Nucleoplastia (anuloplastia sau discectomia percutana) - in tratarea herniilor de disc

©

Autor:

Ce este nucleoplastia sau discectomia percutana?

In medicina pacientii cu hernie de disc continuta au fost tratati prin ingrijire conservatoare, medicatie, injectii si terapie fizica. Unii pacienti au suferit interventii chirurgicale care necesita saptamini sau luni de recuperare. Aceste tratamente necesita recuperari lungi si afectarea majora a vietii de zi cu zi. Nucleoplastia este o optiune pentru acesti pacienti care nu au raspuns la terapia conservatoare si nu sunt inca pregatiti sau indicati pentru chirurgie.
Nucleoplastia este o procedura minim invaziva dezvoltata pentru a trata pacientii cu hernie de disc moderata. Aceasta semnifica inlaturarea nucleului discului prin unde de radiofrecventa setate la o temperatura scazuta de 40-70 de grade Celsius. Tesutul periferic al discului intervertebral, care margineste nucleul moale este denumit inel fibros. Cind se produce o hernie de disc, inelul fibros din exterior se fisureaza permitind iesirea nucleului moale din interior si comprimarea structurilor nervoase precum nervii spinali.

Ce presupune anuloplastia?

Aceasta descrie o decompresie a discului intervertebral efectuata folosind tehnologia coablatie pentru a inlatura tesutul localizat in nucleul pulpos al discului. Nucleoplastia nu implica o incizie. Un ac special de abord este plasat in disc sub ghidaj radiologic. Prin acest ac se introduce un dispozitiv pina in disc. Acest dispozitiv foloseste caldura pentru a inlatura materialul discului si a sigila canalul facut de catre ac. Pot fi necesare mai multe astfel de canale in disc in functie de cantitatea de material care trebuie inlaturata. Deoarece excizia tesutului se face la temperaturi de aproximativ 40-70 grade Celsius, distrugerile colaterale termice asupra tesuturilor invecinate sunt minime. Tehnologia de coablatie a fost folosita deja in cadrul a 4,5 milioane de interventii in lumea intreaga. Procedura a fost sustinuta de numeroase studii stiintifice si clinice publicate sub forma de articole de specialitate medicala. Numeroase studii au demonstrat o reducere a presiunii intradiscale, modificari biochimice pozitive intradiscale ca rezultat al coablatiei si imbunatatiri semnificative intr-un numar de grupuri standardizate clinice de pacienti. Procedura permite de asemenea o recuperare rapida a pacientilor.

Care sunt criteriile de selectie a pacientilor?

Nucleoplastia este recomandata pacientilor care nu au raspuns la repaus, interventie medicala (incluzind injectarea steroizilor) si/sau terapie fizica.
Pacientul ideal pentru nucleoplastie are simptomatologie asociata cu un disc herniat continut. Semnele clasice ale unei hernii de disc continute sunt durerea primara cu iradiere in jos prin picior asociata cu un grad de lombalgie.
Este folosita pentru protruzii moderate ale discului, acesta aflindu-se intr-un stadiu timpuriu de degenerare. Poate fi folosita si complementar unei decompresii endoscopice sau unei foraminoplastii la un nivel adiacent sau ca procedura primara intr-un stadiu initial al degenerarii.
Contraindicatiile cuprind fractura spinala sau tumora, discul protruzionat, ruptura completa a inelului fibros, stenoza spinala moderata spre severa, boala degenerativa severa a discului, deformari osoase.

Cum se efectueaza nucleoplastia?

Procedura este efectuata intr-un centru chirurgical care detine un aparat de ghidare fluoroscopica, dar fara internarea pacientului. Nucleoplastia se face cu pacientul asezat pe burta. Sedarea intravenoasa este administrata pentru a ajuta la relaxarea si confortul pacientului in timpul procedurii. Tegumentul este curatat si dezinfectat cu o solutie antiseptica iar zona lombara este amortita cu un anestezic local administrat inainte de interventie. Pacientul este monitorizat printr-un electrocardiograf, o manseta pentru tensiunea arteriala si un dispozitiv care monitorizeaza oxigenarea sangvina.
In timpul interventiei pacientul va simti doar o senzatie de presiune sau usor disconfort cind se insera acul in discul intervertebral. In functie de simptomatologie si examenul RMN, medicul va decide discul dureros. De obicei se trateaza un singur disc intervertebral pe sedinta. Nucleoplastia dureaza 30-45 de minute, in functie de cantitatea de material care trebuie inlaturata.
Nu este necesara antibioterapia prealabila sau postoperatorie, totusi multi medici prefera administrarea antibioticelor-datorita riscului crescut al infectiei care poate duce la discita (inflamatia discului intervertebral).

Este necesara purtarea unei bustiere dupa procedura?

De asemenea nu este necesara purtarea unei bustiere. Totusi aceasta este indicata de catre medici din doua motive.
Bustiera reaminteste pacientului ca a suferit o interventie minim invaziva si trebuie sa permita spatelui sa se recupereze (pe masura ce se va intoarce progresiv la activitatile normale). Aceasta cere pacientului adoptarea unei posturi corecte pentru zona lombara - ca parte a programului de recuperare.

Este necesara recuperarea dupa procedura?

Un protocol de recuperare va fi urmat pentru a sustine un prognostic optim pentru procedura de nucleoplastie, pe masura ce pacientul este ajutat sa evite recaderea. Un program adecvat de recuperare fizica trebuie sa cuprinda exercitii de intindere si intarire a musculaturii spatelui, urmat de revenirea la activitatile normale.
Dupa procedura este importanta aplicarea de gheata in zona afectata pentru 20 de minute in citeva sedinte zilnice pentru 48 de ore. Medicul va indica restrictiile fizice specifice daca este cazul. De obicei sofatul, ridicatul greutatilor, rasucirea coloanei sunt restrictionate in primele saptamini. Terapia fizica recuperatorie poate incepe la doua saptamini dupa procedura.

Cind se va ameliora durerea?

Multi pacienti se amelioreaza semnificativ imediat sau in primele citeva zile dupa anuloplastie. Durerea trebuie sa se amelioreze treptat in primele saptamini sau luni dupa interventie. Imbunatatirea poate apare pina la 6-12 luni dupa procedura.

Care sunt riscurile si efectele secundare ale nucleoplastiei?

In general procedura este una sigura. Totusi, exista riscuri, efecte secundare si posibile complicatii. Cel mai frecvent efect secundar este disconfortul temporar. Uneori acul de abord poate irita o radacina nervoasa medulara, declansind durere, dar care se amelioreaza repede. Alte riscuri cuprind infectia, singerarea si agravarea simptomelor. Din fericire, deoarece procedura este efectuata cu raze X intr-un mediul controlat, efectele secundare severe si complicatiile sunt rare.

Daca anuloplastia esueaza, va reprezenta o problema in cazul unei viitoare interventii chirurgicale?

Daca nucleoplastia nu este eficienta, nu va reprezenta o problema daca pacientul decide sau necesita in ultima instant o operatie deschisa pe coloana. Anuloplastia nu afecteaza tesuturile invecinate coloanei si nu modifica anatomia interna a coloanei cu exceptia modificarilor dorite si asteptate din interiorul discului.

Daca a existat o interventia chirurgicala pe coloana in antecedente, mai poate fi efectuata anuloplastia?

Poate. Daca s-a efectuat o fuziune spinala la nivelul de interes al coloanei in antecedente, va fi dificila daca nu imposibila o anuloplastie.

Care sunt beneficiile procedurii?

- tehnica minim invaziva, efectuata sub ghidaj radiologic
- eliminarea anesteziei generale
- eliminarea complicatiilor care pot apare intr-o operatie deschisa
- nu este necesara spitalizarea
- are o durata scurta 30 minute pina la 1 ora
- pacientii pot merge acasa in aceiasi zi in care s-a efectuat procedura
- ameliorarea rapida a simptomelor in doua saptamini pentru majoritatea pacientilor.

Cum stiti daca durerea de spate sau de picior este declansata de o hernie de disc?

Peretele discului intervertebral se poate fisura sau crapa de-a lungul vietii, iar discul se va autoregenera. Aceasta este cunoscuta drept boala de disc degenerativa. Degenerarea discului, protruzia pot fi determinate si de un traumatism. Daca peretele discului este afectat sau slabit, acesta poate dezvolta o protruzie denumita frecvent disc herniat. Cind discul declanseaza dureri de spate, durerea este resimtita ca una profunda, sub forma de crampa (care vine si pleaca, nu continua) si care uneori coboara in fese si in coapsa. Cind discul declanseaza dureri ale piciorului, acestea sunt resimtite ca socuri electrice, puternice, rapide in fese si in picior (unilateral). Aceasta durere este denumita radiculara sau durerea radacinii nervoase si este cunoscuta drept sciatica de catre multi pacienti. Nu toate durerile de spate sau cu localizare in picioare provin de la o afectare a discului. RMN-ul si alte studii ale discurilor intervertebrale pot ajuta la determinarea cauzei.

Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 24-03-2011 | Vizite: 30221
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor