Comportament neadecvat, haluzinații și limbaj ilogic la adolescent.

19-05-2019
Canstantin
Nu este medic/terapeut
Canstantin
Buna ziua,

De cateva săptămâni, fratele (16 ani), care mereu a fost mai retras/timid a început să aibă schimbări evidente de comportament. Inițial am crezut că-i vorba despre perioada de adolescență, dar ciudățeniile au devenit pe zi ce trece mai grave. Totul a început că el brusc a devenit foarte excitat și motivat în ce ține de viitor spunând că s-a născut din nou și acum a înțeles cum funcționează lucrurile. A început a socializa foarte insistent chiar și cu oamenii pe care nu îi cunoaște.A avut examene la școală la care el venea euforic acasă spunand că a scis perfect, vorbea despre matematică, că vede matematică în tot ce se întamplă.

Panica la noi s-a început cateva zile in urmă, cand după unul din examene el a cerut profesoarei să cheme ambulanța că se simte rău. Cei de la ambulanță au zis că i s-a ridicat tensiunea de la supraoboseală. S-a dovedit că de ceva zile bune el are insomnii. L-am adus acasă și o zi l-am lăsat să se odihnească. Vorbea niște lucruri ilogice permanent despre teoria relativității, despre univers, despre Dumnezeu, dar am ingonat, crezând că se va odihni și lucrurile vor veni la normal.

Următoarea zi a avut ultima teză, după care a fost trimis acasă de către profesoara de engleză pentru că vorbea prostii (aceleași prostii despre univers și viitor). În loc să doarmă, s-a dus în oraș la un eveniment, de unde m-a sunat plangand să viu să îl iau de acolo. Aici încep a apărea halucinațiile și el pierde complet contactul cu realitatea. Zice că vedea fluturi pe la școală, că el este un copil mic care vrea să se joace, că este un pisoi într-o cutie.. că la el erau 4 pereți și acum unul s-a prăbușit și vrea să-l reconstruiască.
Ne-a sunat diriginta de la școală îngrijorată de comportamentul lui care absolut brusc s-a schimbat. În ziua ceea a mers la mai mulți profesori și le întindea mana, spunand că are plăcerea să dea mana cu un om deștept. La colegi le-a zis că dacă nu are 10 la teza de la mate se sinucide, iar la teza precedentă la care a zis că a scris bine, diriginta zice că a desenat cateva smilicuri și proverbe, deși teza era la fizică. Deci nu-i venea să creadă că a scris el asta.
În drum spre casă plangea în mașină din senin, apoi se liniștește și vorbește iarăși chestii iraționale despre imaginație, univers, matematică, etc.

Noi suntem disperați de situația asta, și așteptăm ziua de luni să mergem la spital cat mai rapid, între timp zic să întreb aici pe forum dacă are cineva idee ce poate fi. Vă mulțumesc.
9 comentarii
0
19-05-2019, ora 14:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Episod psihotic. Mergeti de urgenta cu el la psihiatru.
0
19-05-2019, ora 14:24
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Chestioneaza-l daca nu a luat cumva droguri sau nu s-ar fi putut sa-i dea cineva fara sa fie el constient. Dupa cum spune Clara, urgent luni la psihiatru. Poate fi un singur episod psihotic si sa redevina normal sau poate fi debutul unei boli psihice de durata, asta numai in timp se poate sti. In orice caz, trebuie urgent sa ia tratament.
0
19-05-2019, ora 21:35
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Consult psihiatric pentru stabilirea diagnosticului și medicație.
0
19-05-2019, ora 22:04
Canstantin
Nu este medic/terapeut
Canstantin
Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri. În special vă mulțumesc dna Ciuperca pentru că v-ați oferit să ne consultați. Problema e că suntem în Chișinău.
0
19-05-2019, ora 22:47
Canstantin
Nu este medic/terapeut
Canstantin
Deci este extraordinar ce nonsens vorbește. Este imposibil să întreții un dialog cu el. Vorbește doar prostii gen : că el doarme, dar noi o să înțelegem maine cand o să ne trezim, el defapt doarme, dar este aici, că totul este o iluzie, etc..etc.. mii de alte chestii absurde. Am impresia că e din ce în ce mai grav.
0
20-05-2019, ora 08:53
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
E important să mergeți la orice psihiatru, pentru că un tratament început urgent vă poate feri de multă suferință. Să ne țineți la curent cu ce a spus medicul
0
25-06-2019, ora 13:44
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
Este foarte inteligent si e posibil sa faca toate astea pentru ca invata prea mult. Este la vârsta adolescenței. E posibil sa inventeze sau sa exagereze unele trăiri pentru a atrage atenția asupra lui.
Ar trebui să discute cu psihologul școlii lui, sa fie evaluat de un psiholog clinician si consultat de un pedopsihiatru.
Nu cred ca este atât de grav precum pare.
Dacă Este, cel mai probabil se drogheaza sau a suferit o traumă.
Bolile mintale nu apar din senin.
0
25-06-2019, ora 17:47
Canstantin
Nu este medic/terapeut
Canstantin
Greșiți. În final a fost internat și diagnosticat cu tulburare psihotică acută. (Drogurile au fost excluse în urma analizelor). A fost internat 10 zile, în care a fost scos din episodul psihotic, iar acasă urma tratament. De la tratament avea niște reacții adverse insuportabile gen senzații de vomă, slăbiciuni, etc. Doctorul a decis să reducă la jumătate dozele, iar ca rezultat s-a întors la starea cea din prima zi. Acum stă iarăși internat și încearcă să i se găsească alt tratament potrivit. Cine a întalnit astfel de cazuri, va implor să ne da-ți orice recomandări/sfaturi. O să fim recunoscători.
0
26-06-2019, ora 22:24
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Toate cazurile de episod psihotic sunt asa. Trebuie sa aveti rabdare si cu tratamentul adecvat in 3-4 saptamani va iesi din episod. Apoi trebuie sa urmeze tratamentul neintrerupt, cat timp zice doctorul. Psihoterapia nu ajuta in psihoza din pacate. Slabiciunea e de la medicamente dar se mai diminueaza o data cu trecerea timpului. Medicamentele au rolul de a te scoate din episodul psihotic, de a preveni alt episod psihotic si au si ele efectele lor secundare din pacate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul