Anorexia nervoasa

Autor: ROmedic

Anorexia nervoasa
Anorexia nervoasa este o tulburare psihiatrica caracterizata prin refuzul de a mentine o greutate minima normala, deseori cu consecinte fiziologice severe. Pacientii au o imagine deformata asupra corpului lor, precum si o frica intensa de luare in greutate, in ciuda faptului ca prezinta o insuficienta ponderala severa.

Anorexia poate fi impartita in doua subtipuri: restrictiva, in care limitarea severa a aporturilor alimentare este principalul mijloc de a slabi si compulsiva/ purgativa, in care perioadele de alimentatie sunt compensate prin provocarea varsaturilor, abuzul de laxative sau diuretice si exercitii fizice intense.

Pacientii cu anorexie nervoasa prezinta deseori si alte trasaturi de personalitate: perfectionism, atitudine de dependenta excesiva, imaturitate, izolare sociala, comportament obsesiv-compulsiv. Numerosi pacienti prezinta si tulburari depresive.

Anorexia si bulimia sunt doua tulburari de alimentatie ce pot fi traite in alternanta de o persoana, astfel incat unii autori le considera drept stadii ale unei singure afectiuni, anorexia fiind stadiul mai avansat.

Anorexia nervoasa este o tulburare a pubertatii si adolescentei - la 85% din pacienti debutul bolii are loc intre 13 si 18 ani. Tulburarea a fost observata si la varstnici, dar cu un prognostic mai putin favorabil.

Incidenta anemiei nervoase in toate tarile occidentale este de 0,3-1% la femei si de 0,1% la barbati.

Anorexia nervoasa are una dintre cele mai mari rate de mortalitate dintre toate tulburarile psihiatrice (5-18%). Aproximativ 50% din pacienti se trateaza cu succes si mentin o greutate normala. Mortalitatea se datoreaza tentativelor de suicid si mai rar complicatiilor malnutritiei.

Semne si simptome

Anorexia nervoasa poate fi o tulburare usoara si temporara, sau severa si de lunga durata. Majoritatea pacientilor sunt subponderali si totusi sunt preocupati de greutatea lor corporala, limitand aporturile alimentare. Preocuparea si anxietatea legate de luarea in greutate persista, in ciuda deficitului ponderal sever.

Pacientii cu anorexie adopta diferite regimuri de slabire si numara caloriile consumate. Ei ascund sau arunca alimentele si pregatesc feluri de mancare complicate pentru ceilalti. Deseori, anorecticii mint in legatura cu consumul de alimente si cu alte comportamente, precum provocarea varsaturilor. Episoadele de  supraalimentatie necontrolata sunt urmate de varsaturi provocate sau de abuzul de laxative si diuretice. Alti anorectici limiteaza aporturile alimentare. Majoritatea pacientilor efectueaza exercitii fizice excesive pentru a-si controla greutatea.

Semnele si simptomele anorexiei nervoase sunt:

 • refuzul de a se alimenta
 • varsaturi provocate dupa mese sau luarea de laxative sau diuretice
 • slabire rapida
 • refuzul de a mentine o greutate minima normala pentru varsta si inaltimea pacientului - frecvent exista un deficit de cel putin 15% ce poate ajunge chiar la 50%
 • refuzul pacientului de a accepta faptul ca este subponderal
 • absenta menstruatiei timp de cel putin 3 luni sau modificari majore in ciclul hormonal
 • constipatie, senzatie precoce de satietate, greturi
 • caderea parului
 • oboseala
 • retard psihomotor – in special in stadiile tardive ale afectiunii
 • anomalii ale semnelor vitale – hipotermie, bradicardie, hipotensiune

In plus, la 50% din pacientii cu anorexie nervoasa se observa tulburari depresive si distimice.

Cauze si factori de risc

Anorexia nervoasa este rezultatul unei interactiuni complexe dintre factori biologici, psihologici, sociali si culturali, cu consecinte fizice si mentale severe.
Conform unor studii, un factor de risc biologic este prezenta unei rude cu tulburari de comportament alimentar.


Din punct de vedere psihologic, pacientii prepuberi care vor dezvolta anorexie nervoasa prezinta o incidenta crescuta de tulburari de personalitate. Pacientul poate prezenta si simptomele unei tulburari obsesiv-compulsive, cu un comportament alimentar rigid, asemanator unui ritual.


Debutul bolii la pubertate a dus la teoria conform careia, prin exercitarea controlului asupra aporturilor de alimente si a greutatii corporale, adolescentii incearca sa compenseze lipsa de autonomie si individualitate.
Pacientul prezinta o imagine corporala deformata ce are drept rezultat perceperea unui exces ponderal, desi este normal sau subponderal. Incercarea de a corecta acest defect prin restrictie alimentara sau prin luarea de laxative duce la infometare progresiva.


Factorii culturali sunt reprezentati de obsesia pentru suplete in reprezentarile corpului feminin, in special in tarile occidentale. Preocuparea pentru greutate si aspect fizic in societatea actuala poate contribui la dorinta de a fi suplu - calitate apreciata la adolescenti.

Factori de risc

 • sexul - anorexia nervoasa afecteaza de 10 pana la 20 ori mai multe fete decat baieti
 • varsta - preadolescentele, adolescentele si tinerele reprezinta 90% din pacientii cu anorexie nervoasa
 • prezenta unor tulburari emotionale sau mentale: depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva
 • influenta familiei - nesiguranta fata de alti membri ai familiei, criticile sau ironia parintilor, fratilor sau surorilor
 • factorii ereditari - tulburarile de alimentatie se gasesc deseori la mai multi indivizi din aceeasi familie


Complicatii

Anorexia nervoasa poate antrena consecinte grave.
Malnutritia antrenata de lipsa de alimentare duce la deficiente de proteine si la afectarea mai multor organe. Pe langa hipoglicemie si carente vitaminice, infometarea are drept rezultat eliberarea de opioizi endogeni si suprimarea functiei tiroidiene. Tulburarile neuroendocrine duc la intarzierea pubertatii, amenoree, anovulatie, nivel scazut de estrogeni, hormon antidiuretic scazut. Nivelul scazut de gonadotropine si hipogonadismul pot surveni la baietii afectati de anorexie nervoasa.


Complicatiile cardiace se refera la prolapsul de valva mitrala, tulburari ale ritmului cardiac, diminuare a volumului miocardului, sindromul QT lung, hipotensiune ortostatica si soc datorita insuficientei cardiace congestive.
Complicatiile renale includ diminuarea ratei de filtrare glomerulara, edeme, acidoza, hipokaliemie, alcaloza hipocloremica si hiperaldosteronism.


Efectele gastrointestinale ale anorexiei nervoase sunt constipatia, balonarea, intarzierea evacuarii gastrice.
In plus, anorexia nervoasa poate antrena pierderea osoasa, retard de crestere, afectarea nervilor si creierului si anemie.Diagnostic

Caracteristica pacientilor cu anorexie nervoasa este negarea bolii si a nevoii de tratament. De obicei, pacientii sunt adusi la medic de catre membrii familiei, ingrijorati de starea adolescentului.
Diagnosticul anorexiei nervoase este stabilit pe baza simptomatologiei clinice – pierderea a cel putin 15% din greutatea corporala la o tanara cu amenoree ce neaga prezenta bolii. Grasimea corporala este de obicei foarte scazuta. Cheia diagnosticului este „teama de obezitate”, care nu dispare nici dupa scaderea in greutate. La fete sau femeile tinere, amenoreea este necesara pentru stabilirea diagnosticului.

Criteriile de diagnostic pentru anorexia nervosa:
 • refuzul de a mentine o greutate normala minima pentru varsta si inaltimea pacientului (de obicei mai putin de 85% din greutatea ideala)
 • frica intensa de a lua in greutate
 • imagine deformata asupra greutatii corporale – tulburari de imagine corporala si refuzul pacientului de a accepta faptul ca este subponderal
 • amenoree la femeile postmenarha (absenta ciclului menstrual timp de cel putin 3 luni)

Diagnosticul diferential se face cu alte posibile cauze de malnutritie, pierdere in greutate sau amenoree.

Tratament

In absenta unui tratament pentru anorexie, rata mortalitatii se apropie de 10%, desi formele usoare nedepistate de anorexie nervoasa rareori duc la decesul pacientei. Cu ajutorul tratamentului, cca 50% din pacienti isi recapata greutatea pierduta si previn complicatiile. Aproximativ 25% prezinta recidive, iar restul de 25% au un prognostic nefavorabil, cu recidive frecvente si complicatii fizice si mentale persistente.

Toti pacientii cu anorexie necesita un tratament de lunga durata, pentru a preveni posibilele recidive. In cazurile grave, cand pierderea in greutate este rapida si severa, iar greutatea corporala scade sub 75% din greutatea ideala, redobandirea greutatii normale este vitala.

Terapia nutritionala incepe prin furnizarea unor aporturi calorice de 30-40 kcal/kg/zi. La pacientul spitalizat, terapia are drept rezultat luarea in greutate cu 1,5 kg/ saptamana, iar in cazul unui tratament ambulator cu  0,5 kg/ saptamana. Tratamentul este complicat de teama pacientului de a lua in greutate, de aversiunea sa fata de alimente si de negarea bolii.

Pierderea masei osoase este tratata prin administrarea de calciu si vitamina D.

Psihoterapia individuala – in special terapia cognitiva-comportamentala - da rezultate satisfacatoare. Familia pacientului participa deseori la sedinte, tinand cont de legatura stransa dintre aceasta tulburare si relatiile familiale. Sedintele de psihoterapie sunt efectuate o perioada lunga de timp (cel putin un an).

Neurolepticele de generatia a 2-a (olanzapina) contribuie la luarea in greutate, reducand teama morbida de obezitate. Pentru tratarea depresiei se prescriu medicamente antidepresive.

Data actualizare: 17-10-2013 | creare: 09-10-2007 | Vizite: 36867

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • De ce părinții ar trebui să evite criticile cu privire la greutatea copilului?
 • Dependența de alimente
 • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK