Antibioticele din viața timpurie ar putea afecta dezvoltarea creierului

©

Autor:

Antibioticele din viața timpurie ar putea afecta dezvoltarea creierului

Un studiu realizat de către Universitatea Rutgers şi publicat în revista iScience, susţine că utilizarea de antibiotice la o vârstă timpurie, poate afecta dezvoltarea normală a creierului, privind funcţia cognitivă şi emoţională.

 

Microbiomul uman, locul unde se formează şi trăiesc bacteriile benefice din organism, poate fi afectat prin consumul frecvent de penicilină.

 

Penicilina, amoxicilina şi ampicilina sunt unele din cele mai frecvente antibiotice utilizate la copiii din întreaga lume. În Statele Unite, un copil primește aproape trei cure de antibiotice înainte de vârsta de 2 ani, rata de expunere fiind similară sau chiar mai mare în alte ţări.

 

Studiul a fost realizat şi pe animale, iar expunerea lor timpurie la antibiotice s-a manifestat mai târziu prin modificări ale metabolismului şi imunităţii. O a treia afectare majoră s-a manifestat la nivelul creierului. Deşi este un studiu preliminar, arată că există o corelaţie între modificarea microbiomului din cauza antibioticelor şi modificările apărute la nivel cerebral.

 

Studiul a comparat şoarecii care au fost expuşi la doze mici de penicilină încă din faza intrauterină sau imediat după naștere, cu cei care nu au fost expuși.

 

Atsfel s-a descoperit că şoarecii cărora li s-a administrat penicilină au experimentat modificări substanțiale în microbiota intestinală, în expresia genelor din cortexul frontal și amigdală, două zone cheie din creier responsabile pentru dezvoltarea memoriei, precum și răspunsul la frică și stres.

 

Un fenomen intitulat „axa intestin-creier” leagă din ce în ce mai multe fenomene din tractul intestinal de semnalizarea către creier. Perturbarea acestei axe poate conduce către tulburări neuropsihiatrice sau neurodegenerative în copilărie sau la maturitate.

 

Cercetătorii susţin că viaţa timpurie este o perioadă critică, deoarece unele consecinţe sunt de lungă durată.

 

Din cauza consumului crescut de antibiotice, a existat o creștere a incidenței tulburărilor de neurodezvoltare, inclusiv tulburări în spectrul autist, tulburări în deficitul de atenție / hiperactivitate și a dizabilităților de învățare.

 

Sunt necesare studii viitoare pentru a determina dacă antibioticele influențează în mod direct dezvoltarea creierului sau dacă moleculele din microbiom care călătoresc către creier perturbă activitatea genică și provoacă deficite cognitive.


Data actualizare: 19-07-2021 | creare: 19-07-2021 | Vizite: 492
Bibliografie
Antibiotics in early life could affect brain development, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210714110520.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum