10 mituri in endometrioza, demontate pas cu pas

Data publicării: 19-01-2017

Endometrioza este o boala cronica foarte grava, care poate afecta atat organele din zona pelvina, cat si pe cele din zonele invecinate. In cazurile foarte grave, ea poate ajunge chiar si la intestine, ureter, plamani sau creier.

Pe cat de periculoasa este aceasta afectiune, pe atat de putine se stiu despre ea in Romania. Din fericire, in ultimii ani au aparut tot mai multe date despre endometrioza, iar pacientele s-au hotarat sa faca front comun pentru a nu mai fi ingnorate, prost diagnosticate sau tratate.

Cum informatia corecta este cea care ne ajuta sa gasim cele mai bune solutii, iata mai jos 10 dintre cele mai vehiculate mituri despre endometrioza, demontate de dr. Voicu Simedrea

Domnul dr. Voicu Simedrea este medic primar obstetrica ginecologie in Timisoara si Bucuresti, cu supraspecializare in chirurgie ginecologica oncologica, cu o vasta experienta in chirurgia endometriozei.

1). Histerectomia vindeca endometrioza

Histerectomia este un gest radical, ultimativ, care survine atunci cand toate celelalte posibilitati terapeutice se vor fi epuizat. Este rezervat, in general, femeilor in jurul varstei de 40 de ani si se face numai dupa incercari repetate si esuate de curare a bolii.
Histerectomia, prin ea insasi, nu vindeca boala. Ea ar trebui sa fie asociata si cu anexectomie (extirparea ovarele). Altfel, implanturile endometriozice persistente vor evolua, consecutiv faptului ca ovarele vor secreta estrogen si vor alimenta dezvoltarea in continuare a endometriozei.

2). Intrarea la menopauza vindeca endometrioza

Intrarea la menopauza duce la ameliorarea evolutiei endometriozei si la o eventuala stagnare a bolii, dar nu neaparat la disparitia acesteia.
In cazul stadiilor avansate, leziunile de tip endometriozic, mai mari au o componenta hormonal dependenta, un miez ce reprezinta cam 33% din volumul leziunii si un halou cu corticala lezionala care este formata din leziuni de tip inflamator care nu sunt hormonal dependente, deci ele nu vor involua odata cu aparitia menopauzei.
Asadar, pentru o femeie care are o leziune stenotica la nivelul intestinului, menopauza nu ii va aduce neaparat si ameliorarea simptomelor digestive date de ingustarea intestinului.

3). Odata ce te operezi corect, endometrioza nu ar mai trebui sa apara

Endometrioza este o boala cronica, cu un determinism multifactorial. In consecinta noi, ca si chirurgi, indiferent cat de antrenati si meticulosi suntem, nu putem avea pretentia ca reusim sa vindecam aceasta boala.
Prin chirurgie, reusim doar sa aducem pacienta dintr-un stadiu avansat de boala intr-un stadiu incipient. Este foarte important ca ulterior chirurgiei, pacienta sa beneficieze de un management adecvat, de atentia unui colectiv multidisciplinar care sa o calauzeasca pe parcursul vietii, sa o ajute sa isi pastreze o calitate buna a vietii si, eventual, sa conceapa.
Un management post operator eficient presupune o corectare a dietei, hormono terapie, eventual, planning familial, exercitii fizice, terapia durerii etc.

4). Dupa operatie, nu ar mai trebui sa apara chisturile ovariene, cel putin nu foarte repede

Cand ne referim la chirurgia chisturilor ovariene, trebuie sa stim ca manevrele chirurgicale care se adreseaza acestor leziuni sunt diferite. Este important ca preoperator sa discutam cu pacienta pentru a vedea care sunt dorintele ei principale.
Asadar, de fiecare data cand operam, primeaza dorinta pacientei, daca aceasta mai vrea sa conceapa, dar si rezerva ovariana a pacientei. In functie de acesti parametri trebuie sa ne alegem tehnica chirurgicala corecta.
Daca alegem o tehnica conservatoare, de dragul pastrarii functiei ovariene, ne putem astepta si la aparitia unui chist destul de repede dupa operatia, asta neinsemnand ca nu a fost operata corect.

5). Daca ai endometrioza, nu poti avea copii

Endometrioza este, intr-adevar, asociata cu infertilitatea, fiind prima cauza de infertilitate la femei, dar cand spunem asta ne referim, in general, la stadiile avansate, 3 si 4. In stadiile 1 si 2 nu se intampla asta.
Asadar, daca pacienta are o forma avansata atunci da, poate sa prezinte si infertilitate. De aceea e important ca boala sa fie diagnosticata in stadiile 1 si 2, atunci cand pacienta poate rezolva problema conceptiei.

6). Endometrioza este o boala strict ginecologica, o afectiune care afecteaza numai organele reproducatoare

In primele 2 stadii da, endometrioza este o boala ginecologica, care afecteaza numai organele reproducatoare, insa in stadiile 3 si 4 boala incepe sa cuprinda incetul cu incetul si alte organe: rectul, vezica urinara, ureterele, vasele mari, nervii, planseul osos al pelvisului, fiind cunoscute cazuri chiar de endometrioza ajunsa la nivelul plamanului si al creierului.

7). Este de preferat operatia clasica, pentru ca totul se vede mai bine si chirurgul poate opera mai eficient

Acesta este unul dintre cele mai vehiculate mituri, dar reprezinta de fapt un mare neadevar. Pentru cine opereaza laparoscopic, stie ca imaginea pe care o ai este net superioara celei din timpul operatiei clasice. Campul operator este marit de 10 ori, asadar toate disectiile sunt mult mai amanuntite, mai migaloase, mai corecte.
In plus, instrumentele folosite in laparoscopie sunt foarte subtiri si pot patrunde in locuri in care mana omului nu poate patrunde.
Singurul avantaj al chirurgiei clasice ar fi feedbackul tactil, dar pe acesta il poti dobandi, cu exercitiu, si in cazul operatiei laparoscopice.
Personal, am o rata de conversie (trecerea de la laparoscopie la operatie clasica) de sub 1% in toata activitatea mea de chirurgie pe endometrioza.
Din punctul meu de vedere, laparoscoia este net superioara chirurgiei clasice, in endometrioza.

8). RMN-ul nu este de prea mare ajutor pentru ca doar in timpul operatiei se vad toate focarele endometriozice

RMN-ul este una dintre investigatiile complementare, care ofera informatii foarte importante, preoperator, care completeaza informatiile pe care medicul le obtine prin anamneza, examen clinic si examen ecografic.
RMN-ul nu exclude celelalte metode de examinare. De fapt, este capital ca atat medicul, cat si pacientul sa cunoasca situatia cat mai exact, si asta preoperator. Medicul pentru a-si pregati tehnica si echipa preoperatorie in functie de leziuni, prognosticul se contureaza tot in functie de asta, iar deciziile preoperatorii sunt luate in functie de ceea ce noi aflam prin aceste investigatii clinice si paraclinice.
In ceea ce priveste localizarile endometriozei in micul bazin, examenul clinic si cel ecografic ofera suficiente date pentru a formula un diagnostic preoperator, de o inalta sensibilitate.
RMN-ul aduce importante informatii complementare, insa nu capitale in ceea ce priveste leziunile din micul bazin. Ceea ce este mult mai important este faptul ca RMN-ul este singura modalitate prin care noi putem evalua eventualele leziuni extra pelvine, precum rasunetul bolii asupra unor structuri importante, de la nivelul intestinului, ureterelor, nervilor pelvini etc.

9). Daca ai chisturi endometriozice este foarte riscant sa incerci sa ramai insarcinata. Mai bine le operezi si apoi incerci sa ramai insarcinata.

Chisturile endometriozice nu trebuie neaparat operate. Conform procedurilor de buna practica, valabile in intreaga lume, chisturile sub 6 cm nu se opereaza. Asadar, femeile ar trebui sa incerce sa obtina o sarcina, intr-un anumit interval de timp. In cazul in care calitatea vietii ei este buna, deci femeia nu prezinta dureri, sangerari, ar trebui sa fie indrumata catre un departament de Reproducere Umana Asistata.
Asadar, nu se opereaza infertilitatea. Se opereaza durerea si leziunile care afecteaza organele vitale, cum ar fi intestinul si ureterele. E foarte important sa operam ovarul cat mai tarziu si cat mai rar pentru ca, asa cum am mai spus, chirurgia ovarului se lasa, de cele mai multe ori, cu distructii ireversibile ale tesutului ovarian. In plus, orice chist ovarian, indiferent cat de mare, in sarcina va involua.
Daca o pacienta are norocul de a ramane insarcinata spontan, chiar daca are un chist mare pe ovare, acesta nu trebuie operat, sarcina merge mai departe.
In cazul in care chistul se complica in timpul sarcinii: se sparge, se torsioneaza, pacienta poate fi operata laparoscopic, insarcinata fiind. Deci nu se renunta la o sarcina doar pentru ca femeia este insarcinata si nu se opereaza chistul a propri, doar pentru ca femeia este insarcinata.

10). Endometrioza este o boala nu foarte grava tocmai pentru faptul ca nu te omoara si nu are o componenta maligna

Intr-adevar, endometrioza are un procent de 0,4% de transformare maligna, iar asta numai in cazul leziunilor ovariene. Asta nu inseamna, insa, ca boala nu este una foarte grava pentru ca, asa cum se stie, este o afectiune invalidanta, care altereaza profund viata pacientei, care ii poate pune viata in pericol prin afectarea organelor vitale (intestin, rect, ureter) si care genereaza costuri medicale si sociale uriase.
Tocmai de aceea, endometrioza, prin efectele asupra vietii pacientei si prin procentul mare de femei cu endometrioza reprezinta o problema publica de sanatate.
Endometrioza trebuie sa inceteze sa mai fie o boala desconsiderata. Din punctul meu de vedere, in ceea ce priveste ginecologia si infertilitatea, endometrioza este cea mai mare problema de sanatate in Romania.
Sursa: Marina Rasnoveanu, 19-01-2017, Vizualizari 13426
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.