Alimente ce ne protejează de cancer - conform studiilor

©

Autor:

Alimente ce ne protejează de cancer - conform studiilor

Adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate ajută nu doar la păstrarea greutății în limitele unui organism sănătos ci și poate preveni cancerul.

Așa cum unele alimente (de exemplu carnea roșie sau produsele semipreparate) cresc riscul de cancer, adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase ajută la prevenirea cancerului, una dintre cele mai grave afecțiuni ale zilelor noastre. Mai jos este o listă cu alimentele care ne protejează de cancer. (1)

Morcovi

Există mai multe studii care au demonstrat rolul benefic al consumului de morcovi în reducerea riscului de cancer.
De exemplu, un raport care a analizat rezultatele a cinci studii care au luat în calcul legătura dintre cancer și morcovi a concluzionat că prin consumul regulat de morcovi scade riscul de cancer de stomac cu până la 26%. (2)
Un alt studiu a arătat că morcovii scad riscul de cancer de prostată cu până la 18%. (3)
Într-un alt studiu interesant oamenii de știință au urmărit 1.266 de voluntari. Rezultatele au arătat că fumătorii care consumau morcov cel puțin o dată pe săptămână aveau un risc mai mic de cancer pulmonar prin comparație cu fumătorii care nu consumau această legumă regulat. (4)

Consumul morcovului este benefic pentru a preveni cancerul datorită carotenului conținut, care la rândul său are rol antioxidant - o proprietate esențială în prevenția răspândirii celulelor canceroase. (6)

Desigur, consumul a 1-2 porții de morcov (aproximativ 150 g) pe săptămână este benefic pentru sănătate, însă nu trebuie mers în cealaltă extremă, deoarece excesul de caroten pune probleme metabolizării vitaminei A, un element esențial vederii, sistemului imunitar și bunei funcționări a metabolismului. (5)

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt benefice în scăderea riscului de cancer datorită antocianinelor, o serie de compuși cu proprietăți antioxidante. (7)

Pentru început, studiile pe rozătoare au arătat că zmeura neagră reduce riscul de tumori esofagiene cu până la 54% iar în cazul rozătoarelor deja bolnave scade răspândirea tumorii cu până la 62%. (8)

În cazul studiilor pe oameni, rezultatele au fost benefice mai ales în cazul pacienților care aveau deja cancer. Astfel, în cazul bolnavilor de cancer colorectal, extractul de fructe de pădure a contribuit la reducerea celulelor canceroase cu până la 7%. Rezultate similare au fost observate atunci când pacienților care aveau cancer oral li se administra zmeură neagră. (9, 10)

Este bine de știut că majoritatea studiile cu rezultate promițătoare au constat în consumul pe termen lung a două porții de fructe de pădure (circa 150 g) pe zi.

Citrice

Citricele au rol anticancerigen datorită flavonoizilor și a antioxidanților conținuți, două clase de substanțe care blochează multiplicarea celulelor bolnave.

Un studiu de mari dimensiuni a arătat că voluntarii care consumau 1-2 porții de citrice pe săptămână aveau un risc mai scăzut de cancer de stomac sau cancer pulmonar. (11)

Un raport care a analizat rezultate a 14 studii care cercetau legătura dintre consumul de citrice și cancer au arătat că prin consumul a cel puțin trei porții pe săptămână scade riscul de cancer de stomac cu până la 28%. (12, 13)

Semințe de in

Semințele de in sunt bogate în acid alfa-linoleic, o formă a acizilor grași Omega 3, dar și în fibre. Această combinație de ingrediente are rol anti-inflamator și ar putea explica rezultate pozitive ale acestor semințe în prevenirea cancerului. (14)

Studiile sunt de mici dimensiuni, însă primele rezultate sunt promițătoare.

De exemplu, într-un studiu realizat pe 32 de femei care aveau cancer de sân, voluntarele au consumat o brioșă cu semințe de in sau un placebo. Oamenii de știință au concluzionat la finalul experimentului o scăderea a markerilor care duc la creșterea tumorilor și o creștere a eliminării celulelor canceroase. (15)

Un alt studiu a arătat că în cazul a 161 de bărbați care aveau cancer de prostată, consumul de semințe de in a dus la reducerea multiplicării celulelor bolnave. (16)

Ca și în cazul altor alimente, excesul nu este indicat, recomandarea fiind de maximum 10 g de semințe de in pe zi. De asemenea, aceste semințe nu sunt recomandate persoanele care au diabet sau boli cronice și scade efectul estrogenilor orali. (17)

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este recunoscut pentru conținutul de acizi grași Omega 3 și Omega 6, atât de benefici în bolile cardiovasculare. Studiile recente arată că acest ulei are beneficii reale în prevenția cancerului.

Un raport de mari dimensiuni a analizat peste 15 studii care cercetau legătura dintre uleiul de măsline și cancer. Rezultatele au arătat că voluntarii care consumau cele mai mari cantități de ulei de măsline aveau cel mai mic risc de a avea cancer. (18)

De asemenea, un studiu care a luat în calcul obiceiurile alimentare din 28 de țări a concluzionat că zonele în care uleiul de măsline era folosit în dieta zilnică coincidea cu un risc scăzut de cancer colorectal. (19)

Nuci

Nucile au un conținut mare de seleniu, o substanță cu proprietăți anticancerigene. (20)

Studiile au avut rezultate greu de contestat. De exemplu, un studiu a analizat obiceiurile alimentare a 19.386 de oameni și a concluzionat că nucile scad riscul de deces cauzat de cancer. (21)

Un alt studiu de mari dimensiuni a urmărit peste 30.000 de voluntari pe o perioadă de 30 de ani. Rezultatele au arătat că acele persoane care consumaseră nuci aveau un risc scăzut de a dezvolta cancer pancreatic, colorectal, și endometrial. (22)

Pește

Peștele (oceanic) conține două ingrediente cu rol anticancerigen: acizii grași Omega 3 și vitamina D. (24, 26)

Studiile arată că două porții de pește pe zi sunt suficiente pentru a reduce riscul de cancer al tractului digestiv. (23)
Într-un alt studiu, au fost analizate obiceiurile alimentare a peste 450.000 de adulți. Rezultatele au arătat o scădere a riscului de a dezvolta cancer colorectal. (25)

Roșii

Roșiile conțin licopen, o substanță cunoscută pentru proprietățile sale anticancerigene. (27, 28)

Un raport care a analizat 17 studii a concluzionat că roșiile fie că sunt consumate proaspete sau gătite contribuie la reducerea riscului de cancer de prostată. (29)

Fasole

Fasolea este bogate în fibre, care la rândul lor au fost demonstrate ca având un rol protector împotriva cancerului colorectal. (30, 31, 32)

Studiile admit rezultatele benefice ale consumului de fasole. Oamenii de știință au arătat că fasolea uscată și apoi gătită scade riscul de cancer colorectal. (33)

De asemenea, studiile pe rozătoare au arătat că fasolea neagră și fasolea albă blochează multiplicarea celulelor canceroase în proporții de până la 75%. (34)

Usturoi

Oamenii de știință cred că usturoiul este benefic pentru a preveni cancerului datorită alicinei, o substanță cu proprietăți antioxidante care a fost demonstrată ca având rol anticancerigen. (35, 36, 37)

Un studiu realizat pe mai bine de 500.000 de voluntari care au consumat legume din familia usturoiului (usturoi dar și ceapă, praz, ceapă roșie) a arătat că aceste persoane aveau un risc mai mic de cancer de stomac prin comparație cu persoanele care nu consumau astfel de legume. (38)

Un alt studiu realizat pe 471 de bărbați a conchis că usturoiul este asociat unui risc scăzut al cancerului de prostată. (39)

Studiile încă sunt la început însă un lucru este clar: ceea ce mănânci are un impact major asupra sănătății. Cert este că o dietă bazată pe alimente neprocesate (carne slabă, fructe și legume, fibre etc) combinată cu un stil de viață moderat (activitate fizică, somn, un nivel scăzut al stresului) îmbunătățește semnificativ sănătatea.


Data actualizare: 14-05-2019 | creare: 05-09-2018 | Vizite: 1765
Bibliografie
1. Commentary: eight ways to prevent cancer: a framework for effective prevention messages for the public. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685578/
2. Effect of Carrot Intake in the Prevention of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26819805
3. Dietary carrot consumption and the risk of prostate cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24519559
4. Carrots, green vegetables and lung cancer: a case-control study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3818153
5. Researchers Find Potential 'Dark Side' to Diets High in Beta-Carotene. https://news.osu.edu/researchers-find-potential-dark-side-to-diets-high-in-beta-carotene---ohio-state-research-and-innovation-communications/
6. Beta-carotene and other carotenoids as antioxidants. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10511324
7. Anthocyanins: Antioxidant and/or anti-inflammatory activities. http://japsonline.com/admin/php/uploads/117_pdf.pdf
8. Chemoprevention of esophageal tumorigenesis by dietary administration of lyophilized black raspberries. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11507061/
9. Suppression of Proinflammatory and Prosurvival Biomarkers in Oral Cancer Patients Consuming a Black Raspberry Phytochemical-Rich Troche. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26701664/
10. Pilot study of oral anthocyanins for colorectal cancer chemoprevention. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584076
11. Citrus fruit and cancer risk in a network of case-control studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19856118
12. Citrus fruit intake and stomach cancer risk: a quantitative systematic review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18373174
13. Citrus fruit intake and pancreatic cancer risk: a quantitative systematic review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18824947
14. Dietary omega-3 fatty acids aid in the modulation of inflammation and metabolic health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030645/
15. Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15897583
16. Flaxseed supplementation (not dietary fat restriction) reduces prostate cancer proliferation rates in men presurgery. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19064574
17. Flaxseed and flaxseed oil. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-flaxseed-and-flaxseed-oil/art-20366457
18. Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence: a systematic review and a meta-analysis of 13800 patients and 23340 controls in 19 observational studies . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/
19. Olive oil, diet and colorectal cancer: an ecological study and a hypothesis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10990479
20. Selenium and Lung Cancer: A Systematic Review and Meta Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208545/
21. Nut consumption is inversely associated with both cancer and total mortality in a Mediterranean population: prospective results from the Moli-sani study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26313936
22. Nut consumption and risk of cancer and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081452
23. Fish consumption and cancer risk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10393143
24. The Role of Vitamin D in Cancer Prevention. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470481/
25. Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1913932/
26. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23919748
27. Tomato Lycopene and Lung Cancer Prevention: From Experimental to Human Studies . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757421/
28. An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/
29. Lycopene/tomato consumption and the risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23883692
30. Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer and incident and recurrent adenoma in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588743/
31. Dietary fibre intake and risks of cancers of the colon and rectum in the European prospective investigation into cancer and nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22761771
32. Dietary fibre for the prevention of recurrent colorectal adenomas and carcinomas. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28064440
33. High Dry Bean Intake and Reduced Risk of Advanced Colorectal Adenoma Recurrence among Participants in the Polyp Prevention Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1713264/
34. Consumption of black beans and navy beans (Phaseolus vulgaris) reduced azoxymethane-induced colon cancer in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672642
35. Allicin purified from fresh garlic cloves induces apoptosis in colon cancer cells via Nrf2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924970
36. Effect of purified allicin, the major ingredient of freshly crushed garlic, on cancer cell proliferation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525603
37. Allicin (from garlic) induces caspase-mediated apoptosis in cancer cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14757128
38. Consumption of large amounts of Allium vegetables reduces risk for gastric cancer in a meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21473867/
39. Allium vegetables and risk of prostate cancer: a population-based study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419792/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oncologie
  • Interviu cu Diana Artene, specialist nutriție oncologică: „Prevenția cancerului este la fel de plurifactorială precum boala, nu există remedii minune”
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum