Hipogonadismul hipogonadotrop

Autor: ROmedic

Hipogonadismul hipogonadotrop

Hormonii luteinizant (LH) si foliculostimulant (FSH) sunt hormonii secretati de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare si controleaza functionarea gonadelor (glandele sexuale :ovarul la femeie, testicolul la barbat).

 

Hormonul eliberator al hormonului luteinizant-LHRH, cunoscut si ca hormonul eliberator de gonadotropina (GnRH) este responsabil de eliberarea FSH si LH.

 

Prin hipogonadism se intelege, de fapt, deficitul sever de GnRH (hormonul eliberator de FSH si LH) ce va determina o insuficienta a functiei gonadelor (testicolul si ovarul).Hipogonadismul este de doua tipuri: primar si secundar (hipogonadotrop sau central).

 

Masurarea gonadotropinei are un rol esential in depistarea tipului de hipogonadism si in evaluarea insuficientei gonadale, asociata cu o concentratie scazuta de testosteron la barbati si cu niveluri scazute de estrogeni la femei.

 

Hipogonadismul hipogonadotrop( sau secundar) este sugerat de un deficit izolat de gonadotropina si poate fi o afectiune congenitala sau ereditara.

 

Sindromul Kallmann este o tulburare genetica heterogena, o forma de hipogonadism hipotalamic hipogonadotrop care se caracterizeaza printr-un deficit de gonadotropina datorita scaderii nivelului de GnRH, asociat cu anosmie (incapacitatea de a percepe mirosuri) si defecte anatomice medii.

 

Inhibarea eliberarii de GnRH poate de asemeni determina amenoreea (lipsa menstruatiei) din anorexia nervoasa ,inaniatie sau stress.

 

Deficitul de gonadotropina poate apare in stadiile relativ incipiente ale adenoamelor hipofizare cu dimensiuni crescute.De asemeni, deficitul de gonadotropina responsabil de hipogonadismul hipogonadotrop, apare la pacientii cu tulburari endocrine poliglandulare, de etiologie probabil autoimuna si la pacientii cu hemocromatoza.(boala care apare datorita acumularii fierului in organismul uman).

 

Persoanele cu degicit de GnRH care doeresc sa fie fertile este posibil sa raspunda la terapia intermitenta cu GnRH sau agonistii sai (agonist: medicament sau substanta care actioneaza la nivelul receptorilor celulari provocand acelasi efect sau un efect similar cu acela al mesagerilor chimici normali ai organismului).


Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 25-12-2008 | Vizite: 10877

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK