Utilizarea excesivă a Internetului crește riscurile pentru afecțiuni mentale la adolescenți

©

Autor:

Utilizarea excesivă a Internetului crește riscurile pentru afecțiuni mentale la adolescenți
Adolescenții care utilizează excesiv Internetul, canalele media de socializare și jocurile video sunt mult mai susceptibili de a dezvolta o afecțiune mentală și de a adopta comportamente cu risc pentru sănătatea lor, potrivit unui studiu australian realizat cu ajutorul a 3000 de participanți cu vârste între 11 și 17 ani.

Dintre adolescenții care au luat parte la cercetare, circa 10% utilizau Internetul mai mult de 9 ore pe zi în timpul săptămânii, iar în weekenduri 12% dintre aceștia depășeau 9 ore alocate timpului petrecut navigând pe Internet.

A fost identificată o asociere foarte puternică între acest comportament dăunător în exces (utilizarea Internetului și a jocurilor video) și niveluri crescute ale stresului psihologic, creșterea ratelor de suicid și a abuzului de alcool la adolescenți, conform Wavne Rikkers, cercetător în cadrul Telethon Kids Institute.

Un alt lucru observat în urma acestei cercetări a fost faptul că 1 din 3 copii caută ajutor pentru afecțiuni mentale în mediul online. Astfel, este important pentru părinți să cunoască interesele adolescenților în ceea ce privește navigarea pe Internet și să discute deschis despre problematica timpului îndelungat petrecut în mediul online sau utilizând jocuri video și efectele asupra sănătății acestora.

Comportamentul maladaptativ al adolescenților cu privire la utilizarea internetului și a jocurilor video a fost evaluat cu ajutorul următoarelor 5 întrebări, la care au putut răspunde cu variantele „da”, „ destul de frecvent” și „foarte frecvent” :
  • Nu mănânci sau nu dormi pentru a petrece mai mult timp pe Internet sau utilizând jocuri electronice?
  • Te simți agitat/ supărat când nu poți accesa Internetul sau nu ai acces la jocurile electronice?
  • Ai observat că utilizezi Internetul sau jocurile electronice deși nu ești într-adevăr interesat de această acțiune?
  • Petreci mai puțin timp cu familia și/sau prietenii sau reduci din timpul alocat pentru activitățile școlare/ profesionale pentru a utiliza Internetul sau jocurile electronice?
  • Ai încercat, dar fără succes, să petreci mai puțin timp utilizând Internetul sau jocurile electronice?

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific BMC Public Health. (1)

Potrivit unui studiu (2013), în România majoritatea copiilor accesează Internetul zilnic sau aproape zilnic, circa 86% dintre aceștia, iar vârsta medie la care micuții încep să folosească Internetul a fost stabilită în jur de 9 ani.
În cazul unei zile care include și programul școlar, copiii petrec între 2 – 3 ore navigând pe Internet, iar timpul depășește 4 ore în zilele libere.
Aproximativ 90% dintre cei 600 de copii cu vârsta situată între 7 – 18 ani incluși în analiză folosesc cel puțin o rețea de socializare, dintre aceștia 87% fiind utilizatori Facebook. (2)

Sursa: ScienceNetwork WA

Data actualizare: 11-09-2019 | creare: 07-07-2016 | Vizite: 2346
Bibliografie
(1) High Internet, video game use linked to mental health issues, link: https://www.sciencewa.net.au/topics/health-a-medicine/item/4229-high-internet-video-game-use-linked-to-mental-health-issues#k2Container
(2) Studiu privind utilizarea Internetului în familie, link: https://oradenet.salvaticopiii.ro/docs/Studiu.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum