Zahărul, considerat de către consumatori macronutrientul cel mai periculos pentru sănătate

©

Autor:

Zahărul, considerat de către consumatori macronutrientul cel mai periculos pentru sănătate
Conținutul de zahăr reprezintă atributul principal al alimentelor care poate ghida opțiunea unui consumator, mai degrabă decât conținutul de grăsimi, grăsimi saturate sau sare, se arată într-un studiu recent, la care au participat peste 800 de persoane.
Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr au fost de departe percepute a fi cele mai dăunătoare pentru sănătate, participanții evitând aceste produse.

Oamenii de ştiință de la Universitatea din Nottingham au realizat un sondaj bazat pe alegeri alimentare, la care au participat 858 de persoane. Fiecare participant la studiu a fost rugat să selecteze produsul pe care îl consideră cel mai sănătos, anchetatorii oferindu-le trei opțiuni diferite pentru acelaşi produs alimentar. Cercetătorii au utilizat un sistem de etichetare a alimentelor, în funcție de proprietățile acestora şi de riscurile pentru sănătate.

Etichetarea alimentelor, introdusă deja de supermarketuri şi producătorii de alimente, ajută la selecția unor produse mai sănătoase. Sistemul de etichetare presupune codificarea alimentelor sănătoase printr-un semn de culoare verde şi a celor nesănătoase cu un semn de culoare roşie, ce este vizibil pe ambalajul produsului.

Dieticianul și cercetătorul Ola Anabtawi, coordonatorul sondajui, explică: „Atunci când folosesc etichetarea alimentelor, consumatorii trebuie adesea să facă compromisuri între atributele nedorite și să decidă după ce criterii se ghidează. Am vrut să aflăm dacă este vorba despre grăsimi, grăsimi saturate, zahăr sau sare, pe care doreau să le evite cel mai mult și să vedem dacă etichetarea alimentelor influențează această decizie.”

Rezultatele sondajului au arătat că zahărul este macronutrientul cel mai important pentru participanți, atunci când s-a decis asupra sănătății articolelor alimentare. Alimentele cu un conținut crescut de zahăr au fost eliminate de majoritatea participanților la studiu, opțiuni mult mai sănătoase fiind considerate alimentele cu grăsimi sau sare. Totodată, rezultatele arată că produsele marcate cu o etichetă roşie sunt, de asemenea, evitate de către consumatori, în ciuda lipsei acestora de cunoştințe cu privire la recomandările care stau la baza criteriilor de etichetare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-03-2020 | creare: 23-03-2020 | Vizite: 470
Bibliografie
Sugar gets the red light from consumers in new study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200228102257.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Consumul crescut de zahăr asociat cu riscul de Alzheimer
  • MIT: Zahărul „hrănește” Candida
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum