Uretrita la barbati

Autor: ROmedic

Uretrita la barbati
Uretrita este cel mai frecvent sindrom BTS, intalnit la barbati. In ultimii 10 ani, a scazut incidenta uretritei gonococice, dar se mentine ridicata incidenta uretritei negonococice.

O treime din cazurile de uretrita negonococica se datoreaza infectiei cu Chlamydia trachomatis; virusul herpes simplex si Trichomonas vaginalis sunt responsabile doar de o mica parte din cazurile de uretrita negonococica (UNG).

Contactele sexuale anale neprotejate, in randul barbatilor ca parte activa, favorizeaza infectia cu bacterii coliforme.

Diagnosticul de uretrita la barbat

Diagnosticul de uretrita la barbat, nu presupune realizarea unor testari specifice. Pentru evaluarea unui barbat care prezinta scurgeri uretrale sau tulburari mictionale, trebuiesc urmati patru pasi:

1. Stabilirea prezentei uretritei, prin evaluarea scurgerilor uretrale anormale (purulente sau mucopurulente). Uneori, pentru evidentierea scurgerilor, uretra trebuie „stoarsa” inainte de golirea vezicii urinare. Prezenta procesului inflamator este evaluata prin realizarea unui frotiu colorat Gram,  in urma recoltarii unui esantion din extremitatea distala a uretrei (cu un betisor cu tampon). Un numar mai mare de 5 PMN pe camp microscopic, este semn cert de uretrita.

2. Evaluarea eventualelor complicatii si excluderea altor diagnostice
Pentru diagnosticul de certitudine, vom indeparta celelalte afectiuni care au o simptomatologie asemanatoare, cum ar fi: epididimita, infectia gonococica diseminata, sindromul Reiter sau prostatita bacteriana (infectia prostatei). Tuseul rectal este irelevant pentru evaluarea barbatilor tineri si activi sexual, in stabilirea diagnosticului de uretrita.

3. Evaluarea pentru infectia gonococica si chlamidiana
Identificarea diplococilor gram-negativi in interiorul neutrofilelor, pune diagnosticul de gonoree. Este imbucurator faptul ca in tarile dezvoltate, incidenta gonoreei este in continua scadere. In majoritatea centrelor clinice, N.gonorrhoeae si C.trachomatis, pot fi identificate prin culturi si teste de detectare genetica. Reactia de polimerizare in lant (PCR) poate fi utila pentru ambele tipuri de agenti patogeni. Diagnosticul si tratamentul corect al infectiei cu chlamidii, influenteaza prognosticul si permite abordarea partenerilor sexuali ai pacientului, pentru  efectuarea aceluiasi tratament.

4. Tratarea uretritei
Primordiala este excluderea diagnosticului de gonoree. Mai departea uretrita va fi considerata a fi una negonococica si tratata cu doxicilina si azitromicina. Daca insa a fost evidentiat gonococul (prin coloratia Gram a frotiului), tratamentul se va realiza cu peniclina (o singura doza-moldamin), azitromicila sau doxicilina (7 zile de tratament pentru infectia cu chlamidii). De asemenea, vor fi investigati partenerii sexuali pentru gonoree si infectie chlamidiana, si la nevoie vor fi supusi aceluiasi tratament.

Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 42101

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK