Secreție vaginală urât mirositoare - cauze posibile și tratament

©

Autor:

Secreție vaginală urât mirositoare - cauze posibile și tratament
Mirosul face parte din anatomia noastră, prin urmare este normal ca zona genitală să emane anumite mirosuri - în funcție de starea de sănătate, obiceiuri de igienă, medicamente administrate sau activități efectuate.

În primul rând trebuie să știm că vaginul se curăță singur și are o floră proprie de bacterii sănătoase. PH-ul vagnului este acid, astfel încât dezechilibrul între pH-ul normal și floră se poate manifesta prin miros, semnalând o potențială infecție.

Secreție vaginală mirositoare - ce este normal

Miros acrișor sau fermentat

Un miros înțepător sau acrișor al secreției vaginale este perfect normal și se datorează unei bacterii benefice care domină în majoritatea vaginelor sănătoase: Lactobacilli.

Miros dulceag

Un miros dulceag al secreției vaginale nu este un motiv de îngrijorare. Cel mai probabil se datorează unei creșteri a florei bacteriene care a afectat puțin pH-ul vaginului.

Miros metalic

Acest tip de miros nu este de obicei îngrijorător. Poate apărea după un contact sexual neprotejat, atunci când contactul vaginului cu sperma modifică nivelul pH-ului.

În timpul menstruației, flora vaginală poate suferi un dezechilibru cauzat de pH-ul mai ridicat al sângelui și acesta poate fi un motiv pentru apariția unui miros metalic. În mod normal, acesta ar trebui să dispară după încheierea menstruației.

Miros chimic, sau asemănător cu amoniacul

O posibilă cauză este pătarea slipului sau a vulvei cu picături de urină. Totuși, poate fi și semnul unei infecții bacteriene, mai ales dacă există și alte simptome îngrijorătoare.

Secreție vaginală urât mirositoare - cauze posibile

Miros neplăcut pământos, ca ierburile arse, sau a transpirație

Este normal să transpiri în zona genitală atunci când depui efort, iar bacteriile activate de secrețiile glandelor apocrinee degajă un miros specific. Același efect îl poate avea și o stare de anxietate sau o situație stresantă.

Miros de pește

Compusul chimic responsabil de acest miros se numește trimetilamină.

Trichomoniază
Infecția cu trichomonas vaginalis se transmite pe cale sexuală și poate avea ca simptom secreția vaginală galben-verzuie cu miros de pește. Poate fi tratată cu antibiotice prescrise de medic, însă este impotant ca ambii parteneri să fie tratați.

Vaginoza bacteriană

Din cauza acestei afecțiuni, înmulțirea bacteriilor transformă pH-ul vaginal din acidic în mai degrabă acalin. Pe lângă mirosul de pește poate apărea secreția gălbuie și cremoasă, iritația și mâncărimea. Va trebui să faceți o analiză a culturii din secrețiiel vaginale și să primiți tratament de la medic.

Miros de putreziciune, carne stricată

O secreție urât mirositoare și cu urme de sânge poate fi un simptom al cancerului cervical sau uterin. În acest caz mirosul este produs de celulele canceroase moarte din cervix, dar mai există și alte semnale de alarmă, cum ar fi sângerările intermenstruale sau în timpul activității sexuale.

O altă cauză pentru apariția acestui miros poate fi un tampon uitat în vagin. Mirosul ar trebui să dispară după îndepărtarea obiectului străin și toaletarea zonei.

Secreție vaginală urât mirositoare - când să mergeți la medic

Este important să vă cunoașteți corpul, pentru a putea observa ușor modificări ce pot semnala afecțiuni medicale. Simple obiceiuri ca evitarea produselor de igienă parfumate și folosirea slipilor din bumbac vă pot ajuta în acest sens.

Dacă aveți o secreție vaginală cu miros urât cel mai probabil aveți o afecțiune care trebuie tratată de medicul ginecolog. Acordați o atenție deosebită acestui simptom, în mod special dacă este însoțit de alte semne: febră, consistență și culoare neobișnuite ale secreției vaginale, arsură sau mâncărime în zona genitală, inflamație, spotting.

Data actualizare: 25-11-2021 | creare: 25-11-2021 | Vizite: 40844
Bibliografie
1. What your vaginal odour could mean, link: https://patient.info/news-and-features/vaginal-odours-to-be-aware-of
2. Molasses to Pennies: All the Smells a Healthy Vagina Can Be, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/vagina-smells
3. Vaginal discharge, link: https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-discharge/
4. Vaginal Odor: What Is Normal?, link: https://www.morelandobgyn.com/blog/vaginal-odor-what-is-normal
5. Why does my vagina smell? 8 causes of vaginal odour, link: https://www.livi.co.uk/your-health/why-does-my-vagina-smell-8-causes-of-vaginal-odour/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Transpirație în zona genitală urât mirositoare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum