Chirurgia bariatrică oferă un control mai bun al diabetului pe termen lung, față de managementul medical

©

Autor:

Chirurgia bariatrică oferă un control mai bun al diabetului pe termen lung, față de managementul medical
Un studiu recent publicat în JAMA a descoperit că persoanele cu diabet de tip 2 care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au obținut un control mult mai bun al glicemiei pe termen lung comparativ cu persoanele care au primit management medical plus intervenții de stil de viață. Participanții care au suferit intervenții chirurgicale bariatrice au fost, de asemenea, mai susceptibili să nu mai necesite medicamente pentru diabet și au avut rate mai mari de remisie a diabetului până la 12 ani după operație.
Studiul, intitulat „Alianța studiilor randomizate de medicină versus chirurgie metabolică în diabetul de tip 2” (ARMMS-T2D), condus de Dr. John Kirwan și Dr. Philip Schauer de la Pennington Biomedical, este cel mai mare și mai lung studiu de acest gen. Acesta combină datele din patru centre din SUA și a urmărit eficacitatea, durabilitatea și siguranța chirurgiei bariatrice în tratamentul diabetului de tip 2, cu urmărirea datelor până în iulie 2022.

Din totalul de 262 de participanți, 166 au fost aleși pentru chirurgie, suferind una dintre cele trei proceduri comune de chirurgie bariatrică: gastrectomie longitudinală, bypass gastric și bandă gastrică. Restul de 96 de participanți au fost aleși pentru grupul de management medical/stil de viață. La șapte ani, grupul chirurgical a experimentat o pierdere în greutate medie de 20% comparativ cu 8% în grupul medical/stil de viață, cu îmbunătățiri mai mari în controlul glicemiei.

Rezultatele și diferențele între grupuri au rămas semnificative la 12 ani. Analizele suplimentare au arătat că chirurgia bariatrică a avut efecte benefice importante asupra HbA1c și pierderii în greutate, chiar și pentru participanții cu un IMC între 27 și 34. Nu au existat diferențe în evenimentele adverse majore între cele două grupuri, deși grupul chirurgical a prezentat mai multe cazuri de fracturi, anemie, fier scăzut și evenimente gastrointestinale, subliniind importanța suplimentării cu vitamine și monitorizarea continuă a persoanelor care au suferit chirurgie bariatrică.

Studiul ARMMS-T2D evidențiază beneficiile pe termen lung ale chirurgiei bariatrice pentru pacienții cu diabet de tip 2 și obezitate, oferind o opțiune eficientă și sigură de schimbare a vieții pentru mulți.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 29-02-2024 | Vizite: 281
Bibliografie
Bariatric surgery outperforms medical management in long-term diabetes control, link: https://www.news-medical.net/news/20240227/Bariatric-surgery-outperforms-medical-management-in-long-term-diabetes-control.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
  • Pierderea în greutate după intervenția bariatrică și efectele asupra sănătății inimii
  • Operația de micșorare a stomacului scade toleranța la alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum