Agenții de îngroșare comestibili pe bază de gumă xantan pot ajuta la prevenirea diabetui zaharat de tip 2

Agenții de îngroșare comestibili pe bază de gumă xantan pot ajuta la prevenirea diabetui zaharat de tip 2

©

Autor:

Agenții de îngroșare comestibili pe bază de gumă xantan pot ajuta la prevenirea diabetui zaharat de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă una dintre cele mai comune afecÈ›iuni determinate de stilul de viață nesănătos, în special de alimentaÈ›ia bogată în grăsimi È™i carbohidraÈ›i. Necontrolat, diabetul de tip 2 poate duce la apariÈ›ia unor complicaÈ›ii severe, cum ar fi bolile cardiovasculare. În general, măsurile de prevenire a diabetului pot reduce aceste riscuri. Un nou studiu, realizat de cercetătorii japonezi, arată că agenÈ›ii de îngroÈ™are pot juca un rol important în prevenÈ›ia diabetului, deoarece pot reduce nivelul glicemiei după masă.
Diabetul de tip 2, împreună cu alte boli metabolice, au fost asociate în numeroase studii anterioare cu nivelurile glucozei în sânge după masă. De asemenea, studiile au raportat o serie de alimente, condimente sau fibre solubile care ar putea contribui la reducerea nivelurilor glucozei în sânge, cu condiÈ›ia ca acestea să fir consumate în timpul meselor. Fibrele solubile, categorie din care face parte È™i guma xantax, sunt utilizate într-o gamă largă de alimente, inclusiv în agenÈ›ii de îngroÈ™are a lichidelor, substanÈ›e care cresc vâscozitatea unui lichid fără a modifica substanÈ›ial proprietățile sale.

DeÈ™i studiile au sugerat că aceste substanÈ›e pot reduce nivelul glucozei din sânge È™i implicit riscul de diabet, efectele biologice ale agenÈ›ilor de îngroÈ™are asupra nivelului de glucoză din sânge postprandial, cât È™i asupra expresiei genelor în tractul gastrointestinal È™i a microbiomului intestinal, nu au fost pe deplin clarificate. Studiul actual È™i-a propus să afle dacă agenÈ›ii de îngroÈ™are a fluidelor au efecte suplimentare, în special asupra nivelurilor de glucoză din sânge după masă care sunt legate de expresia genelor în tractul gastrointestinal È™i de microbiomul intestinal.

Rezultatele studiului experimental, efectuat pe È™oareci de laborator, au arătat că nivelurile de glucoză din sânge la 60 È™i respectiv 90 de minute după administrarea glucozei au fost semnificativ mai reduse în rândul rozătoarelor care au primit agenÈ›i de îngroÈ™are pe bază de gumă xanthan. Potrivit autorilor, mecanismul prin care au fost reduse nivelurile de glucoză din sânge asociate cu expresia hormonilor Glp1 È™i Glp1r în ileon.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-01-2023 | creare: 05-01-2023 | Vizite: 783
Bibliografie
Xanthan gum-based fluid thickener can lower blood glucose levels after eating, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20221227/Xanthan-gum-based-fluid-thickener-can-lower-blood-glucose-levels-after-eating-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un stil de viață sănătos previne diabetul gestaÈ›ional la persoanele cu risc genetic crescut
  • Un microbiom ritmic al intestinului subÈ›ire previne obezitatea È™i diabetul de tip 2
  • O nouă descoperire ar putea preveni rezistenÈ›a la insulină, cu beneficii semnificative pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum