Terapia de substituție cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare

©

Autor:

Terapia de substituție cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare
Terapia de substituție hormonală cu testosteron este sigură pe termen mediu pentru tratarea hipogonadismului, o afecțiune determinată de deficitul de hormoni masculini, potrivit unui studiu publicat în jurnalul The Lancet. Descoperirile sunt unele îmbucurătoare, utilizarea terapiei fiind în unele studii anterioare asociată cu probleme cardiovasculare.

Terapia de substituție cu testosteron constituie în prezent tratamentul standard pentru hipogonadism. Deși utilizată pe scară largă, siguranța terapiei a fost pusă sub semnul întrebării, unele studii sugerând că pacienții care beneficiază de tratament cu hormoni au un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare. Cel mai probabil, sugerează autorii studiului actual, lipsa de consistență a dovezilor anterioare a fost cauzată de faptul că majoritatea acestor studii anterioare se bazau pe date agreate, nu pe date colectate în mod individual de la pacienți.

Pentru lucrarea actuală, cercetătorii au revizuit 35 de studii publicate în ultimii 20 de ani, 17 dintre acestea bazându-se pe date obținute de la  participanții individuali. În studiile cu date individuale colectate de la pacienți, 1.750 de pacienți au fost tratați cu terapie de substituție cu testosteron, pentru o perioadă medie de 9,5 ani, în timp ce peste 1.680 au fost tratați cu placebo, pentru aceeași perioadă de timp.

O meta-analiză ulterioară a arătat că au existat 230 de evenimente cardiovasculare în randul tuturor participanților, dintre care 120 în rândul celor tratați cu testosteron și 110 în grupul celor tratați cu placebo. Statistic, riscul estimat de evenimente cardiovasculare a fost cu 0,3% mai mare în grupul celor tratați cu terapie hormonală, un risc considerat extrem de redus, nesemnificativ clinic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-06-2022 | creare: 24-06-2022 | Vizite: 581
Bibliografie
Analysis finds little proof that testosterone treatment increases the risk of cardiovascular event, link: https://www.news-medical.net/news/20220609/Analysis-finds-little-proof-that-testosterone-treatment-increases-the-risk-of-cardiovascular-events.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statutul social influențează nivelul de testosteron
  • Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)
  • Terapia de înlocuire a testosteronului crește riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum