Alcoolul de sambata seara, periculos pentru inima

Data publicării: 25-11-2010

Cine consumă în exces băuturi alcoolice sâmbătă seară riscă de aproape două ori mai mult să moară în urma unei crize cardiace decât dacă băutura ar fi repartizată pe tot parcursul săptămânii, arată un studiu comparativ realizat în Franţa şi la Belfast, postat online miercuri de British Medical Journal şi preluat de AFP.

Echipa doctorului Jean-Bernard Ruidavets de la Universitatea din Toulouse a vrut să afle dacă modul foarte diferit în care se consumă alcool în Franţa şi Irlanda de Nord poate fi pus în legătură cu diferenţa între ratele de mortalitate din cauze coronariene constatate în cele două locuri.

Nivelul incidentelor datorate insuficienţei coronariene acute (infarct de miocard şi deces din motive coronariene) este de două ori mai ridicat la Belfast decât în Franţa.

Cercetătorii au urmărit timp de zece ani aproape 1 000 de persoane din trei oraşe din Franţa (Lille, Strasbourg şi Toulouse) şi din Belfast, cu vârste cuprinse între 50 şi 59 de ani, care n-aveau deloc boli cardiace la începutul studiului, în 1991. Ei au constatat că volumul de alcool consumat pe săptămână de cei care beau regulat era practic identic la Belfast şi în Franţa. În schimb, 'modurile de consum erau radical diferite în cele două ţări: la Belfast, se consuma îndeosebi sâmbăta, în timp ce în cele trei oraşe franceze consumul era împarţit relativ egal pe parcursul săptămânii'.

Prevalenţa 'binge drinking' (definit în studiu ca un consum excesiv de alcool - peste 50 g, adică patru sau cinci pahare de vin sau o jumătate de bere) cu o singură ocazie era de aproape 20 de ori mai ridicată la Belfast decât în Franţa (9,4% dintre bărbaţii din Belfast, faţă de 0,5% în Franţa).

Decesele din motive coronariene anuale erau de aproape două ori mai mari la Belfast (5,63 la 1 000), faţă de Franţa (2,78).

'Am ţinut seama de factorii de risc clasici care explică parţial diferenţa de la unu la doi între Franţa şi Irlanda de Nord, am introdus apoi modul de consum şi consumul de vin', a declarat AFP unul din autorii studiului, Jean Ferrieres de la Universitatea din Toulouse. 'Consumul o dată sau de două ori a unei mari cantităţi de alcool duce la mortalitate din motive coronariene, iar consumul regulat de vin protejează inima', a adăugat el, amintind 'paradoxul francez' (Deşi francezii au o dietă bogată în grăsimi, unt, brânză, carne şi toate deliciile grase pe care inima le cere, tot ei sunt cei care suferă cel mai puţin de boli de inimă).

La Belfast, bărbaţii beau în principal bere (75,5%) sau alcool tare (61,3%) consumul de vin fiind scăzut (27,4%). În Franţa în schimb, predomină consumul de vin (91,8%).

Într-un editorial publicat de BMJ, Annie Britton de la University College din Londra avertizează însă în privinţa efectelor alcoolului asupra altor boli. 'Trebuie să amintim că toţi marii băutori, oricare ar fi modul de consum, prezintă risc crescut să dezvolte multe boli, printre care ciroza ficatului, panreatita cronică şi mai multe tipuri de cancer', spune ea.
Sursa: Agerpres, 25-11-2010, Vizualizari 396
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.