari, puțin ramificate, voluminoase, care proemină deasupra pielii, de culoare albastru închis sau violet. Scleroterapia poate fi o modalitate de tratament pentru varice izolate, varice recurente, și varice tronculare de până la un diametru de 8 mm, cu spumă sub ghidaj ecografic, așa numită ,,UGFS”.

Procedura pentru o ședință de scleroterapie
O ședință de scleroterapie durează aproximativ 15-30 de minute, iar rezultatul va fi vizibil imediat. Numărul de tratamente necesare este în funcție de mărimea venei sau a venelor tratate, cantitatea de substanță fiind limitată pe o anumită zonă și pe o sesiune de tratament. Pentru telangiectazie este preferată scleroterapia cu soluție lichidă, sub vizualizare directă, cu ochiul liber sau, mai indicat, cu ajutorul dispozitivului Veinlite, care are rolul de a vizualiza vena prin transiluminare.

Pentru venele reticulare și varicele de dimensiuni medii este indicată scleroterapia cu spumă. Spuma se obține prin combinarea substanței sclerozante cu gaz, în acest caz, cu aerul, după treceri repetate ale substanței dintr-o seringă în alta. Spre deosebire de soluția lichidă de sclerozare, spuma crește suprafața de contact între substanță și peretele venos, folosindu-se cantități mai mici de agent sclerozant. Pentru procedură veți sta în decubit dorsal, adică culcat pe spate. Se vor dezinfecta zonele vizate și apoi se vor efectua injectări cu un ac foarte fin, prin care se introduce substanța chimică sclerozantă în vena afectată.

În câteva minute, vena se va colora în alb, substanța sclerozantă va modifica peretele intern al vasului, va determina un spasm, forțând astfel sângele să se redistribuie către venele sănătoase. Odată ce acul este retras se va face compresie și se va masa zona tratată pentru a menține sângele în afara vasului injectat și pentru a dispersa soluția. La locul injectării se poate aplica un pansament compresiv atâta timp cât se trece la următoarea venă. Numărul de injectări depinde de numărul și mărimea venelor tratate, cantitatea de substanță fiind limitată pe ședință.

La nivelul venelor tratate se aplică un pansament și bandaj compresiv pentru 72 de ore, după care se va recomanda purtarea unui ciorap compresiv pentru încă 3-4 săptămâni. Este recomandată mobilizarea precoce și mersul pe jos, în scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge și pentru a crește eficiența tratamentului. Totuși, nu se recomandă niciun tip de efort fizic intens, alergat, ridicat de greutăți, în timp de o săptămână. Activitățile obișnuite zilnice se pot relua imediat după intervenție.

Este interzisă totodată expunerea la soare sau recomandat să eviți expunerea la soare timp de o lună, o lună jumate, deoarece ar putea să apară hiperpigmentarea pielii. De aceea, lunile friguroase sunt cele mai indicate pentru realizarea acestei proceduri.


Intervenția cu LASER pentru varice

Înainte să discutăm în amănunt despre ce implică o operație de varice cu laser, haideți să înțelegem mai bine de ce e important să eliminăm din sistemul circulator o venă bolnavă.
În cazul unui diagnostic de varice, vena care se îmbolnăvește trebuie exclusă din circulație. De exemplu, chirurgia clasică extrage vena bolnavă din corp. De fiecare dată când explic acest lucru la un pacient mă întreabă pe unde va circula sângele dacă scoatem vena? Desigur, nu scoatem o venă importantă, se scoate o venă superficială de sub piele, care are o importanță funcțională mai mică. Vena profundă este acea venă importantă care asigură circulația sângelui în proporție de 90%. Deci, în concluzie, vena profundă va prelua funcția venei superficiale care se sacrifică.


În ce constă intervenția cu LASER?
Intervenția cu laserul sau termoablația endovenoasa în varice constă în închiderea termică a acestei vene bolnave, cu suprimarea circulației sangvine. Practic, intervenția chirurgicală sau laserul, au același obiectiv comun, de a scoate din circuit o venă bolnavă și de stabilirea corectă a circulației în cele periferice. De obicei, intervenția chirurgicală este mai brutală, deoarece vena bolnavă este smulsă din organism, iar laserul va distruge vena în interiorul organismului.

În laser, procedura în sine este destul de simplă. Cu ajutorul ecografului se depistează vena bolnavă și se va introduce în interiorul venei, fibra laser, printr-o mică muchie trans tegumentară, iar apoi fibra va fi împinsă spre regiunea inghinală și se va poziționa sub control ecografic în zona unde vena se deconectează chirurgical. La capătul fibrei sunt două inele, care vor emite energie electromagnetică, care se va transmite peretelui venos sub formă de căldură, distrugând astfel toate straturile venei, producând închiderea venei. Astfel se retrage progresiv fibra optică cu închiderea etanșă a lumenului venos. Deci, după ablația termică, vena dintr-un tub cilindric se va transforma într-un cordon fibros, care în decurs de câteva luni se va transforma într-o cicatrice liniară milimetrică.


Care este durata intervenției cu LASER?
În cazul în care nu apar incidente, complicații intraoperatorii, durata medie a intervenției este de aproximativ o oră, timp în care se face anestezia, termoablația crosei și a trunchiului venei safene interne. Imediat după procedură se va aplica un pansament compresiv și ciorapul elastic peste pasamant, pe care pacientul va trebui să-l mențină trei zile continuu apoi va purta doar ziua ciorapul elastic, timp de o lună. Postoperator pacientul se va mobiliza o perioadă de timp, apoi se va verifica ecografic vena profundă. Dacă nu sunt trombi în vena profundă urmează scleroterapia pe colateralele restante, care durează în principiu 10-15 minute, apoi pacientul pleacă acasă cu recomandările prescrise de către medicul curant.


Cât de repede după intervenție se pot relua activitățile normale?
Imediat după intervenție se recomandă mersul pe jos. Motivul ar fi evitarea stazei sanguine și profilaxia trombozei, dar după o perioadă de 30-40 minute de mers pe jos, se recomandă drenajul procliv al membrului, adică pacientul să stea întins în pat cu piciorul în sus, sprijinit pe două perne. Astfel, vom ajuta la circulația sângelui venos. Practic, după intervenția laser pacientul își poate continua activitățile de zi cu zi.

Monitorizarea pacientului după termoablația LASER
De obicei, controalele se fac imediat postoperator, pentru a urmări dacă nu sunt complicații, iar ulterior la 2-4 săptămâni se verifică eficiența intervenției, dispariția refluxului și verificarea colateralelor. Dacă sunt colaterale restante, care prezintă reflux patologic, se completează cu scleroterapie. Este imperioasă monitorizarea venei safena accesorie, pentru a preveni recidiva varicelor.Verificarea se va face la o lună postoperator, apoi la 6 luni și la un an. Dacă la un an nu sunt semne de recidivă ar trebui să se verifice pacientul prin ecografie Doppler la interval de 2 ani sau în caz de apariția unor semne sau simptome specifice bolii varicoase.

Avantajele și rezultatele intervenției cu LASER în boala varicoasă (varice)
În primul rând, contează mult aparatul care se folosește. La ora actuală sunt multe firme care au început să producă aparate laser, dar marea majoritatea studiilor internaționale și europene sunt efectuate pe aparatul german de la firma Biolitec, fiind și liderul mondial în acest domeniu. Alt aspect este și tipul de laser. Din păcate la ora actuală încă se mai folosesc unele lasere mai vechi, monocromate de 810 nanometri, care în timpul ablației termice produc și tromboze, iar aceste zone de tromboză, în timp sunt și cauza recanalizării și de apariție a recidivei. În prezent, cea mai mare eficiență în termoablație o au laserele cu o lungime de undă de 1470.

Aceste lasere distrug peretele venos, fără să producă tromboză, astfel recidiva este destul de mică. Dacă până acum câțiva ani se practica termoablația cu prezervarea crosei, iar recidiva era destul de frecventă prin colateralele crosei, mai ales vena safenă accesorie, în prezent se indică termoablația crosei cu închiderea colateralelor, iar singurul laser care permite acest lucru este tot cel de la firma Biolitec, care are fibre duble radiare, adică sunt două inele de eliminare a căldurii ceea ce ne permite închiderea crosei cât mai aproape de vena femurală.

Intervenția prin scleroterapie și intervenția prin LASER  se efectuează în cadrul rețelei Anastasios Medical in regim de ambulatoriu, fără necesitatea internării. Medicii din echipa Anastasios au împreună 40 de ani de experiența și mii de pacienți tratați de varice și alte boli venoase. Intervenția cu LASER oferă cele mai bune rezultate și de cea mai lungă durată. În tratamentul varicelor cu LASER, echipa medicala Anastasios folosește laserul Biolitec Leonardo, fabricat in Germania, considerat cel mai bun și mai precis laser chirurgical pentru intervenții flebologice la ora actuală.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici in Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro

Data actualizare: 28-02-2023 | creare: 28-02-2023 | Vizite: 394
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: