Cum tratezi paduchii la copii

©

Autor:

Cum tratezi paduchii la copii
Copiii sunt naravasi si extremi de curiosi. Nu trebuie sa fiti surprinsi de "minunatiile" lor sau de povestile "aventurioase" in gasca ori de o mancarime pronuntata a sclapului. Este foarte posibil ca prin locurile de joaca sa capete cativa paduchi. Cum veti elimina aceste insecte parazite vom detalia in randurile de mai jos.

Ce sunt paduchii?

Paduchii (Pediculus humanus capilis) sunt insecte parazite care se gasesc in parul si scalpul oamenilor. Infectarea scalpului cu paduchi este cunoscuta sub denumirea de pediculoza capilara.
Paduchii se dezvolta in trei forme: lindina (oul de paduche), nimfe si adulti.
Lindina (oul de paduche) este greu de observat prin par, deoarece seamana foarte bine cu matreata. Diferenta dintre cele doua fiind lindina sta lipita de firul de par. Are forma ovala si culoarea de galben-albui. Dupa aproximativ o saptamana se transforma in nimfe.
Nimfele sunt considerate o forma de paduchi imaturi. Acestea se maturizeaza cam intr-o saptamana, iar pentru a trai se hranesc cu sange.
Un paduche are forma unei seminte de susan, dar cu sase picioare si de culoare gri spre alb. La persoanele brunete, paduchii vor avea alta culoare. S-a observat ca un paduche poate trai pe scalpul uman pana la 30 de zile, hranindu-se cu sange. Daca un paduche se desprinde pe par poate trai doua zile.

Paduchii sunt raspanditi peste tot, de aceea se pot lua cu usurinta. O persoana infestata cu paduchi in contact cu alta, o poate molipsi si pe aceasta. Copii se pot contamina in timpul jocului, in autobuz spre scoala sau chiar la scoala atunci cand stau in grupuri. De asemenea, o haina, o palarie sau chiar o pamblica purtata de o persoana cu paduchi, poate transmite alteia. Este bine sa nu folositi piaptanul, peria sau alte prosoape decat cele personale. Daca stati pe un pat, perna sau pe un covor si a fost contaminat cu paduchi, riscati sa luati unul dintre aceste insecte parazitare. Paduchii nu zboara si nici nu sar. In plus, nu se iau de la animalele de companie.

Cum scapati de paduchi?

tratament paduchiPaduchii reprezinta o problema extrem de acuta si foarte frecventa pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani (mai mult a fetite decat la baieti) . Cu toate ca, paduchii nu sunt periculosi, ei pot provoca mancarimea scalpului doar printr-o simpla intapatura. Scarpinarea excesiva determina inflamarea, iritarea si in cele din urma, infectarea. Trebuie sa fiti precauti, deoarece de cele mai multe ori, copii nu plang atunci cand se scarpina.
Paduchi maturi se misca extrem de repede si sunt prezenti in partile laterale ale capului si la ceafa.

1. Sampon impotriva paduchilor

Daca copilul are lindina sau oricare forma de paduchi, folositi un sampon impotriva acestora. Pentru a elimina definitv folositi un piaptan cu dintii cat mai apropiati. Insa trebuie sa aveti rabdare, deoarece acestea se gasesc (de obicei) in numar mare pe par.
O alta metoda de precautie pe care trebuie sa o aveti in vedere este de a spala imbracamintea si lenjeria cu apa fierbinte. Mai exact trebuie sa faceti "ordine" in camera copilului, spaland totul.
La copii peste un an, se adauga in sampon sase picaturi de geranium (Muscata sau Cranesbills) . Aplicati pe parul uscat si acoperiti cu o folie de plastic sau cu una de dus pentru 10 minute. Clatiti cu apa calduta (este bine ca sa faceti un amestec de o cana de apa calda si doua picaturi de aceeasi esenta) .

2. Tratament cu rozmarin, lamaie si arborele de ceai

Pentru copii de peste sase ani cu paduchi se realizeaza urmatorul remediu acasa.
Aveti nevoie de:
- 10 picaturi de geramium (Muscata sau Cranesbills)
- 10 picaturi de rozmarin
- 5 picaturi de lamaie
- 5 de arborele de ceai (Tea Tree)
Toate aceastea se amesteca foarte bine si apoi se adauga 50 ml ulei esential de migdale. Masati scalpul cu 10 ml cu acest amestec. Acoperiti capul cu un prosop uscat si lasati sa actioneze doua ore si apoi samponati. Clatiti cu multa apa. Dupa doua zile repetati procedeul.

3. Tratament cu maioneza impotriva paduchilor

Maioneza cumparata sau facuta acasa se aplica o cantitate generoasa direct pe scalp, masand usor. Este indicat a folosi maioneza de la radacina pe toata lungimea parului. Acoperiti apoi, parul cu o folie de plastic si apoi cu un prosop. Lasati doua ore.
Scoateti prosopul (puneti-l direct la masina de spalat la o temperatura ridicata) si folia (pe aceasta aruncati-o la gunoi) . Parul se spala cu sampon pentru a elimina maioneza, se clateste si se aplica balsam. Este posibil ca parul sa ramana inca gras. Clatiti parul din nou, cu otet de mere si apoi cu apa calda.
Luati un piaptan cu dintii apropiati sau un piaptan special pentru indepartarea lindenei. Separati parul, formand niste suvite. Piptanati fiecare suvita si spalati piaptanul dupa fiecare utilizare. (Este indicat sa stergeti piaptanul si cu un prosop de hartie) . Aceasta activitate poate
dura intre 30 minute si o ora, in functie ca cantitatea de par.
Procedeul se repeta a doua zi dimineata.

4. Tratament cu ulei de masline impotriva paduchilor

La fel ca in cazul tratamentului cu maioneza si tratatamentul cu ulei de masline urmeaza acelasi etape.
Facand o comparatie intre cele doua tratamente, uleiul de masline se spala mai usor decat maioneza.

5. Alte tratamente naturale

- putin suc de ceapa
- o pasta dintr-un catel de usturoi si ulei de menta se amesteca cu sampon
- ulei de nuca de cocos
- Ulei de arborele de ceai (tea tree)

Oricare dintre acestea se aplica pe scalp prin masaj. Lasati 3-4 ore, samponati si caltiti. Se poate aplica zilnic.

Precautii:
Este bine sa nu intrati in panica si sa nu alarmati copilul. Acesta se va scarpina tot mai mult producand alte efecte nedorite asupra scalpului.

Daca copilul are mai putin de doi ani, nu-i administrati medicamente contra paduchilor. Puteti sa-i eliminati usor cu mana. Curatati patutul si spalati cearceafurile.

Nu folositi sampon sau alte creme (sau orice alta combinatie) inainte de a aplica tratamentul.

NU utilizati spray-uri pentru a elimina paduchii.

Consultati mediul inainte de a utiliza vreun remediu.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 26-09-2009 | Vizite: 186886
Bibliografie
Head Lice, link: https://www.dhpe.org
Head Lice Treatments, link: https://www.keepkidshealthy.com
Home Remedies for Children`s LICE AND NITS, link: https://www.easyhomeremedy.com
How to combat head lice for the kids, link: https://www.ayurvediccure.com
Head Lice, link: https://kidshealth.org
Head Lice Treatments for Kids, link: https://pediatrics.about.com
Mayonnaise Treatment for Lice, link: https://www.ehow.com
Head Lice Home Remedies, link: https://www.buzzle.com
Olive Oil Lice Treatment, link: https://www.home-remedies-for-you.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Păduchi în cap - tratamentul corect
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum