Afecțiunile oculare cauzate de diabet, diagnosticate cu ajutorul smartphone-ului
Autor: Teodorescu Mihai

Afectarea vasculară reprezintă una dintre cele mai periculoase complicații ale diabetului și este asociată cu un risc crescut de apariție a unor complicații vasculare, precum accident vascular cerebral, atac de cord sau retinopatie diabetică. Din cauza afectării rețelei vasculare, celulele senzoriale, precum cele de la nivelul retinei, vor primi o cantitate mai mică de oxigen și nutrienți, ceea ce va duce la o deteriorare funcțională. Retinoplastia diabetică, boala vaselor de sânge ale ochiului, poate să reprezinte o cauză a pierderii definitive a vederii și se caracterizează printr-o scădere a capacității capilarelor de a iriga retina. Boala este favorizată de hipertensiunea arterială și este întâlnită la majoritatea pacienților cu diabet, indiferent de tipul bolii.
Recunoscută și tratată la timp, retinopatia diabetică nu reprezintă un pericol major pentru sănătatea oculară, riscurile de apariție a unor complicații de vedere fiind reduse. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor problemele oculare asociate diabetului sunt recunoscute tardiv, uneori niciodată, deoarece majoritatea pacienților cu diabet zaharat trăiesc în țările în curs de dezvoltare sau în țările sub-dezvoltate, unde nu există programe de screening sistematic al retinei pentru diabetici.
Un studiu recent, publicat în revista Ophthalmology, revista Academiei Americane de Oftalmologie, oferă o alternativă viabilă la programele de screening actuale. Cercetătorii au reușit să folosească camerele foto ale dispozitivelor smartphone pentru diagnosticarea bolilor retinei. În cadrul studiului, cercetătorii au comparat patru abordări diferite menite să permită oftalmoscopia cu un smartphone standard din gama medie.
Cercetătorul Maximilian Wintergerst, medic oftalmolog în cadrul Spitalului Universitar Bonn și unul dintre autorii studiului, a declarat „Cel mai bun rezultat al testului nostru a fost obținut de un adaptor cu un obiectiv suplimentar care este atașat la smartphone”. Conform datelor oficiale, cu ajutorul adaptorului au fost obținute rezultate conforme și adecvate de la aproximativ 80% dintre pacienți, modificările la nivelul retinei fiind detectate încă din fazele incipiente.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Neurooftalmologie - retinopatie diabetica - pierderea brusca a vederii
- Retinopatie pigmentara... S-a descoperit vreun tratament pentru vindecarea sau stoparea evolutiei ac
- Diabet tip 2-insulina