Alimentația mamei în sarcină, posibile efecte pe termen lung pentru copil

©

Autor:

Alimentația mamei în sarcină, posibile efecte pe termen lung pentru copil
Conform rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College London, o dietă săracă în nutrimente pe durata sarcinii ar putea cauza modificări biologice pentru copil, care ar putea dura pe întreg parcursul vieții.

Impactul unei alimentații neadecvate este de mult timp un subiect de interes pentru oamenii de știință, iar unii sugerează că acei copii ai mamelor însărcinate în timpul perioadelor de foamete ar putea fi afectați și mai târziu în viață.

Cercetarea celor de la Imperial College London s-a realizat pe șoareci. Cu ajutorul unor tehnici imagistice bioluminiscente care le-a permis să observe genele embrionilor pe măsură ce creșteau, s-a constatat că atunci când femelele gestante primeau o alimentație săracă în proteine, acest deficit interfera cu exprimarea genelor embrionului, implicate în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestuia.

Cercetătorii s-au axat pe genele imprintate, în special pe gena Cdkn1c. O copie a acestor gene este moștenită de la fiecare părinte și doar una este activă. În cazul genei Cdkn1c, doar copia moștenită de la mamă este activă. S-a observat însă că la embrionii ai căror mame aveau o dietă săracă în proteine, gena Cdkn1c moștenită de la tată devenea activă și rămânea astfel, ceea ce, conform cercetătorilor, sugerează o legătură între factorii negativi la care este expus embrionul și consecințele de mai târziu. Rezultatele sugerează și că în dezvoltarea embrionului ar exista o fereastră de vulnerabilitate, în care deficitele la nivelul dietei mamei ar produce efecte permanente pentru pui. Vestea bună este că alimentația normală a mamei le preîntâmpină.

Autorii consideră că acesta este primul studiu care ilustrează astfel de efecte epigenetice pe parcursul dezvoltării și că rezultatele obținute vor fi un punct de plecare pentru studii viitoare privind efectele epigenetice asupra organismului uman.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cell Reports.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-04-2019 | creare: 06-02-2017 | Vizite: 1439
Bibliografie
Mother's diet in pregnancy may have lasting effects for offspring, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-mother-diet-pregnancy-effects-offspring.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum