Afectarea renală la diabetici - evoluție și factori de risc

©

Autor:

Afectarea renală la diabetici - evoluție și factori de risc
Într-un studiu recent publicat în Scientific Reports, cercetătorii au folosit reguli de asociere, o abordare transparentă de învățare automată, pentru a evalua riscul de boală cronică de rinichi (BRC) la pacienții diabetici.
Studiul s-a concentrat pe două cohorte: populația generală cu diabet zaharat de 4.935 de adulți din Japonia și grupul de muncitori format din 2.153 de lucrători cu diabet asigurați. Analiza a inclus indivizi cu niveluri serologice de creatinină măsurate și date de urmărire. Au fost excluși cei care nu au factori de risc, informații despre rata de filtrare glomerulară estimată (eGFR) la momentul inițial sau date de urmărire timp de cinci ani.

Studiul a evaluat diverși factori de risc, inclusiv proteinele urinare, eGFR, hemoglobina, HbA1c, enzimele hepatice, nivelurile lipidelor, tensiunea arterială, retinopatia diabetică, IMC și o reducere de doi ani a eGFR față de valoarea inițială. Obiectivul studiului pentru scăderea funcției renale a fost definit ca o scădere cu 30% a eGFR în timpul perioadei de urmărire. Rezultatele au fost stratificate pe baza grupurilor de risc de BRC, a ratei de reducere a eGFR și a retinopatiei diabetice.

Studiul a evidențiat asocieri semnificative între managementul glicemic bun și păstrarea funcției renale în categoriile de cohorte generale cu risc scăzut și categoriile de cohorte de lucrători cu risc foarte ridicat. Managementul slab al glicemiei a fost asociat cu scăderea funcției renale în ambele grupuri. Anemia, obezitatea și hipertensiunea arterială au arătat, de asemenea, asocieri semnificative cu funcția renală în grupuri specifice de risc.

Rezultatele studiului au sugerat că funcția stabilă a rinichilor a fost legată de hiperglicemie și de managementul tensiunii arteriale. Colesterolul LDL nu a fost legat de prognostic, în conformitate cu observațiile anterioare. Cu toate acestea, trigliceridele au fost asociate cu evenimente renale și progresia bolii renale. S-a descoperit că leziunile hepatice sunt asociate cu scăderea funcției renale în cohorta generală, indicând un potențial factor de risc pentru boala renală diabetică avansată.

Cercetătorii au concluzionat că regulile de asociere au ajutat la identificarea conexiunilor dintre variabilele de risc și evenimentele renale la populațiile cu diabet zaharat. Descoperirile s-au aliniat cu cercetările anterioare, dar sunt necesare studii de validare suplimentare în cohorte similare pentru a confirma și extinde aceste rezultate.

sursa: News Medical
foto: crystal light / Shutterstock.com

Data actualizare: 27-07-2023 | creare: 27-07-2023 | Vizite: 308
Bibliografie
The relationships between risk factors and kidney events in two diabetic cohorts, link: https://www.news-medical.net/news/20230725/The-relationships-between-risk-factors-and-kidney-events-in-two-diabetic-cohorts.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: