Zece ani de parteneriat în îngrijiri paliative

Data publicării: 18-03-2012

GlaxoSmithKline (GSK) România şi HOSPICE Casa Speranţei - prima organizaţie de caritate în domeniul îngrijirii paliative din România - au împlinit 10 ani de parteneriat, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Valoarea donaţiilor GSK în proiectele derulate de-a lungul acestui deceniu pentru dezvoltarea îngrijirii paliative alături de HOSPICE se ridică la 1 milion de dolari, iar angajaţii GSK se implică an de an în activităţi de voluntariat susţinând cauza paliaţiei.
Îngrijirea paliativă se referă la creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu boli incurabile, aflaţi în stadii terminale ale bolii lor, prin tratamente de reducere a durerii şi suport psihologic. Îngrijirea paliativă se referă la creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu boli incurabile, aflaţi în stadii terminale, prin tratamente de reducere a durerii şi suport psihologic.
Nevoia pentru astfel de servicii este mare în România - statisticile arată că în ţara noastră doar 5% din bolnavii diagnosticaţi cu cancer în fază terminală beneficiază de îngrijire paliativă.
'Cu ajutorul companiei farmaceutice GSK am reuşit nu doar să punem bazele dar şi să dezvoltăm continuu serviciile de îngrijire paliativă specializată, atât în România cât şi în regiune', a declarat Alice Paterson, Campaign Director al HOSPICE Casa Speranţei.
'Suntem mândri de acest parteneriat cu HOSPICE Casa Speranţei şi vom continua să susţinem proiectele menite să extindă serviciile de paliaţie în România în toate dimensiunile - de la sprijin financiar la dedicarea angajaţilor noştri, prin activităţi de voluntariat, ca parte a proiectelor de responsabilitate socială pe care le derulăm aici', a declarat Pascal Prigent, directorul general al GSK România.
În contextul acestui parteneriat, derulat de companie la nivel global, iar acestui sprijin i s-au alăturat şi sumele provenite din donaţii individuale sau cele ale altor companii.
Aceste donaţii s-au ridicat până acum la 2,7 milioane de euro, dar mai este încă nevoie de fonduri pentru a oferi şansa unui număr de 750 de pacienţi să beneficieze an de an de tratament şi suport susţinut în noul centru HOSPICE. Acesta se va construi din această vară în Bucureşti şi urmează să fie inaugurat anul viitor.
'A avea un astfel de centru în Capitală este esenţial din mai multe motive. În primul rând, Bucureştiul are nevoie de un centru în care pacienţii să vină şi să fie îngrijiţi. În al doilea rând, o parte vitală a programului va fi de a recruta, de a instrui şi dezvolta profesionişti din domeniul sănătăţii care să devină experţi şi formatori astfel încât să poată aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea îngrijirii paliative în România', a declarat Patrick Desbiens, fostul director general al GSK România, acum Vice President Commercial Operations Primary and Specialty Care, GSK Franţa.
De altfel, GSK a susţinut anterior HOSPICE Casa Speranţei în punerea bazelor unui alt proiect - este vorba despre demararea, în 2005, a programului de extindere a serviciilor paliative pentru copiii aflaţi în stadii avansate ale unor boli incurabile atât în România, cât şi în alte ţări din Sud-Estul Europei - Moldova, Albania, Bulgaria, Macedonia şi Serbia - şi extinderea cunoştinţelor de specialitate în acest domeniu prin instituirea unui centru regional de pregătire şi a unor echipe specializate mobile.
Îngrijirea paliativă este îngrijirea activă totală a pacientului cu boală incurabilă în fază avansată. Scopul acestei îngrijiri îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora, prin controlul simptomelor chinuitoare, oferirea de suport emoţional, sprijin spiritual şi social.
Sursa: Agerpres, 18-03-2012, Vizualizari 606
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.