Lentile de contact pentru prevenirea orbirii la pacienții cu diabet

©

Autor:

Lentile de contact pentru prevenirea orbirii la pacienții cu diabet
În stadiile mai avansate ale diabetului, pacienții au un risc semnificativ mai mare de afectare a vederii, putându-se ajunge până la orbire. Majoritatea tehnicilor de tratament și intervenție sunt invazive și dureroase, dar mai nou, o pereche de lentile de contact ar putea prezenta eficiență în acest sens.
Retinopatia diabetică apare atunci când diabetul afectează vasele mici de sânge din ochi, reducând fluxul de sânge către celulele nervoase din retină, privându-le de oxigen și cauzând într-un final moartea lor.

În astfel de situații, organismul reacționează prin creșterea unor noi vase de sânge în retină, dar din cauza diabetului are loc formarea imperfectă a acestora, ducând la sângerarea și deteriorarea retinei. Așa apare țesutul cicatrizat și există riscul ca pacientul să își pierdă vederea.

Abordările curente vizează utilizarea terapiilor laser pentru a distruge celulele nervoase din regiunea periferică a retinei și injecții la nivelul globului ocular pentru a facilita dezvoltarea de noi vase de sânge.

O nouă soluție ar putea fi dată de un set de lentile de contact cu efect de iluminare la nivelul retinei. Acestea includ mici elemente de tritiu, aceleași forme radioactive de hidrogen gazos utilizate în marcajele din ceasurile de mână fluorescente. Pe măsură ce tritiul se descompune treptat, el face ca electronii să se transforme în surse luminoase printr-un strat fosforescent.

Aceste mici elemente sunt dispuse pe fiecare lentilă circular, și ies spre exterior când pupila este expusă la lumină, fiind complet biocompatibile.

În testele efectuate s-a observat că reduc activitatea celulelor cu până la 90% atunci când sunt purtate în întuneric. Urmează cercetări suplimentare pentru a determina în ce măsură pot duce la prevenirea retinopatiei diabetice.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 13-07-2020 | creare: 27-04-2018 | Vizite: 1367
Bibliografie
Could diabetic blindness be prevented by glowing contact lenses?, link: https://newatlas.com/glowing-contact-lens-diabetic-blindness/54353/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Un dispozitiv care îi ajută pe nevăzători să „vadă” cu limba a fost aprobat de FDA
  •