Tratamentul depresiei: terapia convulsivă magnetică continuă, o alternativă la terapia electroconvulsivă

©

Autor:

Tratamentul depresiei: terapia convulsivă magnetică continuă, o alternativă la terapia electroconvulsivă
O echipă internațională de cercetare a investigat dacă terapia convulsivă magnetică continuă ar putea preveni în mod eficient recidiva depresiei rezistente la tratament, în comparație cu terapia electroconvulsivă, standardul actual de îngrijire. Depresia rezistentă la tratament, o formă de boală mintală care nu cedează la terapia actuală, afectează aproximativ 3 milioane de persoane doar în SUA.
Într-un studiu inedit, publicat în numărul online al jurnalului Societății de Psihiatrie Clinică, o echipă internațională de cercetători condusă de profesorul de psihiatrie Zafiris Daskalakis, a investigat dacă terapia magnetică continuă (MST) ar putea preveni în mod eficient recidivă depresiei rezistente la tratament, în special în comparație cu ceea ce se știe despre terapia electroconvulsivă (ECT), standardul actual de îngrijire, dar o metodă cu rezultate mixte și o istorie controversată.

ECT este o procedură efectuată sub anestezie generală, în care mici curenți electrici trec prin creier, declanșând o scurtă criză și modificări ale chimiei creierului care inversează simptomele unor afecțiuni de sănătate mintală. În trecut, tratamentul ECT ducea la pierderea memoriei, fracturi osoase și alte reacții adverse grave. ECT contemporană utilizează însă niveluri mult mai scăzute de stimul electric, în combinație cu anestezia, pentru a evita durerea și pentru a reduce pericolele fizice ale unei convulsii.

ECT funcționează adesea atunci când alte tratamente nu au succes, dar nu funcționează pentru toată lumea și pot apărea în continuare unele reacții adverse, cum ar fi confuzia și pierderea memoriei. Din cauza acestor preocupări și a stigmatului public persistent, utilizarea pe scară largă a terapiei a fost limitată.

Comparativ, MST induce o criză în creier prin furnizarea de impulsuri de câmp magnetic de mare intensitate printr-o bobină magnetică. Stimularea poate fi concentrată strâns pe o regiune a creierului, cu efect minim asupra țesuturilor din jur și mai puține efecte secundare cognitive. La fel ca terapia electroconvulsivă, MST este studiat pentru tratarea depresiei, psihozei și a tulburării obsesiv-compulsive.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au investigat dacă utilizarea continuă a MST a prevenit o reapariție a tulburării depresive majore rezistente la tratament sau a depresiei bipolare, care include simptome de manie. Conform concluziilor, o treime dintre pacienți au prezentat recidive ale depresiei sau au necesitat spitalizare psihiatrică, fără diferențe semnificative între cei cu depresie unipolară și bipolară. Cu toate acestea, celelalte două treimi au susținut îmbunătățiri ale simptomelor depresive fără efecte cognitive adverse.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 283
Bibliografie
Depression: Magnetic seizure therapy may be attractive alternative to electricity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211020135850.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul modern al depresiei
  • Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei
  • Antiinflamatoarele eficiente în tratarea depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum