Sofrologie

©

Autor:

Sofrologie

Ce este sofrologia?

Sofrologia este o terapie alternativă care îmbină principii și metode din filosofia tradițională asiatică cu tehnici și exerciții de relaxare și respirație cu scopul de a liniști individul și de a-l ajuta să ajungă la acea stare de spirit care îi permite să facă față cu succes anxietății și grijilor, dar și să se simtă mai comfortabil cu sine însuși. (1), (2)

Accentul în sofrologie se pune pe creșterea controlului pe care îl avem asupra minții și corpului nostru, prin tehnici și metode de relaxare dinamică (relaxare prin intermediul exercițiilor fizice). Aceasta presupune trei stadii /etape pe care pacientul le parcurge progresiv în cadrul ședinței de sofrologie: concentrarea, contemplarea și meditația. Sofrologii consideră că doar prin conștientizarea lumii interioare și a celei exterioare individul poate înțelege că asupra organismului acționează forțe din ambele lumi și că el are capacitatea de a le schimba pe acelea care îi dăunează. Sofrologia este practic o introspecție, o descoperire a interiorității în vederea obținerii unui echilibru cu mediul extern. (1), (3)

Deși este o terapie relativ nouă, care a luat naștere în anii 60, principiile și conceptele pe care se bazează nu sunt noi: meditația budistă, yoga, hipnoza, medicina chinezească și japoneză sunt domenii din care sofrologia a preluat elemente pe care le-a combinat cu cunoștințe actuale de psihologie și psihiatrie. (4)

Cel care a pus bazele acestui tip de terapie este Alfonso Caycedo, medic neuropsihiatru, atunci când a intrat în contact cu victimele traumatizate ale celui de-al doilea Razboi Mondial.
Sofrologia este foarte cunoscută și utilizată în țările din vestul Europei (în special Franța și Spania), în timp ce în Marea Britanie sau SUA abia de acum se face remarcată. (4)

Mecanism terapeutic

Sofrologia constă în principal în exerciții fizice care au ca scop inducerea relaxării (este vorba despre o relaxare dinamică, pentru că se obține prin activitate fizică), exerciții de respirație și de vizualizare.
Ședința de sofrologie presupune două etape importante: prima constă în relaxarea întregului corp prin sugestiile și vocea sofrologului, pregătindu-se astfel terenul pentru ce-a de a doua etapă, în care pacientul ajunge la acele zone ale psihicului care sunt mai greu accesibile în mod normal. (5)
În cadrul ședinței de sofrologie, pacientul este încurajat să-și îndrepte atenția spre interiorul corpului său, până ajunge la un anumit nivel de vigilență. În cadrul acestei stări, au loc activări și întăriri pozitive menite să scoată la iveală potențialul și capacitățile de coping ale pacientului. În final se revine la starea normală de conștiență, urmând ca pacientul să vorbească despre experiența pe care a trăit-o. Aceste acțiuni se bazează pe cele trei principii ale sofrologiei: orientarea atenției pacientului spre prezent, întărirea acțiunilor pozitive și dezvoltarea unei realități obiective. (4), (6)

Sofrologia propune o viziune diferită asupra vindecării comparativ cu medicina convențională. Atunci când organismul este bolnav, nu suferă doar el, ci este afectată și starea noastră mentală. De aceea în cadrul ședinței de sofrologie pacientul este încurajat, după ce a ajuns la o stare psihică adecvată, să se concentreze asupra funcțiilor simple din organism: bătăile inimii, ritmul respirației, etc. Dacă în mod normal, atunci când ne doare ceva suntem foarte concentrați asupra durerii, în cadrul sofrologiei pacientul trebuie să se concentreze pe alte zone ale corpului, neafectate de durere și sănătoase, lăsând deoparte zona afectată. (6)
Ședința durează în general o oră. Sofrologia se realizează fie individual, fie în grup, iar exercițiile pot fi realizate și de către pacient acasă, după ce se familiarizează cu acestea.

Indicații terapeutice

Utilizarea cea mai simplă a sofrologiei este pentru obținerea relaxării, atât pentru persoanele care nu au probleme medicale, cât și pentru cele bolnave. De asemenea, o dată cu relaxarea se obține și o îmbunătățire a capacității individului de a face față provocărilor și problemelor zilnice cu care se confruntă.
În domeniul medical sofrologia este utilizată frecvent în cazul bolnavilor care urmează să sufere intervenții chirurgicale, această metodă având ca scop relaxarea pacientului și scăderea anxietății. De asemenea, sofrologia este utilizată și în cazul pacienților care au parte de amputări și mai ales mastectomii, pacienți care se confruntă cu o modificare a schemei corporale. Sofrologia, prin metodele și tehnicile sale, are rolul de a-i ajuta să depășească eficient această perioadă de „doliu” și de adaptare la noua schema corporală. (6)
Perioada de sarcină și nașterea aduc schimbări în organismul femeilor pe care ele le pot conștientiza mai bine prin intermediul sofrologiei. Sofrologia poate fi utilizată de viitoarele mame care vor să își vizualizeze organismul și pe al bebelușului în interiorul lor, să se relaxeze și să înlăture tensiunea și grijile nașterii. (7)
Sofrologia este utilizată și de către sportivi, fie pentru îmbunătățirea rezultatelor sportive, fie pentru îmbunătățirea stării de spirit înainte de competiții sau probe sportive. (5)

Argumente pro și contra

Argumente pro

  • Sofrologia poate fi realizată și în absența unui terapeut, de către pacient singur, prin ascultarea unei înregistrări a exercițiilor sau prin învățarea acestora în cadrul primelor ședințe (8)
  • Sofrologia presupune o tehnică holistică ce se adresează minții, sufletului și corpului
    Sofrologia este o metodă blândă, non-invazivă și sigură, care nu presupune ingerarea de medicamente sau utilizarea unor dispozitive medicale pentru a-și atinge scopul (9)
  • Sofrologii consideră că prin intermediul acestei terapii nu fac altceva decât să scoată la iveală potențialul individului și să îi întărească încrederea în sine, cu alte cuvinte îl susțin în a se descoperi pe sine și capacitățile de care dispune. (10)
  • Stresul poate fi eficient tratat prin intermediul tehnicilor sofrologiei (relaxarea și reechilibrarea), putând fi astfel prevenite multe dintre afecțiunile care au la bază stresul (9)

Argumente contra

  • Sofrologia se află abia la începutul cercetării, de aceea este încă prematur să se considere că este susținută de dovezi științifice.
  • Rezultatele pe care le obțin pacienții care urmează ședințe de sofrologie sunt în mare parte subiective (îmbunătățirea stării de bine, reducerea durerii etc. sunt realități subiective pe care fiecare individ le resimte în felul său unic).
  • Este foarte posibil ca efectul placebo să explice efectele pozitive ale sofrologiei, de aceea este important ca studiile să facă diferența clară între cele două posibile „cauze” ale stării de bine în urma terapiei.


Ce spun studiile?

Majoritatea cercetărilor realizate pe sofrologie este disponibilă doar în limbile franceză, spaniolă sau portugheză, fapt explicat prin notorietatea mai mare a sofrologiei în aceste țări decât în SUA sau Marea Britanie. Deși multe studii par să susțină validitatea sofrologiei în ceea ce privește efectul terapeutic pozitiv asupra celor care o practică, multe dintre aceste dovezi sunt bazate mai degrabă pe studii de caz raportate de terapeuți decât pe studii experimentale și teste clinice.
O altă provocare în studiile privind sofrologia este combinarea mai multor elemente aparținând unor terapii și abordări medicale diverse (convenționale și/sau alternative), ceea ce face dificilă asumarea unor efecte pozitive de către sofrologie.

 

Iată doar câteva rezultate obținute în ceea ce privește efectul sofrologiei asupra diferitor condiții medicale sau non-medicale, cu precizarea că este necesar un studiu mult mai intens al acestei terapii non-convenționale.


Într-un studiu realizat în Franța, pacienți suferind de dificultăți respiratorii acute au urmat ședințe de sofrologie pentru a se vedea dacă sofrologia are efect asupra ventilării non-invazive a acestor pacienți. Comparând rezultatele pacienților cărora li s-au oferit ședințe de sofrologie cu rezultatele celor care au avut doar îngrijirea standard s-a observat că, deși în cazul schimbului de gaze la nivelul plămânilor nu au existat diferențe între cele două categorii, cei din primul grup au obținut îmbunătățiri în ceea ce privește durerea, discomfortul și dificultățile în respirație. (11)
 
Într-o meta-analiză care a vizat studiile privind metodele alternative și complementare de reducere a durerilor nașterii și a necesității administrării de medicamente au fost evaluate numeroase metode (hipnoza, hidroterapia, yoga, terapia prin muzică etc.). În ceea ce privește sofrologia, deși mamele care au născut și au apelat la sofrologie au menționat efectele pozitive ale acestei metode pentru experiența nașterii, literatura de specialitate existentă nu oferă o susținere științifică ale acestor efecte. (12)
Tot în acest domeniu o altă cercetare a vizat efectul sofrologiei asupra stresului perinatal. Mamele urmaseră fie ședințe de sofrologie, fie utilizaseră anestezice pentru reducerea durerii. Concluzia cercetării a fost că stresul perinatal a fost semnificativ mai mic atunci când mamele au apelat la sofrologie. (13)

În cadrul unui studiu realizat  în Toronto pe elevi care învățau limba franceza profesorul a utilizat pentru o parte dintre aceștia elemente de sofrologie (tehnici de relaxare combinate cu predarea limbii franceze de către profesor). În final rezultatele cele mai bune au fost obținute de elevii care aveau cunoștințe foarte bune de gramatică limbii engleze și care avuseseră parte de metodele de relaxare. (14)


Data actualizare: 16-09-2013 | creare: 02-07-2007 | Vizite: 21879
Bibliografie
(1)What Is Sophrology?, link: https://www.wisegeek.com/what-is-sophrology.htm
(2)SOPHROLOGY - the Art and Science of relaxation, link: https://www.wellbeingforliving.co.uk/sophrology.html
(3)Complementary and Alternative Approaches to Pain Relief During Labor, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2176140/?report=classic
(4)Sophrology: a new approach to antenatal education, link: https://www.midirs.org/2013/01/03/sophrology-a-new-approach-to-antenatal-education/
(5)Sophrology Technique, link: https://ezinearticles.com/?Sophrology-Technique&id=3272269
(6)Cancer et sophrologie, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s11839-009-0146-9#page-2
(7)Preparing for the birth: Alternative methods, link: https://www.sofeminine.co.uk/mag/mother/d578/s2219.html
(8)A Brief History, link: https://www.sophrologycenteronline.com/about-sophrology/
(9)Ever wish you could turn your brain off? Sophrology, the key to overcoming stress and living a stres, link: https://www.prlog.org/11365071-ever-wish-you-could-turn-your-brain-off-sophrology-the-key-to-overcoming-stress-and-living-stres.html
(10)What is Sophrology?, link https://www.sophrologyinternational.org/page/page/4073642.htm
(11)Impact of sophrology on non-invasive ventilation tolerance in patients with acute respiratory failure, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19278806
(12)Complementary and Alternative Approaches to Pain Relief During Labor, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2176140/?report=classic
(13)Effect of sophrology on perinatal stress monitored by biopyrrin, link: https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=20348
(14)Suggestopedia, Sophrology and the Traditional Foreign Language Class, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1944-9720.1982.tb00965.xabstract;jsessionid=51211D11C8EE4B2D0BD389F6A606D093.d04t02?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!