24 martie - Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr despre încălcări ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor

Data publicării: 24-03-2023

24 martie - Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr despre încălcări ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor Anual, la 24 martie, este marcată Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor. Acest eveniment a fost instituit de Adunarea Generală a ONU, la 21 decembrie 2010, reprezentând un omagiu adus monseniorului Oscar Arnulfo Romero, ucis la 24 martie 1980, în urma denunţării încălcărilor drepturilor omului în cazul celor vulnerabili din El Salvador, potrivit site-ului www.un.org.

Dreptul la adevăr este adesea invocat în contextul nerespectării grave a drepturilor omului şi al unor încălcări incontestabile ale dreptului umanitar. Rudele victimelor execuţiilor sumare şi torturii, ale persoanelor dispărute, ale copiilor răpiţi cer să ştie ce s-a întâmplat. Dreptul la adevăr presupune cunoaşterea adevărului deplin şi complet cu privire la evenimentele care s-au petrecut, circumstanţele specifice ale acestora şi cine a participat la acestea, inclusiv cunoaşterea împrejurărilor în care au avut loc încălcările, precum şi a motivelor acestora.

Scopul acestei zile este: să onoreze memoria victimelor încălcărilor grave şi sistematice ale drepturilor omului şi să promoveze importanţa dreptului la adevăr şi justiţie; să aducă un omagiu celor care şi-au devotat viaţa şi chiar şi-au pierdut-o în lupta de a promova şi proteja drepturile omului pentru toţi; să recunoască, în mod particular, munca şi valorile importante ale arhiepiscopului Oscar Arnulfo Romero, din El Salvador, care a fost asasinat la 24 martie 1980, după ce a denunţat încălcările drepturilor celor mai vulnerabile populaţii şi a apărat principiile de protejare a vieţii, promovând demnitatea umană şi opoziţia faţă de toate formele de violenţă.

Un studiu efectuat de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului în 2006 a conchis că dreptul la adevăr cu privire la încălcările grave ale drepturilor omului şi ale legii drepturilor omului reprezintă un drept inalienabil şi autonom, legat de datoria şi obligaţia statului de a proteja şi garanta drepturile omului, de a conduce investigaţii eficiente şi de a garanta remedierea şi repararea eficace.

Într-un raport din 2009 referitor la dreptul la adevăr, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a identificat cele mai bune practici pentru implementarea efectivă a acestui drept, în special practicile referitoare la arhivele şi înregistrările privind încălcările grave ale drepturilor omului şi programele privind protecţia martorilor şi a altor persoane implicate în procese de acest fel.

Comisia pentru Adevărul din El Salvador a fost înfiinţată în conformitate cu Acordurile din Mexic, din 27 aprilie 1991, pentru a investiga actele grave de violenţă care au avut loc din 1980 şi al căror impact asupra societăţii s-a considerat că necesită o cunoaştere publică urgentă. În raportul său din 15 martie 1993, Comisia a documentat faptele asasinării Arhiepiscopului Oscar Arnulfo Romero de către forţele proguvernamentale, aşa-numitele ''echipe ale morţii''. Monseniorul Oscar Arnulfo Romero a fost împuşcat mortal de un asasin în timpul celebrării slujbei, pe 24 martie 1980.

Referitor la această temă, secretarul general al ONU, António Guterres, a subliniat: ''Adevărul este o forţă care dă putere şi vindecă. Îl îmbrăţişăm pentru trecut, prezent şi viitor'', mai arată site-ul ONU.
Sursa: Agerpres, 24-03-2023, Vizualizari 112
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.