Genomul gândacului care naște pui vii dezvăluie mecanisme surprinzătoare, întâlnite și la femeile însărcinate

©

Autor:

Genomul gândacului care naște pui vii dezvăluie mecanisme surprinzătoare, întâlnite și la femeile însărcinate
Studiul realizat de biologi de la Universitatea din Cincinnati, împreună cu o echipă internațională, examinează transformările fizice dramatice pe care le suferă unele insecte pentru a da naștere la pui vii. Echipa a focalizat cercetarea pe gândacii ce imită gândacii de Colorado din Hawaii, care prezintă o serie de modificări structurale și fiziologice interesante în timpul reproducerii. Studiul a fost publicat în revista iScience.
Nu este vorba doar despre aspecte imunologice. Insectele își modifică și traseele, sistemul imunitar și stratul exterior al exoscheletului, numit cuticulă, care se transformă pentru a face loc puilor. Interesant este faptul că mamele gândac incubează puii până când aceștia ajung la dimensiunea echivalentă cu cea a unui copil uman de 2 ani și, de asemenea, îi hrănesc cu un nutrient asemănător laptelui produs prin glande secretoare.

Conform lui Bertrand Fouks, autorul principal al studiului, gândacul care imită gândacul de Colorado este unul dintre rarele insecte care a dezvoltat o structură complexă, asemănătoare cu placenta la mamifere, pentru a găzdui embrionul în creștere. Asta face ca acest gândac să fie un model ideal pentru investigarea evoluției nașterilor cu pui vii.

În ceea ce privește investiția părintească, nașterile cu pui vii sunt costisitoare. Gândacii pot produce doar 10 pui per ciclu reproductiv, spre deosebire de alte tipuri de gândaci care pot produce între 70 și 150 de ouă.

Echipa de cercetare a secvențiat genomul acestui tip de gândac și a realizat o analiză comparativă cu muștele țețe și afide, care au un comportament reproductiv similar. Rezultatele au indicat o convergență evolutivă, dezvăluind că modificările biologice care permit acestor insecte să dea naștere la pui vii sunt similare cu cele găsite la muștele țețe și afide.

Una dintre cele mai semnificative descoperiri ale studiului a fost că schimbările care au loc în sistemul imunitar în timpul reproducerii pot oferi indicii valoroase pentru tratamentul unor tulburări imunitare, cum ar fi fibromialgia. Acestea ar putea explica, de exemplu, de ce unele femei cu boli autoimune experimentează o ameliorare a simptomelor în timpul sarcinii. Observații similare au fost făcute și la gândaci.

În concluzie, cercetările în acest domeniu nu numai că ne ajută să înțelegem mai bine strategiile reproductive variate din regnul animal, dar ar putea oferi și o nouă perspectivă în înțelegerea și tratarea tulburărilor imunitare la om.

sursa: Science Daily
foto: Photo/Andrew Higley/UC Marketing + Brand

Data actualizare: 24-10-2023 | creare: 24-10-2023 | Vizite: 262
Bibliografie
What do new moms and roaches have in common?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231020182009.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În timpul sarcinii au loc modificări semnificative în sistemul imun, acestea fiind legate de microbiomul intestinal
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum