Abcesul epidural

Abcesul epidural

Abcesul spinal epidural se poate forma oriunde de-a lungul canalului spinal. Factorii de risc pentru abcesul epidural sunt reprezentati de afectarea starii imune in diverse afectiuni ca diabetul zaharat, alcoolism, insuficienta renala, tumori maligne. Alte elemente care pot cauza un abces sunt infectiile cu diferite localizari sau administrarea intravenoasa a drogurilor. Majoritatea abceselor sunt cauzate de catre diseminarea hematogena a unei infectii localizata fie la nivelul tegumentului, cum este cazul furunculului, fie la nivelul altor tesuturi, ca abcesele faringiene, dentare sau endocardita bacteriana. O serie de conditii locale favorizante, ca osteomielita vertebrala, ulceratiile de decubit, punctia lombara sau anestezia epidurala pot determina o extensie directa a germenilor in spatiul subdural. Bacteriologic, majoritatea cazurilor de abcese se datoreaza stafilococului auriu. S-au mai izolat si streptococi, bacili gram negativi, anaerobi si fungi. In tarile in curs de dezvoltare, tuberculoza vertebrala ramane o cauza importanta a abceselor epidurale.

Simptomatologie
In cadrul abcesului epidural se intalneste un tablou clinic reprezentat de triada: durere, febra si pareza rapid progresiva. Durerea este in general vie, localizata pe linia mediana spinala sau paravertebral. In situatia in care abcesul nu este tratat, durerea se cronicizeaza. Datele de laborator indica o crestere a leucocitelor si a VSH-ului. Pareza cu caracter rapid progresiv apare datorita tromboflebitei spatiului epidural sau insasi abcesului care determina o compresiune medulara.

Diagnostic de laborator
Dintre examenele imagistice, IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) localizeaza cel mai bine abcesul, facand si diagnosticul diferential cu mielita transversa sau hematomielia. Daca se suspicioneaza o meningita, atunci se face punctie lombara pentru studierea lichidului cefalorahidian. Numai ca in acest caz trebuie avut in vedere riscul de contaminare a spatiului subarahnoidian in cazul unui abces epidural. De aceea, punctia lombara in asemenea cazuri se efectueaza cervical inalt. In prezenta unor abcese subdurale, lichidul cefalorahidian este bogat in proteine, prezinta pleiocitoza cu predominanta polimorfonuclearelor, iar nivelul glucozei este redus.

Tratament
In cazul abceselor mici, tratamentul este medicamentos si consta in administrarea de antibiotice per os sau injectabil. Antibioticoterapia va fi in conformitate cu rezultatele hemoculturilor. In cazul abceselor de dimensiuni mari, cu fenomene compresive, se va interveni chirurgical. Tratamentul chirurgical consta din laminectomie decompresiva si debridare. Pre si postoperator se va administra un antibiotic pentru cel putin 4 saptamani. Evacuarea chirurgicala a continutului abcesului amelioreaza spectaculos evolutia bolnavului, indepartand paralizia de cele mai multe ori.


Data actualizare: 07-01-2014 | creare: 22-03-2009 | Vizite: 10927
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!