20 de sfaturi pe care orice femeie trebuie să le urmeze în viață pentru a-și proteja zona intimă

©

Autor:

20 de sfaturi pe care orice femeie trebuie să le urmeze în viață pentru a-și proteja zona intimă
Fiind atât de sensibilă și de predispusă iritațiilor și infecțiilor, zona intimă are nevoie de o protecție specială. Astfel, îngrijirea ei atentă zi de zi, utilizarea produselor adecvate și vizitele regulate la medicul ginecolog, toate acestea sunt esențiale pentru sănătatea și pentru starea ta de bine. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi mai multe sfaturi, ce nu sunt dificil de urmat și cu ajutorul cărora vei fi mai ferită de situațiile nedorite, marcate de disconfort sau chiar de prezența unor infecții serioase.

Ce trebuie să faci zilnic pentru protejarea zonei intime

Pentru a diminua cât mai mult riscul de a te confrunta cu disconfort în zona intimă, ar trebui să-ți creezi o rutină zilnică de îngrijire a acestei regiuni delicate a corpului tău, să fii foarte grijulie în privința materialelor din care este confecționată lenjeria ta intimă și să incluzi în dietă anumite alimente. Cu alte cuvinte, vei face următoarele demersuri:

Nu vei curăța niciodată interiorul zonei vulvo-vaginale

Argumentul pentru care trebuie să ții seama de acest sfat ce ține de protejarea zonei intime este acesta: vaginul se remarcă prin faptul că are capacitatea de a autocurățare, în condițiile în care eliberează secrețiile vaginale. Prin natura lor, ele sunt acide, fiind baza creării echilibrului dintre bacteriile bune și cele rele din microflora vaginală. În cazul în care se va recurge la diverse produse de curățare (geluri, săpunuri obișnuite, dușuri vaginale etc.), echilibrul se va deteriora, bacteriile bune fiind distruse și generându-se condiții propice pentru apariția iritațiilor, a mâncărimilor, a senzației de arsură, pentru modificarea aspectului și a consistenței secrețiilor vaginale, manifestări care sunt specifice unei infecții (cum ar fi, de pildă, vaginozele bacteriene sau infecțiile fungice).
În aceste condiții, pentru protejarea zonei intime, străduiește-te ca în fiecare zi să realizezi o curățare delicată a zonei vulvare și a celei din preajma anusului. Se recomandă utilizarea apei și a unui săpun foarte blând, hipoalergenic, lipsit de conservanți, de coloranți, de parfumuri artificiale. Ca să te asiguri că nu vei fi în situația de a te confrunta cu iritații sau cu reacții alergice, este indicat ca mai întâi să-l testezi pe o mică porțiune de piele pentru a vedea cum îl suporți. În situația în care ți-a provocat inflamații sau iritații, nu îl vei folosi sub nicio formă.

Poartă lenjerie intimă din materiale ce permit pielii să respire

Medicii ginecologi vin și cu acest sfat: una dintre cele mai la îndemână metode pentru protejarea zonei intime în fața iritațiilor și a infecțiilor este utilizarea lenjeriei intime confecționate din fibre cât mai naturale, cum ar fi bumbacul de pildă. Este necesar să procedezi așa întrucât zona vulvară este foarte sensibilă, iar materialele ce lasă pielea să respiră vor absorbi excesul de umezeală, responsabil de creșterea riscului pentru a dezvolta infecții fungice. În schimb, materiale precum spandexul sau nylonul nu vor face altceva decât să păstreze umezeala din zona intimă, creându-se „terenul perfect” pentru apariția infecțiilor.
În același timp, este cel mai bine ca lenjeria intimă pe care o vei purta să nu fie prea strâmtă. Orientează-te către una cât mai lejeră, care te va împiedica să transpiri excesiv în zonă.

Fii atentă cum te ștergi când utilizezi toaleta

Măsura de protejare a zonei intime de care nu trebuie să uiți nicicând este să te ștergi corect în momentul în care mergi la toaletă, în contextul în care așa vei fi mai ferită de infecții urinare și genitale.
Pentru că rectul și anusul au microorganisme specifice, acestea pot fi periculoase pentru zona vulvo-vaginală, favorizând dezechilibrul microflorei de acolo. Din cauza lor se poate ajunge la infecții urinare sau la infecții precum vaginozele bacteriene. Vei evita aceste riscuri dacă te vei șterge mereu din față în spate, având mâinile curate.

Îndepărtează excesul de umezeală cu ajutorul unui prosop

Altă modalitate simplă și eficientă de protejare a zonei intime este să te tamponezi cu blândețe, după ce te-ai spălat, cu un prosop realizat din materiale cât mai naturale, ce vor absorbi eficient umezeala, fără să te irite. Nu omite însă acest aspect: prosopul destinat acestui scop trebuie să fie întotdeauna curat, de aceea îl vei schimba la 3-4 zile.

Folosește corect absorbantele zilnice

Acestea sunt utile pentru a-ți proteja lenjeria intimă de secrețiile vaginale și pentru a te ajuta să te simți curată pe parcursul întregii zile. De asemenea, ele sunt de folos și pentru a-ți conferi un plus de protecție în cazul în care ești în preajma zilelor marcate de menstruație, când te afli la menstruație și porți un tampon intern sau pentru a împiedica scurgerile nedorite la finalul menstruației.
În condițiile în care ele trebuie să te protejeze de prea multă umezeală, va trebui să le schimbi la fiecare 3-4 ore sau chiar mai des în caz de secreții abundente. În același timp, pentru protejarea eficientă a zonei intime, vei ocoli absorbantele zilnice realizate din materiale sintetice sau care sunt parfumate, dar fiind faptul că ele pot genera iritații, mâncărimi și pot crește riscul de infecție. Ideale sunt cele din bumbac organic, fără coloranți sau parfumuri artificiale.

Consumă alimente cu probiotice și cu prebiotice

Dieta pe care o adopți are și ea impact asupra sănătății zonei tale intime. Motivul pentru care se întâmplă așa este acesta: bacteria ce are un rol semnificativ în asigurarea echilibrului, a îmbunătățirii nivelului de aciditate și în scăderea riscului ca microorganisme patogene să adere la țesuturile vaginale este Lactobacillus acidophilus, regăsită și în alimentele ce sunt sursă de probiotice. Printre asemenea alimente se regăsesc: iaurtul, chefirul, varza murată, Kombucha sau tempeh-ul.
Totodată, dacă vei include în dietă și alimente cu prebiotice vei face un pas înainte în privința păstrării unui nivel sănătos al pH-ului vaginal (acesta ar trebui să fie sub 5) și în creșterea numărului de bacterii bune. Între alimentele ce conțin prebiotice se află: bananele, cerealele integrale, ovăzul, prazul, ceapa, sparanghelul, usturoiul.
Nu în ultimul rând, pentru protejarea zonei intime în fața infecțiilor fungice produse de Candida albicans limitează-ți consumul de alimente cu zahăr. Acesta din urmă „hrănește” fungii și îi menține în corp. Mult mai bine va fi să te bazezi pe consumul de fructe, de legume și de cereale integrale.

Ce să faci pentru protejarea zonei intime când practici activități sportive

Mișcarea este oricând binevenită pentru sănătate dar, fără să-ți dai seama, transpirația abundentă ce va interveni în timpul unei activități fizice susținute nu va fi în beneficiul zonei intime. Practic, din cauza excesului de umezeală, vei fi mai expusă iritațiilor sau infecțiilor. Poți să te ferești de astfel de consecințe dacă vei lua în calcul și sfaturile de mai jos:
  • Nu purta îmbrăcăminte sport mult prea strâmtă, întrucât aceasta va spori transpirația și gradul de fricțiune, făcându-te mai vulnerabilă în fața iritațiilor
  • Când vei face sport, orientează-te doar spre lenjerie intimă din fibre naturale (ce va lăsa pielea să respire și va împiedica umezeala excesivă)
  • În cazul în care știi că urmează să vii în contact cu zona ta intimă, ai grijă să ai mâinile perfect curate
  • Dacă nu ai cum să faci duș după ce termini exercițiile fizice, folosește-te de șervețele speciale pentru igiena zonei intime (acestea vor fi hipoalergenice, lipsite de alcool, de conservanți și de arome artificiale)
  • În cazul în care știi că vei face des dușuri, ai grijă să ai la tine un săpun din ingrediente cât mai naturale, hipoalergenic (pentru curățarea zonei vulvare)
  • În situația în care vei desfășura activități fizice în piscină, pentru protejarea zonei intime străduiește-te să scapi cât mai repede de costumul de baie ud și încearcă să faci un duș sau să recurgi la șervețele intime pentru a fi sigură că vei îndepărta orice urmă de clor sau de alte produse dezinfectante din apă- Procedând așa, vei putea să fii mai ferită de infecțiile fungice sau de iritații


Reguli benefice pentru protejarea zonei intime în perioadele marcate de menstruație

Principalul motiv pentru care trebuie să acorzi o atenție sporită igienei intime în zilele cu menstruație este că sângele reprezintă un mediu ce poate favoriza proliferarea bacteriilor și de aceea va crește riscul de infecții. În aceste condiții, pentru sănătatea și pentru confortul tău, vei pune în aplicare și aceste sfaturi:
  • Menține zona labială cât mai curată- Întrucât ești mai expusă pericolului de a contacta infecții intime în perioadele cu menstruație din cauza schimbărilor suferite de pH-ul vaginal, se recomandă să te speli de cel puțin două ori pe zi. Medicii ginecologi spun că va fi suficient să se recurgă la apă călduță și eventual la un săpun cât mai natural, hipoalergenic (testat însă în prealabil pe piele), evitându-se orice săpunuri parfumate, geluri de duș obișnuite, spume de baie, deodorante, oricare dintre acestea putând irita o zonă atât de sensibilă. Sub nicio formă nu vei recurge la dușuri vaginale, cu atât mai mult cu cât vaginul se poate autocurăța. În cazul în care îți dorești să faci baie, ar trebui să ții seama de aceste sfaturi: să te asiguri că te vei îmbăia într-o cadă perfect curată (pentru a nu te expune riscului de infecții), că nu vei folosi apă fierbinte (întrucât aceasta favorizează dilatația vaselor sanguine și poate stimula crampele menstruale intense) și că ți-ai curățat zona labiilor în prealabil
  • Schimbă-ți absorbantele/tamponul intern în funcție de tipul fluxului tău menstrual- De pildă, este indicat ca aceste produse de protecție să fie schimbate la 2-4 ore sau la 4-6 ore, în funcție de nevoie, pentru a elimina pericolul de a se dezvolta infecții și de a surveni mirosul neplăcut. În funcție de fluxul tău menstrual, poți să nu te trezești neapărat pe timpul nopții pentru a-ți înlocui absorbantul, dar pentru protejarea zonei intime ai în vedere că acesta nu ar trebui lăsat neschimbat pentru mai mult de 8 ore (pentru a nu fi expusă pericolului de a dezvolta Sindromul de Șoc Toxic)
  • Când îți vei schimba produsul destinat protecției din timpul menstruației trebuie să ai mâinile curate (ca să nu aduci microorganisme periculoase în zona intimă)


Cum să îți protejezi zona intimă în zilele în care te vei implica în activități sexuale

Sănătatea și confortul din zona ta intimă depind inclusiv de modul în care vei reuși să urmezi și anumite reguli ce țin de igiena personală din zilele în care vei avea relații intime. Printre asemenea reguli se regăsesc, de exemplu:
  • Spală-te bine pe mâini, atât înainte de a atinge părțile intime ale partenerului și pe ale tale, cât și după aceea- Numai așa vei împiedica proliferarea microorganismelor ce v-ar putea expune infecțiilor
  • Încearcă să urinezi atât înainte, cât și după ce ai relații intime- Medicii ginecologi vin cu acest avertisment: distanța scurtă dintre uretră și anus va ușura drumul bacteriilor spre tractul urinar. De aceea, dacă vei urina înainte și după ce ai avut contact sexual vei mai diminua din riscul de a te confrunta cu vreo infecție urinară
  • Ocolește dușurile vaginale- Pentru protejarea zonei tale intime, abține-te să recurgi la ele întrucât se poate ajunge la crearea unui dezechilibru în microflora vaginală, mărindu-se pericolul declanșării unor infecții. Ține cont de faptul că vaginul se poate autocurăța și limitează-te la curățarea delicată a zonei vulvare, înainte și după relațiile intime, cu ajutorul apei călduțe și a unui săpun cât mai natural, hipoalergenic (pe care să-l fi testat anterior)
  • Ține seama de substanțele ce intră în componența prezervativelor- Spre exemplu, cele care conțin spermicide nu sunt tocmai binevenite pentru siguranța zonei tale intime întrucât favorizează îndepărtarea bacteriilor bune din microflora vaginală și astfel va crește riscul de infecții
  • Dacă se folosesc lubrifianți, vezi ce ingrediente conțin aceștia- Ginecologii spun că lubrifianții ce se bazează pe un conținut ridicat de vaselină sau de glicerină antrenează excesul de umezeală și astfel se va mări pericolul pentru destabilizarea pH-ului vaginal. În aceste condiții, va crește probabilitatea ca microorganismele periculoase să adere la țesuturi. Pentru o bună protejare a zonei intime, nu vei folosi nici lubrifianți care conțin uleiuri ce nu sunt naturale și parabeni întrucât și aceștia expun la iritații sau la infecții


În afară de punerea în practică a sfaturilor menționate, în vederea protejării zonei intime te poți ajuta de produsele din gama Multi-Gyn (disponibile și în magazinul online magazinvavianpharma.ro), special concepute pentru păstrarea sănătății acesteia, pentru prevenirea/ameliorarea simptomelor neplăcute ce însoțesc disconfortul vaginal (iritații, mâncărimi, usturime, scurgeri anormale, miros dezagreabil, senzație de arsură, uscăciune) și a unora dintre cele mai frecvente tipuri de infecții intime (infecțiile fungice- candidozele vaginale- și vaginozele bacteriene).  Ele se remarcă, pe de o parte, grație prezenței compusului unic 2QR (polizaharide bioactive, cu rol de a împiedica dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula dezvoltarea bacteriilor bune, precum sunt lactobacilii, de a căror prezență depinde menținerea unei acidității vaginale normale) și, pe de altă parte, pentru că nu conțin parfum sau conservanți, fiind adecvate inclusiv pentru perioadele mai speciale din viața unei femei (sarcina sau alăptarea).


Fiecare dintre produsele gamei Multi-Gyn îți poate aduce numeroase beneficii în privința sănătății zonei intime. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Multi-Gyn FemiWash- Este o spumă concentrată bioactivă ușor de folosit, numai bună pentru rutina de îngrijire de fiecare zi, curățând și dezinfectând fără a perturba echilibrul delicat al zonei intime
  • Multi-Gyn Actigel- Reprezintă un gel bioactiv, fiind util în prevenirea și ameliorarea numeroaselor probleme vaginale (inclusiv în caz de vaginoze bacteriene)
  • Multi-Gyn FloraPlus- Alături de complexul 2QR conține și prebiotice selective, fiind capabil să optimizeze pH-ul vaginal și să prevină/să amelioreze candidozele vaginale
  • Multi-Gyn Tablete- Aceste tablete efervescente nu prezintă contraindicații sau efecte adverse și sunt utile nu doar pentru prevenția sau ameliorarea infecțiilor (cum ar fi vaginozele bacteriene), ci și pentru diminuarea uscăciunii vaginale

Nu vei mai sta pe gânduri și te vei adresa cât mai rapid unui medic ginecolog în cazul în care vei sesiza manifestări precum:
  • Prezența iritațiilor, a mâncărimilor
  • Modificarea consistenței, a volumului și a aspectului secreției vaginale
  • Mirosul neplăcut
  • Senzația de arsură/durere la urinare
  • Dureri în timpul activităților sexuale sau după acestea
  • Scurgeri de sânge în afara perioadelor marcate de menstruație
  • Prezența unei infecții intime recurente

Data actualizare: 20-08-2021 | creare: 20-08-2021 | Vizite: 2331
Bibliografie
en.saforelle.com, flo.health, healthline.com, insider.com, natracare.com, onlymyheatlh.com, webmd.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: