Adiția de os în stomatologie

Adiția de os în stomatologie

©

Autor:

Adiția de os în stomatologie

AdiÈ›ia osoasă este procedeul chirurgical de adăugare de os suplimentar în locurile în care acesta lipseÈ™te (voi descrie acest lucru mai jos). Această procedură este întâlnită È™i în ortopedia chirurgicală, dar cel mai des o întâlnim în chirurgia stomatologică, deci voi elabora acest subiect din perspectivă dentară (procedeul este asemănător È™i în ortopedia generală).

Rolul acestei proceduri este de a adăuga os acolo unde este nevoie (deficienÈ›e osoase) pentru a realiza anumite proceduri stomatologice (implanturi, proteze etc.). Nu este o procedură opÈ›ională, importanÈ›a sa fiind crucială în evoluÈ›ia clinică a pacientului. (1, 2)

Noțiuni explicative

În alcătuirea apratului dento-maxilar intră în alcătuire È™i două oase foarte importante: maxila, sau osul superior È™i mandibula sau osul inferior, mobil. Aceste două oase au o zonă marginală numită creastă alveolară, care este locul de unde erup, iar mai apoi susÈ›inuÈ›i dinÈ›ii; prin intermediul osului alveolar conÈ›inut în aceste creste. În condiÈ›ii normale crestele alveolare suferă modificări minore È™i nu ar trebui să intereseze pe parcursul vieÈ›ii. Există însă anumite situaÈ›ii cum ar fi malocluzia („dinÈ›ii încruciÈ™aÈ›i”), pierderea dinÈ›ilor, dinÈ›ii antagoniÈ™ti, extracÈ›ii traumatice sau boala parodontală care vor duce la un proces de resorbÈ›ie. Cu alte cuvinte în lipsa unui dinte pe care să îl susÈ›ină, osul alveolar va „dispărea”, lăsând anumite goluri sau spaÈ›ii pe crestele alveolare. (4, 2)

Cauzele deficiențelor osoase

Așa cum am explicat anterior, ca urmare a unor probleme stomatologice apare resorbția osoasă ceea ce duce la o deficiență osoasă. Din cele amintite mai sus extracția dentară și boala parodontală sunt printre cele mai comune cauze.

De departe cea mai des întâlnită cauză a deficienÈ›ei osoase este extracÈ›ia dentară. Dintele este susÈ›inut pe crestele alveolare prin intermediul osului alveolar care se prezintă sub forma unei depresiuni în care dintele stă „suspendat” prin intermediul ligamentelor dentare. După o extracÈ›ie dentară va rămâne o cavitate care în urma unor procese fiziologice se va închide prin „prăbuÈ™irea” pereÈ›ilor. Èšesutul osos marginal se va deplasa pentru a acoperi cavitatea È™i drept urmare va apărea o lipsă de È›esut în zonele din care acest os a migrat. Acest proces va fi accelerat È™i mult mai evident în situaÈ›iile în care există o extracÈ›ie traumatică care va distruge parte din osul alveolar. (6, 1)

În cazul bolii parodontale resorbÈ›ia apare ca urmare a plăcii bacteriene È™i a tartrului ce vor duce la inflamarea gingiilor, iar în final ca urmare a proceselor inflamatorii la o deficiență osoasă. (2)

Indicații pentru adiția de os

Implanturi

Conform unui studiu, din 800 de persoane care au primit implanturi, mai bine de jumătate au avut nevoie de adiÈ›ie osoasă. (7) Implantul dentar este o rădăcină artificială care înlocuieÈ™te rădăcina naturală a dintelui, fiind folosit în cazurile în care dintele natural lipseÈ™te. Această rădăcină este format dintr-un È™urub peste care se va pune o coroană dentară È™i va prelua funcÈ›iile dintelui. Pentru ca acest È™urub să rămână în locul din care dintele a fost extras este nevoie de o cantitate suficientă de os alveolar care să adere de implant È™i să participe la osteointegrarea acestuia. (1, 2, 5)

Boala parodontală și lipsa dinților

În situaÈ›ia în care există o deficiență osoasă ca urmare a bolii parodontale, urmată sau nu È™i de pierderea dinÈ›ilor este indicat să se facă o adiÈ›ie osoasă, de cele mai multe ori această manoperă făcând parte din terapia bolii parodontale sau a edentaÈ›iilor. (2, 1)

Estetica

Organismul uman suferă o serie de transformări pe parcursul vieÈ›ii, dintre aceste transformări făcând parte È™i osul alveolar. Cu vârsta osul alveolar se va resorbi în sens vertical ceea ce va duce la o lipsă de susÈ›inere pentru muÈ™chi È™i piele, cu apariÈ›ia unor cute în zona maxilarelor (specifice persoanelor vârstnice). Există însă È™i unele situaÈ›ii precum boli sistemice sau accidente ce interesează aceste zone È™i vor duce la resorbÈ›ie osoasă, iar în final vor necesita adiÈ›ie de os. (5, 1)

Tehnici și metode

Pentru adiÈ›ia osoasă este nevoie de o grefă osoasă, ce poate fi autogenă (prelevată de la pacient), alogenă (prelevată de la un donator sau cadavru), aloplastic (sintetică) È™i xenografă (preluată de la un animal). Locul de proveniență al grefei depinde de multitudine de factori È™i diferă de la un pacient la altul. În medie procedura durează aproximativ 1 oră, însă se poate lungi în cazurile mai complexe. Mai întâi se vor face o serie de radiografii È™i analize, se va elabora un plan de tratament È™i se va începe procedura. De cele mai multe ori se face doar o anestezie locală, însă în cazurile mai complexe poate fi nevoie È™i de o anestezie generală. După ce È›esutul a fost prelevat È™i prelucrat dinainte se va obÈ›ine grefa. Medicul va face o incizie la nivelul crestelor alveolare È™i va adăuga grefa. În unele situaÈ›ii este nevoie È™i de o membrană care să protejeze grefa. Mai apoi se va repoziÈ›iona È›esutul, iar incizia se va închide È™i sutura. După intervenÈ›ie medicul va prescrie antialgice pentru eventualele dureri È™i antibiotice dacă va fi cazul. Procedura nu este una dureroasă, iar după intervenÈ›ie simptomele nu ar trebui să fie mult prea pronunÈ›ate. (3, 2, 1)

Recuperare și riscuri

Cel mai probabil vă veÈ›i putea întoarce la activitatea normală în 1-2 zile, însă unele forme de disconfort pot persista până la două săptămâni, recuperarea efectivă putând dura până la 6-9 luni sau mai mult în funcÈ›ie de capacitatea de vindecare a organismului, complexitatea procedurii, locul adiÈ›iei, etc., variind de la o persoană la alta. În situaÈ›ia în care urmează să beneficiaÈ›i È™i de un implant dentar, medicul vă va spune când sunteÈ›i recuperat È™i puteÈ›i efectua È™i această intervenÈ›ie.

Există însă È™i anumite riscuri, iar unele proceduri pot eÈ™ua, însă într-o proporÈ›ie covârÈ™itor de mare procedura este una destul de simplă È™i de succes. În situaÈ›iile în care pacientul nu respectă indicaÈ›iile medicului, cum ar fi stoparea fumatului, sau în cazul unor boli sistemice, simptomele postoperator pot varia de la inflamaÈ›ii purulente la recesiuni gingivale, sângerări abundente sau reacÈ›ii alergice la materialele dentare È™i la lipsa oricăror rezultate. (2, 1)

Concluzii

AdiÈ›ia osoasă în stomatologie nu este una foarte complicată, însă necesită personal specializat È™i o comunicare eficientă între medic È™i pacient pentru rezultate optime. Beneficiile procedurii pot fi stabilizarea implanturilor, îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului È™i îmbunătățirea funcÈ›iei masticatorii. Este foarte important să vă informaÈ›i împreună cu un medic specializat care să vă expună în mod personalizat care sunt riscurile È™i complicaÈ›iile cu care vă puteÈ›i confrunta.

Acest articol are drept scop informarea cu caracter general, nefiind un breviar teoretic ci o expunere cu caracter general a unor informații, comunicarea cu medicul fiind obligatorie.


Data actualizare: 16-05-2023 | creare: 16-05-2023 | Vizite: 486
Bibliografie
1) What You Need To Know About A Dental Bone Graft, link: https://www.healthline.com/health/dental-bone-graft
2) Dental bone graft, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21727-dental-bone-graft
3) Jaw Bone Graft: Uses, Cost, Procedure, Materials, and Recovery, link: https://www.dentaly.org/us/restorative-dentistry/jaw-bone-graft/
4) Effect of bone quality and quantity on the primary stability of dental implants in a simulated bicortical placement, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s00784-020-03432-z
5) Bone addition and augumentation, link: https://www.implantodent.ro/en/bone-grafting/bone-addition-and-augmentation/
6) Alveolar bone resorption following tooth extraction characteristically illustrated, link:https://www.scielo.org.za/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0011-85162021000900004
7) Frequency of bone graft in implant surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4819798/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum