Voluntariatul sprijină sănătatea fizică și psihică a tinerilor

©

Autor:

Voluntariatul sprijină sănătatea fizică și psihică a tinerilor
Un studiu recent realizat de UTHealth Houston dezvăluie că copiii și adolescenții care se angajează în activități de voluntariat experimentează o dezvoltare mentală și fizică pozitivă. Condus de Dr. Kevin Lanza, studiul a constatat că tinerii care s-au oferit voluntar în ultimul an au demonstrat o sănătate fizică mai bună, o perspectivă mai optimistă asupra vieții și o probabilitate scăzută de a experimenta anxietate, depresie sau probleme de comportament în comparație cu colegii care nu au făcut voluntariat.
Descoperirile echipei de cercetare sugerează că voluntariatul tinerilor poate fi reciproc avantajos, deoarece tinerii servesc societatea în timp ce culeg avantajele personale. Mai mult, actul de voluntariat poate întări legăturile sociale și încuraja consolidarea comunității atunci când membrii gospodăriei și alții se alătură activităților de voluntariat.

În timp ce studiile anterioare au stabilit efectele pozitive ale voluntariatului asupra sănătății și bunăstării voluntarilor adulți, au existat cercetări limitate cu privire la impactul asupra tinerilor. Motivat de acest decalaj de cunoștințe, dr. Lanza a inițiat studiul pentru a explora relația dintre voluntariat și bunăstarea tinerilor.

Pentru a efectua cercetarea, echipa a analizat datele dintr-un sondaj național care a urmărit sănătatea și bunăstarea a peste 52.000 de copii și adolescenți din SUA cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani. Sondajul a fost realizat în perioada 2019-2020. Dintre respondenți, aproximativ o treime dintre copii și puțin peste jumătate dintre adolescenți s-au angajat în activități de voluntariat în ultimul an.

Părinții copiilor care s-au oferit voluntari au raportat că copiii lor aveau 33% mai multe șanse de a avea o sănătate fizică excelentă, comparativ cu părinții copiilor care nu fac voluntariat. Acești părinți au indicat, de asemenea, că copiii lor au avut între 18% și 35% mai puține șanse să fi experimentat depresie, anxietate sau probleme de comportament în ultimul an.

În plus, copiii și adolescenții care au participat la activități de voluntariat au avut cu 66% mai multe șanse de a prezenta caracteristici precum curiozitate, îndeplinirea sarcinilor și capacitatea de a rămâne calmi atunci când se confruntă cu provocări.

Este important să recunoaștem că studiul s-a bazat pe datele raportate de părinți, iar cercetarea nu stabilește definitiv dacă copiii care erau deja sănătoși și împliniți erau mai înclinați să facă voluntariat. Dr. Lanza intenționează să investigheze în continuare relația cauză-efect dintre voluntariat și sănătatea și bunăstarea tinerilor în studiile viitoare.

Dr. Lanza subliniază gama variată de opțiuni de voluntariat disponibile tinerilor, cum ar fi în parcuri, școli sau spitale, cu diferite scopuri, inclusiv conservarea mediului sau promovarea sănătății. Studiul sugerează că experiențele de voluntariat pot modela valorile și interesele tinerilor, potențial transpuse la vârsta adultă.

sursa: News Medical
foto: Getty Images (UTHealth Houston News)

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 223
Bibliografie
Study shows positive effects of volunteering on the health and well-being of young people, link: https://www.news-medical.net/news/20230606/Study-shows-positive-effects-of-volunteering-on-the-health-and-well-being-of-young-people.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Adulții care fac voluntariat sunt mai fericiți și mai sănătoși
  •