Vârsta este un factor care poate să influențeze nivelul de anticorpi împotriva COVID-19

©

Autor:

Vârsta este un factor care poate să influențeze nivelul de anticorpi împotriva COVID-19
Persoanele mai vârstnice vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 dezvoltă mai mulți anticorpi împotriva COVID-19 decât persoanele tinere vaccinate sau care au trecut prin boală, sugerează un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Montreal. Chimiștii au descoperit că cei peste 50 de ani au produs mai mulți anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.
Odată cu apariția variantelor SARS-CoV-2 extrem de contagioase la nivel mondial, răspândirea pandemiei s-a accelerat, chiar și în țările cu o rată mare de vaccinare. O echipă de cercetare condusă de Joelle Pelletier și Jean-François Masson, ambii profesori la Departamentul de Chimie de la Universitatea din Montréal, a vrut să afle dacă infecția naturală sau vaccinarea a dus la generarea mai multor anticorpi protectori. Cercetătorii au observat că persoanele care au primit vaccinul Pfizer BioNTech sau AstraZeneca au avut niveluri de anticorpi semnificativ mai mari decât persoanele infectate anterior. De asemenea, un nivel mai mare al anticorpilor a fost remarcat la persoanele trecute de 50 ani.

Masson, specialist în instrumente biomedicale, și Pelletier, expert în chimia proteinelor, au fost interesați de un grup puțin studiat: oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2, dar care nu au fost internați în spital ca urmare a infecției. În acest sens, în studiu au fost incluși 32 de adulți canadieni pozitivi pentru COVID-19 nespitalizați, recrutați la 14 până la 21 de zile după ce au fost diagnosticați prin testarea PCR.

„Toți cei care au fost infectați au produs anticorpi, dar persoanele în vârstă au produs mai mult decât adulții sub 50 de ani”, a spus Masson. „În plus, anticorpii erau încă prezenți în fluxul lor sanguin la 16 săptămâni de la diagnosticare”. Anticorpii produși după o infecție cu tulpina originală, „nativă” a virusului au reacționat și la variantele SARS-CoV-2 care au apărut în valuri ulterioare, dar la într-o măsură mai mică: o reducere de la 30% la 50%.

Când cineva care a avut un caz ușor de COVID este vaccinat, nivelul de anticorpi din sângele său se dublează, în comparație cu o persoană nevaccinată care a fost infectată cu virusul. Oameni de știință cred că ar trebui efectuate mai multe cercetări pentru a determina cea mai bună combinație pentru menținerea celui mai eficient nivel de anticorpi reactivi la toate variantele virusului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-11-2022 | creare: 10-11-2021 | Vizite: 364
Bibliografie
COVID-19: The older you are, the more antibodies you have, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211108081455.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dacă titrul anticorpilor după vaccinarea anti-COVID este 0 înseamnă că nu ai protecție?
  • Imunitatea la COVID-19 se manifestă pe termen lung, la persoanele cu o formă ușoară a bolii
  • Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 rămân stabili sau chiar cresc, la șapte luni de la infectare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum