Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute

©

Autor:

Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
Un nou accesoriu smartphone capabil să diagnosticheze infecţia cu virusul HIV şi sifilisul a fost creat şi testat cu succes în Rwanda.

Alimentat cu energia de la un smartphone, dispozitivul poate detecta simultan trei markeri sangvini (anticorpi anti-HIV pentru diagnosticul serologic al infecţiei HIV şi anticorpi treponemici şi non-treponemici pentru diagnosticul serologic al sifilisului). Testul utilizează o picătură de sânge obţinută prin înţeparea pulpei degetului, durează 15 minute şi este primul exemplu de dispozitiv electronic capabil să substituie toate funcţiile electronice, mecanice şi optice ale unui test serologic efectuat în laborator.

Infecţia cu virusul HIV şi sifilisul sunt foarte frecvente în ţările în curs de dezvoltare unde accesul la servicii medicale poate fi destul de limitat. Femeile infectate cu virusul HIV sau sifilis pot transmite infecţia fătului în timpul sarcinii, ceea ce poate determina naşterea unui copil mort sau cu malformaţii congenitale. Identificarea precoce a acestor boli ar putea reduce răspândirea infecţiei şi preveni apariţia celor mai dăunătoare complicaţii ale acestora. În aceste condiţii, crearea unei metode de diagnostic ieftină şi portabilă, care nu depinde de facilităţile unui laborator, ar putea fi deschizătoare de drumuri.

Conform spuselor lui Samuel K. Sia, conducătorul echipei de la Columbia University care a proiectat dispozitivul: „Crescând rata de detecţie a infecţiilor cu sifilis, am putea să reducem mortalitatea de 10 ori. În ceea ce priveşte procesul de screening al unei populaţii, în cadrul căruia sensibilitatea crescută şi numărul mic de rezultate fals negative oferite de acest dispozitiv sunt cruciale, am putea reuşi să aducem testarea HIV la nivelul întregii comunităţi alături de instituirea imediată a tratamentului cu antiretrovirale care ar putea aduce aproape de zero transmiterea virusului HIV şi ne-ar putea apropia cu încă un pas de eliminarea acestei boli cu efecte devastatoare.”

Dispozitivul, conceput sub forma unui dongle care poate fi ataşat la un smartphone sau la un computer, detectează cele trei tipuri de anticorpi prin intermediul unui test de tip ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Cu o greutate şi dimensiuni reduse, aparatul utilizează casete din plastic de unică folosinţă, preumplute cu reactivii necesari detecţiei markerilor sangvini. De asemenea, el are un consum foarte mic de energie electrică datorită înlocuirii pompei electrice cu tehnica „one-push vacuum” care permite mutarea manuală a reactivilor pre-încărcaţi pe casete. Cercetătorii care au contribuit la crearea lui estimează costurile de producţie a acestui accesoriu la aproximativ 34 de dolari, un preţ mult mai mic decât cei 18. 450 de dolari necesari pentru achiziţionarea echipamentelor de laborator utilizate de obicei pentru aceste teste. Toate aceste caracteristici îl fac un candidat ideal pentru utilizarea în arii geografice în care accesul la energie electrică sau resursele financiare sunt limitate.

Dispozitivul a fost subiectul unui studiu pilot desfăşurat în Rwanda, unde a fost utilizat de personalul medical pentru testarea probelor de sânge recoltate de la 96 de pacienţi. Instructajul personalului medical cu privire la modul de utilizare a dispozitivului şi de interpretare a rezultatelor a durat aproximativ 30 de minute. Rezultatele studiului au fost ulterior publicate în jurnalul medical „Science Translational Medicine”. Cercetătorii spun că 97% dintre pacienţii testaţi cu acest dongle l-ar recomanda mai departe altor persoane datorită capacităţii sale de a diagnostica simultan mai multe boli, duratei scurte de procesare a probei şi simplităţii modului de utilizare.

Acest nou aparat inovator ar putea contribui enorm la scoaterea testelor diagnostice în afara laboratoarelor şi aducerea lor direct la cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni de pe glob, revoluţionând modul în care pacienţii au grijă de sănătatea lor.

Sursă: Medical News Today

Data actualizare: 06-04-2015 | creare: 06-04-2015 | Vizite: 5422
Bibliografie
1. Smartphone accessory diagnoses HIV and syphilis in 15 minutes, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/289000.php
2. $34 Smartphone Dongle Lets Anyone Anywhere Test Themselves for HIV and Syphilis, link: https://www.healthline.com/health-news/smartphone-dongle-lets-anyone-test-for-hiv-syphilis-020415#3
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid
  • Inel vaginal pentru prevenirea infecției cu HIV - sigur pentru adolescente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum