14 aprilie - Ziua mondială a bolii Chagas (ONU)

Data publicării: 14-04-2021

14 aprilie - Ziua mondială a bolii Chagas (ONU) Marcată pe 14 aprilie, în 2021, Ziua mondială a bolii Chagas supune atenţiei suferinţa pe care o provoacă această maladie, solicitând un acces nelimitat şi echitabil la servicii şi asistenţă medicală pentru toţi cei afectaţi de această boală, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cunoscută şi sub numele de tripanosomiază americană, boala Chagas este o parazitoză tropicală cauzată de Trypanosoma cruzi. Din cauza progresiei lente şi a prezentării clinice frecvent asimptomatice este considerată o "afecţiune silenţioasă", dar şi "redusă la tăcere" din cauza răspândirii sale mai ales în mediile sărace, care cu greu îşi fac cunoscute problemele şi nu dispun întotdeauna de acces la asistenţă medicală, potrivit www.who.int. Intervenţiile pot fi eficiente şi din punct de vedere al costurilor prin detectarea timpurie a cazurilor, accesul rapid la tratament al cazurilor, controlul vectorilor, igiena, precum şi siguranţa alimentară.

Fără tratament, boala Chagas poate duce la afecţiuni cardiace şi digestive grave şi poate deveni fatală. De aceea este esenţial ca populaţia să cunoască manifestările acesteia pentru o diagnosticare cât mai rapidă a bolii în vederea începerii unui tratament adecvat şi, totodată, pentru a întrerupe transmiterea acesteia.

Marcată pentru prima dată în 2020, la iniţiativa OMS, Ziua mondială a bolii Chagas a pus accentul pe creşterea gradului de conştientizare şi cunoaşterea profilului acestei boli tropicale neglijate, care este adesea diagnosticată în stadii tardive.

În condiţiile actuale ale pandemiei, persoanele cu boala Chagas alcătuiesc grupuri de risc care pot prezenta forme severe de COVID-19 şi ar trebui să fie vaccinaţi în mod prioritar. Există aproximativ 6-7 milioane de persoane infectate cu boala Chagas la nivel mondial, înregistrându-se 10.000 de decese, în fiecare an, în timp ce 75 milioane de persoane riscă să dobândească boala, potrivit OMS.

Este răspândită, în principal, în rândul populaţiilor sărace din America Latină continentală. În ultimele decenii, aceasta a fost depistată din ce în ce mai des în Statele Unite ale Americii şi Canada, precum şi în multe ţări europene şi în unele ţări din Pacificul de Vest, devenind o problemă de sănătate la nivel mondial.

Boala a fost descoperită la 14 aprilie 1909, când medicul Carlos Chagas a diagnosticat primul pacient cu această afecţiune.
Sursa: Agerpres, 14-04-2021, Vizualizari 440
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.