Matreata

Matreata
Matreata este o afectiune a pielii capului foarte comuna, pe care o experimenteaza aproape toti oamenii la un moment dat in viata, indiferent de sex sau etnie. Matreata afecteaza nu doar scalpul, dar si urechile, sprincenele, interiorul narilor si pieptul. Matreata poate afecta zonele paroase ale corpului sau pe cele cu foarte putin par. Alte denumiri ale matretii sunt dermatita seboreica sau seboreea si istoric Pityriasis capitis.

Matreata reprezinta descuamarea excesiva a pielii moarte de pe zonele paroase. Poate fi cauzata de expunerea excesiva la caldura si frig. Descuamarea excesiva poate fi cauzata de dermatita seboreica, la persoanele cu ten gras, de psoriazis, infectiile fungice sau excoriatii asociate cu infestarea cu paduchi. Este normal ca celulele pielii sa moara si sa se descuameze. O cantitate mica de matreata este normala si comuna. Totusi unele persoane experimenteaza o descuamare abundenta care poate fi acompaniata de roseata si iritatie. Cele mai multe cazuri de matreata pot fi tratate simplu, cu sampoane.

Seboreea este o cauza frecventa de matreata excesiva la persoanele cu ten gras sau mixt. Cauza seboreei este necunoscuta, desi o ciuperca care traieste frecvent pe scalp, Malassezia furfur, poate juca un rol. Seboreea afecteaza si fata, zona interscapulara si pieptul - zone cu multiple glande sebacee. Pe fata se prezinta ca pete rosii si comedoame pe o zona grasa situata pe aripile nazale, frunte, barbie, jumatatea mediana a obrajilor.

Pentru a controla matreata, sampoanele folosesc o combinatie de ingrediente. Acidul salicilic inlatura celulele pielii moarte de pe scalp si scad rata la care acestea sunt create. Zinc pyrithione omoara pityospora. Doar cresterea folosirii de sampon va inlatura matreata. Samponarea regulata cu un antifungic poate reduce recurenta.

Pentru matreata cauzata de seboree este indicata crema cu cortizon pentru fata si lotiunile pentru scalp cu utilizare de doua ori pe zi. Cremele antifungice sunt frecvent eficiente deoarece reduc numarul de ciuperci care traisc pe piele. Cremele contin clotrimazole si miconazole in concentratii de 1% si 2%. Acestea sunt aplicate de doua ori pe zi.

Patogenia matretii

Pe masura ce stratul epidermic se innoieste continuu, celulele sunt impinse in afara si mor, descuamindu-se. La cei mai multi oameni acesti fulgi de piele sunt prea mici pentru a fi vizibili. Totusi anumite conditii determina cresterea ratei de reinoire celulara mai ales pe scalp. Pentru persoanele cu matreata celulele pielii se pot matura si elimina in 2-7 zile fata de durata de o luna la persoanele sanatoase.

Cauze si factori de risc pentru matreata

Matreata nu are o cauza exacta cunoscuta. Se includ in diferite combinatii producerea crescuta de sebum a pielii, cresterea numarului de ciuperci ale pielii, transpiratia, expunerea la caldura sau frig, sistem imunitar slab, afectiuni cronice, stres emotional sau mental.

Factorii de risc pentru matreata cuprind: afectiuni cronice, virsta tinara si cea mijlocie, pe masura ce oamenii imbatrinesc nu mai prezinta matreata, totusi pentru unele persoane problema poate dura toata viata. Barbatii prezinta mai frecvent matreata deoarece acestia au glande mai mari care produc sebum si datorita influentei hormonale, tenul seboreic, dieta saraca in zinc, vitamina B sau unele tipuri de grasimi, o componenta ereditara.

Sistemul imun deficitar poate determina matreata

Matreata nu este determinata de bacterii. Matreata nu este o infectie fungica si nu este aceeasi entitate patologica cu tineea capitis. Matreata nu este contagioasa. Matreata poate fi determinata sau agravata de igiena deficitara si samponarea rara. Sistemul imun poate juca un rol in aparitia matretii. Desi matreata usoara este o conditie foarte comuna la majoritatea persoanelor cu un sistem imun normal, matreata severa este mai intilnita in afectiunile cronice cum este Parkinson sau SIDA.

Matreata determinata de dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o eczema care apare in anumite parti ale corpului cu sebum excesiv. Zonele afectate cuprind scalpul, urechile, fata, pieptul si faldurile pielii, cum sunt zona inghinala, zona de sub sini, zona axilara. Cauza seboreei este necunoscuta, desi se considera a juca un rol o ciuperca ce traieste pe piele - Malassezia furfur.

Matreata este o manifestare comuna a seboreei care afecteaza capul. Pe fata aceasta se manifesta ca pete rosii, inflamate, cu aspect uleios, dure pe aripile nazale, frunte, barbie, obraji si in spatele urechilor. Seboreea scalpului nu determina pierderea permanenta a parului. Frecvent aceasta nu este foarte pruriginoasa. Seboreea poate apare din copilarie, imediat dupa nastere si tine citeva luni. Poate afecta scalpul sau sa produca pete rosii pe corp. Adultii de toate virstele pot dezvolta seboree, mai ales pe scalp si fata.

O teorie revolutionara asupra matretii

Ipoteza primatelor acvatice prezinta matreata ca solzi care se formeaza la baza parului dirijate intr-un unghi in care sa scada rezistenta apei prin acoperirea parului. De asemenea, ciuperca malassezia care este asociata cu matreata secreta substante care sunt asociate cu matreata care protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete si lucreaza ca un ecran solar.

Matreata prin dermatita de contact si psoriasis

Dermatita de contact sau sensibilitatea la produse de ingrijire a parului sau la fixative poate determina un scalp eritematos, pruriginos si care se descuameaza. Samponarea prea frecventa sau folosirea a multor produse de aranjare a parului poate irita scalpul determinind matreata.
Psoriazisul este o afectiune a pielii care determina acumularea de celule ale pielii moarte care formeaza lambouri albe. Apare frecvent la genunchi, trunchi, dar poate afecta si scalpul.

Semne si simptome

Simptomele pentru matreata sunt usor de remarcat pentru cei mai multi tineri si adulti: fulgi albi, uscati sau grasi de piele moarta alba care cad pe umeri si git, sau persista in aglomerari pe scalp. Frecvent determina prurit si eritemul zonelor afectate.
Exista un alt tip de matreata care afecteaza copiii mici. Aceasta determina un scalp cu cruste, care se descuameaza, comun nou-nascutilor, dar si in orice perioada a copilariei. Desi poate alarma parintii nu este periculoasa si de obicei se vindeca singura cind copilul implineste 1 an.
Cele mai multe cazuri de matreata nu necesita control medical. Dar daca daca pruritul persista pentru citeva saptamini, exista eritem, secretii dupa eliminarea crustelor este indicata o vizita la medic.

Semne de dermatita seboreica:

- fulgi albi uleiosi pe umeri
- scalp pruriginos, piele faciala uscata
- eczema a urechii recurenta
- matreata sprincenelor
- scalp si fata uleioase
- eritem facial pe nas, urechi si sprincene.
- eritem al pieptului cu fulgi uscati si pete rosii.

Tratament

Terapia dermatitei seboreice

Tratamentul seboreei este directionat spre lupta impotriva inflamatiei. Se folosesc creme si lotiuni care contin cortizon si diminueaza inflamatia si ciupercile. Seboreea nu este o infectie fungica, dar anumite ciuperci beneficiaza de mediul gras si se dezvolta in exces.
Cremele cu cortizon in concentratie 1 si 2% sunt sigure de folosit si pentru fata si ajuta in citeva zile prin aplicarea de doua ori pe zi. Aceste produse sunt disponibile si ca lotiuni pentru scalp care sunt aplicate o data pe zi, de preferat dupa samponare. Aceste lotiuni cu cortizon se pot folosi impreuna cu sampoanele farmacologice. Agentii folositi cuprind: dexametazona, clobetasol, betametasona, fluocinonide, triamcinolona.

Cremele antigungice sunt de asemenea eficiente deoarece reduc numarul de ciuperci de pe piele. Acestea contin clotrimazole si miconazole in concentratie de 1% si 2%. Se aplica de doua ori pe zi.

Cu sampoane si creme speciale seboreea diminua. Cind aceasta va reveni, deoarece revine intotdeauna trebuie folosite aceleasi produse.
Daca aceste metode nu ajuta medicul poate prescrie creme nesteroidiene cu tacrolimus sau pimecrolimus.

Sampoanele antimatreata

Cind sampoanele normale nu pot stopa matreata se poate opta pentru sampoane antimatreata. Acestea sunt clasificate dupa substantele continute:
Sampoanele cu zinc pyrithione (Selsun Salon, Head and Shoulders) contin acest agent antifungic si antibacterian care reduce ciupercile de pe scalp care determina matreata si dermatita seboreica.
Sampoanele pe baza de carbune (Neutrogena) ajuta in tratarea matretii, dermatitei seboreice si psoriazisului prin diminuarea ritmului in care celulele mor si se descuameaza.
Sampoanele cu acid salicilic (Ionil T) ajuta la eliminarea crustelor dar lasa scalpul uscat conducind la formare de matreata. Folosirea unui balsam dupa spalare ajuta.
Sampoanele cu sulfat (Selsun blue) diminua rata de moarte a celulelor pielii si reduc malassezia. Deoarece pot decolora parul blond, sau cel colorat chimic se va folosi tintit si se va clati bine parul.
Sampoanele cu ketoconazol (Nizoral). Ketoconazolul este un agent antifungic cu spectru larg de actiune care poate fi de ajutor cind alte sampoane nu dau rezultate. Se folosesc si sampoane cu ciclopirox.

Aceste sampoane se folosesc zilnic iar dupa ce matreata s-a remis, de doua sau trei ori pe saptamina. Daca un tip de sampon este eficient apoi isi pierde efectul, se indica folosirea alternativa a doua sampoane. Samponul trebuie lasat pe par sa actioneze cel putin 5 minute.
Pentru matreata sprincenelor se recomanda spalarea usoara cu sampon de copii, cei mai multi dermatologi si oftalmologi recomanda Johnson Baby. Pentru curatirea genelor se foloseste un betisor de urechi.

Matreata nou-nascutului se trateaza prin spalare cu sampon de copii. Pentru crustele dure care nu se despind se poate folosi o periuta de dinti noua imuiata in ulei de masline si se maseaza usor in fiecare zi pielea. Nu se va scarpina si inlatura agresiv crustele.
Cazurile rare severe de matreata pot necesita steroizi orali cum este prednisonul si antifungice orale. Pilulele orale nu sunt terapia principala pentru formele moderat-usoare de matreata.

Pentru pielea grasa se indica produse de spalare bactericide:

- sulfacetanida, benzoil peroxide.
- solutii cu bicarbonat de sodiu si carbune
- lotiuni cu esenta de arbore de ceai.

Metode care nu ajuta la stoparea matretii:

- lotiunile hidratante acestea doar hidrateaza crustele scalpului si le fac mai rosii
- schimbarea marcii de sampon - samponul nu determina matreata, totusi sampoanele cu medicamente ajuta
- modificarea rutinei de ingrijire a parului - nu exista un sampon bun sau un numar corect de samponari pe sapatmina, seboreea si matreata nu sunt determinate de samponarea excesiva si uscarea scalpului, balsamurile nu afecteaza aparitia matretii
- schimbarea antipersipirantului - cind axila este rosie de la seboree, toate perspirantele o vor agrava dar nu si cauza.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mătreața
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum