Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid

©

Autor:

Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid
Terapia antiretrovirală (ART) are scopul de a ține sub control virusul HIV prin suprimarea evoluției lui și menținerea la valori cât mai reduse, precum și controlarea simptomelor asociate. Acest lucru previne transmiterea bolii, de exemplu de la o femeie însărcinată la făt, și le permite persoanelor infestate să aibă o viață normală, atât timp cât au acces la servicii de sănătate și tratament, crescând speranța de viață a acestor pacienți.

Citiți mai multe despre transmiterea virusului HIV și despre SIDA (Sindromul Imunodeficienței Umane Dobândite).

Această terapie presupune ca pacientul să urmeze tratamentul medicamentos impus zilnic pe tot parcursul vieții. Nerespectarea planului de tratament poate duce la apariția rezistenței la tratament sau ineficiența acestuia. De asemenea, monitorizarea virală este, de asemenea, importantă și permite medicilor și pacienților să urmărească dacă tratamentul acționează corespunzător.

Metodele de testare și monitorizare curente sunt costisitoare iar rezultatele sunt obținute într-un timp destul de lung, De aceea, cercetătorii din cadrul Colegiului Imperial din Londra și DNA Electronics au dezvoltat un dispozitiv care funcționează pe același principiu ca analizoarele din laboratoare, însă acesta are dimensiunea unui stick portabil. Acesta cuantifică nivelul virusului HIV din sânge oferind rezultate rapide ale analizei, pentru gestionarea eficientă a tratamentului.

Nu mai sunt necesare probe multiple de sânge de la pacient pentru a fi trimise la laborator, fiind nevoie de o singură picătură de sânge. Chip-ul analizează picătura de sânge și transmite un semnal electric ce poate fi ulterior citit pe computer sau un alt dispozitiv similar.
 
Un studiu realizat pe un grup de 991 pacienți a arătat că dispozitivul prezintă o eficiență de 95% iar media de primire a rezultatelor a fost de 20 minute. Dispozitivul ar putea fi utilizat la domiciliu de pacienții infestați cu HIV, aceștia putându-și monitoriza singuri nivelul virusului din sânge, în același mod în care diabeticii își măsoară glicemia.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 08-12-2019 | creare: 15-11-2016 | Vizite: 2957
Bibliografie
HIV test on a stick: New technology delivers results in less than 30 minutes, link: https://newatlas.com/hiv-test-usb-stick/46372/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
  • Cum ne monitorizǎm sǎnǎtatea?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum