Administrarea antibioticelor oftalmologice intracornean

©

Autor:

Administrarea antibioticelor oftalmologice intracornean
Cercetătorii din cadrul Asociației RUVID au dezvoltat un sistem de inserție oculară ce permite ca la nivelul corneei să se absoarbă medicamentele oftalmologice, cu mai mare eficiență.
Structura anatomică și fiziologică a ochiului constituie în sine o barieră pentru administrarea medicamentelor. Cantitatea de medicament ce trece prin cornee prin aplicarea cremelor sau picăturilor oculare este limitată și e necesară dezvoltarea de alternative mai eficiente pentru administrarea intraoculară.

Cercetătorii din cadrul Departamentului de Farmacie de la Universitatea Cardenal Herrera au realizat design-ul unui nou insert ocular bioadeziv ce se plasează la nivelul pleoapei interne și eliberează o cantitate mai mare de medicament prin cornee într-o manieră controlată. Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Drug Delvery and Translational Research.

Cercetătorii au testat acest nou produs pentru administrarea intraoculară a antibioticului moxifloxacin, indicat în caz de infecții bacteriene la nivelul ochiului cum ar fi keratita (inflamația corneei) sau endoftalmita bacteriană.

Așa cum se menționa anterior, mecanismul de apărare al globului ocular face ca doar 5% dintre medicamentele administrate oftalmic prin unguente sau picături să pătrundă și să penetreze țesutul ocular eficient. Aceste inserturi nou dezvoltate sunt discuri extrem de subțiri din materiale polimerice bioadezive, ce se adaptează la forma ochiului și eliberează medicament prin cornee într-o manieră controlată. S-a testat eficiența mai multor tipuri de astfel de inserturi, cu polimeri bioadezivi cu diferite caracteristici fizico-chimice pentru a le compara între ele pentru a obține un grad optim de permeabilitatea la administrarea moxifloxacinei

Rezultatele finale au dus a dezvoltarea insertului final extrem de subțire, practic transparent, ușor de aplicat și aderent la mucoasa oculară, asigurând concentrații mai mari de antibiotic prin cornee, comparativ cu alte metode de administrare, inclusiv pe cale orală. Produsul a fost testat în laborator in vivo pe modele de cornee prelevată de la iepuri, penetrând eficient țesutul, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru testarea eficienței produsului și a eliberării controlate și sigure de substanță activă.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 22-03-2018 | creare: 22-03-2018 | Vizite: 1308
Bibliografie
Administering antibiotics through the cornea, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180321174240.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă tehnologie de livrare țintită a medicamentelor
  • Hidrogelul care ar putea elibera controlat medicament pentru episoadele artritice
  • Eliminarea celulelor senescente poate vindeca fibroza pulmonară și cancerul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum